Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO la 70 de ani. Care este viitorul?

steaguri_nato.jpg

Image source: 
nato.int

The Guardian vede sucesul Alianței în faptul că este  mai mult decât un pact militar. Iar membrii săi ar trebui să-și reconstruiască încrederea în fața amenințărilor din partea Rusiei și a Chinei:

Secretul longevității NATO este dublu. În primul rând, nu este doar un pact militar, ci o alianță a valorilor comune.

Preambulul tratatului îi obligă pe membri să "protejeze libertatea, moștenirea comună și civilizația popoarelor lor, bazându-se pe principiile democrației, libertății individuale și statului de drept".

În al doilea rând, este un angajament politic puternic față de apărarea colectivă, dar cu suficientă discreție în ceea ce privește modul de realizare a acesteia. Dacă un aliat este atacat, ceilalți nu trebuie automat să meargă la război. Dar fiecare stat membru trebuie să "ia măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate". NATO a funcționat întotdeauna pe baza încrederii, nu a obligației legale. Aceste două caracteristici i-au oferit flexibilitatea de a se adapta”.

Forbes se întreabă cât de puternică este susținerea publică, la cei 70 de ani ai NATO?

George Gallup a început să pună întrebări despre alianțele postbelice încă de la începutul anilor 1940. În 1943, 61% dintre cei chestionați au spus că SUA și Marea Britanie ar trebui să facă o alianță militară permanentă.

În 1948, cu un an înainte de înființarea NATO, o majoritate solidă dintre americani favoriza o alianță militară permanentă a Statelor Unite și a tuturor țărilor occidentale participante la Planul Marshall.

În 2017, Centrul de Cercetare Pew constata că americanii erau împărțiți în mod egal, 47% la 47%, la întrebarea dacă SUA ar trebui să acorde mai puțină atenție problemelor din străinătate și să se concentreze mai mult asupra problemelor de acasă sau dacă este mai bine să fie active în afacerile mondiale.

Având în vedere sprijinul americanilor pentru alianța NATO de peste 70 de ani, americanii vor dori probabil să continue să mențină o relație puternică în cadrul NATO. Cu toate acestea, ar fi util să știm și cât de îngrijorați sunt ei cu privire la natura și profunzimea angajamentelor internaționale”, notează Forbes.

Deutsche Welle reamintește că, NATO este una din cele mai de succes alianțe militare din istorie. În prezent însă, mai ales Donald Trump pune sub semnul întrebării viitorul ei.

Trump a pus de mai multe ori sub semnul întrebării sensul NATO și al obligației de apărare colectivă. În 2018, el s-a întrebat de ce ar trebui SUA să apere un stat membru mic precum Muntenegru și să riște astfel să declanșeze al treilea război mondial. Trump a mai amenințat că protecția Americii va fi primită doar de țările care plătesc suficient.

 

Este Franța o mare ”masă rotundă”?

De ieri, Marea Dezbatere națională propusă de președintele Macron, ca răspuns la protestele Vestelor Galbene, a ajuns în Adunarea Națională . Comentatorii nu-și ascund însă scepticismul.

După cum observă Libération, pentru majoritate, este logic ca Parlamentul să ia în discuție subiectele marii consultări publice. Opoziția consideră însă acest lucru ca un exercițiu mai degrabă formal , înainte de verdictul prezidențial.

În așteptarea verdictului privind propunerile făcute de francezi, multe subiecte au fost, într-adevăr, lăsate în suspans. Dar în această săptămână, a venit  rândul lor să ajungă în Adunarea Națională.

Pentru Le Figaro, Marea Dezbatere continuă și tot continuă, iar majoritatea devine nerăbdătoare. În timp ce nu există încă răspunsuri clare la criza Vestelor Galbene.

Bunăvoința primelor zile a dat naștere la nerăbdare, iar acumularea de întâlniri și forumuri a diluat deja efectele benefice ale acestui exercițiu colectiv. Franța nu este o masă rotundă, nici o ședință de brainstorming. Și, din păcate, nu se poate deschide o mare dezbatere asupra Marii Dezbateri. Toată lumea - cetățeni, aleși oficiali, chiar miniștri - așteaptă decizii.

Ouest France comentează că, luând inițiativa marii dezbateri naționale, Emmanuel Macron și-a reînnoit costumul cel mai potrivit pentru el și în care excelează: cel al campaniei. Dar de acum, spre el se vor întoarce toate privirile.

El este cel care cristalizează toată furia și toate așteptările, după ce se vor face anunțurile-cheie ale sfârșitului Marii Dezbateri. Împreună cu cei mai apropiați consilieri, el ar trebui să elaboreze propuneri care ar putea să-i liniștească pe francezi. Și aici, el este singur pe scenă, în fața unei provocări atât de mari”.

Revista presei internaționale din 3 aprilie 2019