Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Slovacia: O lovitură dată naționalismului conservator

zuzana.jpg

Avocata liberală Zuzana Caputova câștigă alegerile prezidențiale din Slovacia, 30 martie 2019
Image source: 
REUTERS/David W Cerny

Zuzana Caputova a devenit prima femeie președinte al Slovaciei. Presa internaționașă remarcă victoria avocatei anticorupție, care a câștigat cu un program liberal.

Într-o Europă Centrală bântuită de naționalism, Slovacia ia o turnură liberală, titrează Wall Street Journal.

Deși rolul președintelui în Slovacia este limitat din punct de vedere constituțional, victoria Zuzanei Caputova a fost văzută drept o lovitură dată naționalismului conservator și o schimbare politică majoră, chiar dacă izolată, pentru Europa Centrală și de Est.

Le Monde comentează că victoria clară a d-nei Caputova poate fi explicată, potrivit experților, prin valul de nemulțumire populară față putere, după asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, anul trecut. Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicienii slovaci și mafia italiană. În acel moment, jurista în vârstă de 45 de ani, împreună cu mii de slovaci, a participat la proteste fără precedent care au subminat guvernul și au dus la demisia premierului Robert Fico.

Până acum, cinci persoane au fost arestate, inclusiv presupusul comanditar - un multimilionar cu legături în partidul de guvernământ. Joi, Parlamentul European a cerut Slovaciei să continue investigația "inclusiv privind toate posibilele conexiuni politice ". Deputații europeni au spus că sunt "îngrijorați de corupția, conflictele de interese și impunitățile din  cercurile puterii slovace", scrie Le Monde.

Bloomberg notează că, în timp ce liderii de dreapta din Polonia și Italia animă o revoltă împotriva integrării și politicilor incluzive ale UE, victoria Zuzanei Caputova a semnalat - cel puțin în această mică țară din zona euro - atât sprijinul puternic pentru valorile democratice și liberale cât și furia împotriva partidelor de la guvernare, despre care se spune că au pierdut legătura cu oamenii obișnuiți.

Mamă, divorțată, în vârstă de 45 de ani, prima femeie președintă al Slovaciei, a obținut 58% din voturi. Ea și-a eclipsat adversarul, pe Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, candidatul partidului de guvernământ Smer, care a obținut 42%.

Huffington Post transmite că analiștii o compară pe Zuzana Caputova cu președintele francez Emmanuel Macron, un outsider care a venit la putere în 2017 cu un program reformist.

Promisiunile sale electorale includ protecția mediului, sprijin pentru persoanele în vârstă și o reformă a sistemului de justiție, care ar scuti procurorii și poliția de orice influență politică.

 

Europa de Est câștigă bătălia cu privire la standardele duble ale alimentelor

Iată informația oferită de publicația europeană Politico.

Publicația dezvăluie că negociatorii europeni au ajuns, miercuri, la un acord dur cu privire la regulile pentru așa-numitele alimente cu dublă calitate - produsele cu același nume dar cu ingrediente diferite pe diferite piețe.

Țările din Europa Centrală și de Est au impus reguli menite să pună punct acestei practici care, potrivit est-europenilor, înseamnă produse de mai slabă calitate.

Proiectul de lege, consultat de Politico, definește un produs cu dublă calitate ca fiind cel "care are compoziții sau caracteristici semnificativ diferite".

Companiilor le va fi interzis să comercializeze astfel de produse, "dacă aceasta nu este justificată de factori legali și obiectivi".

Acești factori variază de la lipsa sezonieră a ingredientelor până la legislațiile naționale menite să reducă zahărul din produse alimentare și băuturi, de exemplu.

Industria a susținut mult timp că astfel de variații ale ingredientelor nu au nicio legătură cu calitatea produsului la vânzare. Ele spun că diferențele se datorează preferințelor diferite ale consumatorilor din Europa, precum și condițiilor diferite de producție sau reglementărilor naționale.

Dar, conform noilor reguli, gusturile diferite ale consumatorilor nu vor fi considerate o justificare validă pentru vânzarea de produse diferite.

Companiile care comercializează alimente cu dublă calitate în conformitate cu excepțiile aprobate trebuie să informeze consumatorii cu privire la diferențele de ingrediente. Proiectul de lege spune că aceste informații trebuie să fie "ușor de identificat", dar nu prescriu soluții specifice.

Normele trebuie să primească aprobarea finală a Parlamentului European și Consiliului.

 

Arabia Saudită i-a piratat telefoanele patronului Amazon

Telefoanele lui Jeff Bezos, președintele director-general al companiei Amazon, au fost piratate de saudiți.

După cum scrie revista franceză Le Point, citând presa americană, acțiunea a avut ca rezultat publicarea twitter-urilor sale private.

Compania de protecție Gavin de Becker leagă acest act de piraterie cu acoperirea extinsă de către Washington Post, ziar deținut de Jeff Bezos, a cazului asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în consulatul țării sale din Istanbul.

National Enquirer, un săptămânal de scandal american , a publicat în ianuarie mai multe mesaje text pasionale schimbate între Jeff Bezos și Lauren Sanchez, fostă prezentatoare de televiziune, cu care acesta a avut o aventură.

Gavin de Becker, fondată în 1978 în Los Angeles, este considerată una dintre cele mai puternice companii de protecție din America, având drept clienți o serie întreagă de staruri , directori de corporații sau politicieni.

Revista presei internaționale din 1 aprilie 2019