Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce au ales Vestele Galbene să meargă la biserica ”Sacré Coeur”?

sacre_coeur.jpg

Manifestanții s-au adunat de această dată, în mod simbolic, în fața bisericii Sacré Coeur, din Paris, 23 martie 2019
Image source: 
REUTERS/Benoit Tessier via rfi.fr

După cum ne-am obișnuit deja, un nou episod al Vestelor Galbene s-a consumat sâmbătă în Franța. Și, în timp ce autoritățile se temeau de o nouă zi marcată de distrugeri, în realitate a fost printre cele mai liniștite, după cum remarcă L'Express.

Până și cele mai radicale "veste galbene"  s-au menținut calme, remarcă și Le Monde. Ministerul de Interne a  numărat 40.500 de protestatari în Franța, dintre care 5000 în Paris. Cifre pe care Vestele Galbene le consideră, în general, subestimate. Desfășurarea de forțe de ordine anunțată de guvern a frânt, fără îndoială, elanul multora care ar fi intenționat să iasă.

La poalele celebrei biserici pariziene Sacré Coeur, s-au amestecat veste galbene, turiști, alergători, un preot cu o icoană în mână, steaguri catalane, corsicane, anarhiști, și un steag francez pe care scria: "Opriți taxele, opriți cenzura, opriți imigrația, opriți anti-Franța".

Iar Le Figaro face o relevantă incursiune în istoria Parisului, spunând că, din secolul al XIX-lea, burghezia, refuzând  vecinătatea cu „clasa muncitoare, o clasă periculoasă”, s-a mutat în clădirile noi din zona de vest a orașului. Trăim sfârșitul poveștii: clasele populare au fost alungate acum din întregul oraș, inclusiv la est de Paris, înlocuite de „Bobos“ (termenul francez pentru tinerii de succes)  și imigranți.

Insistența Vestelor Galbene de a manifesta pe Champs-Elysées este simbolul unei dorințe de recâștigare a orașelor mari în vremea globalizării: globalizarea de la nivelul de sus, care a crescut costul vieții; și globalizarea de la nivelurile de jos, prin imigrația din sudul planetei”, mai scrie ziarul citat

Iar Deutsche Welle întreabă: ”V-ați gândit vreodată de ce Vestele Galbene s-au îndreptat spre Sacré Coeur, în această sâmbătă? Nici o altă demonstrație în Paris nu merge acolo. Sacré Coeur - biserica penitenței pentru prostituate, hoți și comuniști? Da, exact. Bazilica construită în ajunul primului război mondial ca o ispășire și ca act reparator față de Comuna din Paris. Da, e vorba de simboluri. Comuna din Paris - în cele din urmă înnăbușită în sânge de trupele burgheziei - își are originea pe dealul bazilicii de astăzi.  

Tocmai acest loc l-au ales Vestele Galbene de această dată. Un semnal clar, pentru a arăta care sunt cauzele rebeliunii lor: ura socială dintre proletariat/defavorizați și elită. În Franța, acești termeni nu aparțin vocabularului prăfuit din cărțile de istorie.

Spre deosebire de Germania, Franța este încă o țară strict guvernată central. Chiar și astăzi, pentru cel care dorește să devină cineva, drumul trece în mod obligatoriu prin capitală. Restul țării este desconsiderat ca provincie”.

 

Circa un million de persoane au demonstrat sâmbătă la Londra împotriva Brexitului, în timp ce o petiție publică pe același subiect aduna 5 milioane de semnături.

Trebuie să le acordăm britanicilor  toată simpatia noastră. Mai puțin guvernului lor” – iată titlul unui articol de opinie de pe pagina rețelei de televiziune CNN:

În timp ce Theresa May trebuie să facă față valului de nemulțumire de acasă, imaginea în străinătate se înrăutățește.

De la distanță, sistemul instituțional britanic, unul dintre arhitecții aflați la originile democrației, pare să se prăbușească, iar umilința resimțită de o întreagă națiune își face loc tot mai mult în scenă.

Marea Britanie - și subliniem, nu poporul britanic - a devenit un subiect jenant în multe conversații, dacă nu chiar un motiv de râs, pe circuitul diplomatic internațional”.

În Franța, Le Point titrează: ”Theresa May ezită,  în fața unei săptămâni cruciale”.

Un nou vot ar fi urmarea logică a summitului european, în care Theresa May a obținut amânarea Brexitului dincolo de data inițială de 29 martie. Dar liderul conservator întâmpină mari probleme, sugerând că votul nu va avea loc săptămâna viitoare "dacă se va constata că nu există suficient sprijin" - ceea ce, de altfel, pare foarte probabil. O respingere a textului ar putea fi lovitura de moarte pentru Theresa May, aflată în mijlocul unei crize de autoritate.

În zilele următoare, am putea asista la o serie de scenarii diferite, în funcție de modul în care parlamentarii britanici votează, informează și rețeaua tv americană Fox News.

Acestea includ, în opinia BBC News, revocarea articolului 50 și anularea totală a Brexitului, declanșarea unui al doilea referendum, votarea, în cele din urmă a acordului negociat de Theresa May plus o uniune vamală și accesul pe piață unică, un acord de liber schimb în stil canadian în cazul unei părăsiri a UE fără o înțelegere.

 

Directorul executiv al companiei Apple, Tim Cook, va dezvălui  azi noile planuri ale companiei. Analiștii sunt de părere că Apple plănuiește să lanseze o nouă platformă pentru publicații de știri, dar și pentru show-uri televizate orginale.

Potrivit The Guardian, aceasta ar aduce noua platformă Apple pe picior de egalitate cu Netflix, Amazon și alți rivali de pe piața de streaming.

La moartea lui Jobs în 2011, Apple valora 300 miliarde de dolari. Astăzi, compania valorează de trei ori mai mult. Cook a transformat Apple într-o mașinărie generatoare de bani, cel mai valoros brand din lume.

Doar produsele iPhone au ajutat compania să strângă aproape la fel de mulți bani cât PIB-ul Portugaliei. Însă vânzările au scăzut.

Dacă lansarea de azi se dovedește a fi un succes pentru Cook, atunci un nou capitol din povestea Apple va lua drumul succesului. Eșecul lansării ar putea să aducă în atenția publicului eterna problemă a companiei: cum poate această companie extrem de bogată și de succes să urmeze produsul iPhone?

Revista presei internaționale din 25 martie 2019