Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O ciocnire SUA-Rusia în Venezuela este posibilă

avion.jpg

Avion rusesc pe aeroportul Simon Bolivar din Caracas, 24 martie 2019
Image source: 
REUTERS/Carlos Jasso

Presa internațională relatează că Rusia a desfășurat echipamente și trupe în Venezuela. Comentatorii sunt îngrijorați cu privire la consecințe.

Pentru US News & World Report, desfășurarea de forțe, despre care Moscova spune că nu reprezintă "nimic misterios", ridică probabilitatea unei dispute între SUA și Rusia în țara latino-americană cu o mare importanță strategică.

Și aceasta pe măsură ce se întețesc zvonurile potrivit cărora administrația Trump ar putea să se implice direct în Venezuela.

Washington Examiner comentează că, simțind slăbiciunea SUA, Rusia dublează regimul lui Maduro:

Liderul rus pare să fi simțit că administrația Trump nu este suficient de hotărâtă pentru a face tot ce este necesar ca să o termine cu regimul lui Maduro.

Administrația Trump trebuie să se trezească. Juan Guaido este liderul constituțional legitim al Venezuelei, iar credibilitatea Statelor Unite este acum pusă la încercare. Rusiei nu i se poate permite să conteste atât de evident influența Statelor Unite în America Latină.

Trump ar fi trebuit să acționeze prin tăierea liniilor de sprijin pentru Maduro din Cuba și, dacă este necesar, prin impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei la Națiunile Unite”.

Washington Post este însă de părere că, dacă SUA se gândesc să invadeze Venezuela, atunci este puțin probabil ca aceasta să aducă democrație.

Intervenția armată ar însemna o tranziție prin "impunere", prin care o țară sau o facțiune politică impune regulile jocului. Literatura sugerează că această abordare oferă un rezultat mai puțin democratic - prin definiție, exclude anumite grupuri sau persoane. După cel de-al doilea război mondial, "instaurarea monitorizată extern" a dus la stabilizarea Germaniei și Japonei - dar aceste condiții nu sunt prezente în Venezuela.

În ancheta privind ingerința rusă în campania electorală din 2016, Trump este exonerat, iar Moscova pozează în victimă. Iată titlul unui articol din Le Monde.

Moscova digeră în doze mici ancheta lui Mueller. A fost nevoie de câteva ore bune până ce autoritățile ruse să reacționeze, cu prudență, la constatările procurorului special al SUA, Robert Mueller.

Raportul său elimină orice legătură între echipa de campanie a lui Donald Trump și Rusia în alegerile din 2016, "în ciuda eforturilor multiple depuse de persoane legate de Rusia". Astfel albit, președintele american exultă; Kremlinul încă se menține prudent.

Dacă documentul, prezentat în formă sumară, îl exonerează pe șeful Casei Albe, acesta nu pune la îndoială, de fapt, realitatea încercărilor Moscovei de a influența votul. Ceea ce l-a determinat pe Mueller să acuze douăzeci și cinci de cetățeni ruși - doisprezece pentru presupusa piratare a conturilor de email ale Partidului Democrat și alte treisprezece pentru manipularea rețelelor sociale în interesul promovării candidatului republican”, scrie ziarul francez.

În orice caz, orice discuție despre impeachment devine de acum o iluzie, crede cotidianul german Der Tagesspiegel:

"Din nou și din nou așteptările au fost ridicate că președintele va fi în curând destabilizat, cu titluri precum: ”Ancheta privind Rusia îl va termina pe Trump". Dar, la o examinare mai atentă, se vede că nu a fost niciodată cazul. În ceea ce privește încălcările colegilor săi, acestea au apărut de obicei înainte ca ei să lucreze pentru campania lui Trump. O serie de politicieni și mass-media au vrut în mod clar să vorbească despre demiterea președintelui. Dar aceasta a fost, mai presus de toate, mai mult o dorință decât o realitate. Pur și simplu nu exista o bază reală. Acest lucru ar trebui să servească drept avertisment pentru a fi mai atenți în viitor".

Dar cum văd lucrurile jurnaliștii americani?

Pentru Newsweek, ”un președinte american nu este doar directorul executiv al Statelor Unite, iar biroul pe care îl deține nu este doar un amvon de unde să-și promoveze agresiv ideile politice. Președintele este de asemenea un lider moral, iar biroul este un amvon învestit cu semnificații despre binele comun.

Responsabilitatea fundamentală a unui președinte este protejarea sistemului nostru de guvernare. Trump a slăbit acest sistem.

În campania prezidențială din 2016, când a fost acuzat că nu și-a plătit impozitele pe venit, Trump a răspuns că "asta mă face inteligent".

Comentariul său a transmis un mesaj către milioane de americani că plata integrală a impozitelor nu este o obligație de cetățean.

Trump s-a lăudat că a dat bani politicienilor, astfel încât aceștia să facă tot ce el dorea. "Când mă sună, eu le dau. Și știi ce, când am nevoie de ceva de la ei, doi ani mai târziu, trei ani mai târziu, le spun. Ei sunt acolo pentru mine”.

Cu alte cuvinte, este bine ca marii oameni de afaceri să plătească politicieni, indiferent de efectul asupra democrației noastre.

Acestea nu au fost doar accidente etice. Ele subminează direct binele comun prin reducerea încrederii publicului în funcția de președinte”, scrie Newsweek.

În timp ce Time atrage atenția că președintele încă se confruntă cu numeroase probleme de ordin juridic:

”Pe parcursul investigației, Mueller a obținut condamnări sau recunoașteri ale vinovăției pentru președintele campaniei, vicepreședintele campaniei, consilierul în materie de securitate națională și avocatul personal. L-a învinuit pe fostul său confident, Roger Stone.

În acești doi ani, publicul a aflat că fiul său, ginerele și managerul de campanie s-au întâlnit în Trump Tower cu rușii care promiteau o campanie murdară contra lui Hillary Clinton; publicul a mai aflat că Trump a urmărit un proiect de construcții la Moscova în pline alegeri; și că managerul său de campanie a transmis date valoroase unui partener despre care FBI-ul crede că are legături cu serviciile de informații rusești”.

Revista presei internaționale din 26 martie 2019