Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru NATO, noua Rusie va fi China

nato-flag.jpg

Image source: 
nato.int

Alianța Nord-Atlantică a marcat 70 de ani de la fondarea sa. A fost însă cu adevărat un motiv de sărbătoare?

După cum remarcă Eurotopics, aniversarea a fost afectată de discordie. Miniștrii de externe ai statelor membre s-au adunat la Washington și secretarul general Jens Stoltenberg a felicitat realizările Alianței. Dar, înainte de începerea întâlnirii, Casa Albă a luat la rost Germania pentru neîndeplinirea obligațiilor.

Iar obsesia bugetară nu este o deloc o întâmplare, concluzionează La Repubblica:

"Mulți președinți americani, inclusiv democrații, au condamnat parazitismul militar al aliaților lor. Trump doar ridică vocea cu mai multă virulență . Dar mai presus de toate, acesta este calul său de bătaie. Atenția obsesivă acordată problemelor contabile arată însă clar faptul că ceva s-a pierdut între timp".

În Germania, publicația electronică Tagesschau remarcă: "Din perspectiva cuiva care locuiește în Varșovia, București sau Sofia, lumea pare puțin diferită. Războiul hibrid și anexarea fulgerătoare a Crimeei, au oferit tinerelor democrații din estul UE exemple dramatice despre cât de repede se poate termina cu autodeterminarea și integritatea teritorială. Nato este indispensabilă pentru securitatea noastră în viitorul previzibil".

UE are nevoie de o armată proprie, crede ziarul austriac Der Standard: "În Europa, valorile sunt mai omogene decât în ​​cadrul alianței transatlantice. UE se poate concentra pe punerea în aplicare a acestui sistem de valori în regiunile cu probleme. Statele Unite și Marea Britanie post-Brexit se vor menține fără îndoială în termeni pașnici cu Europa și o vor sprijini în situații de urgență. Dar statele membre trebuie să-și consolideze în cele din urmă forțele militare și să-și distribuie sarcinile în mod eficient - și să nu se mai bazeze doar pe SUA".

După cum spune Le Monde, la Bruxelles analiza este că Moscova va continua în următorii zece ani să profite de dificultățile europene, utilizând toate mijloacele pentru a ne submina. Aliații din Est vor continua să solicite măsuri de "reasigurare":

Legătura dintre Rusia și politica internă a SUA nu a fost niciodată mai puternică. Apoi, controlul armamentului, odată cu ieșirea  SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare, nu-și mai poate juca rolul stabilizator în Europa. Iar întrebarea este:  vor adera europenii la noile proiecte americane antirachetă și în domeniul nuclear? Europa are de făcut alegeri serioase cu privire la ideile sale de autonomie strategică . Și acest lucru necesită un nou consens transatlantic privind divizarea muncii în materie de securitate.

Și aici mai există un dubiu: dacă Rusia nu se atinge de NATO, este pentru că Alianța este credibilă sau pentru că Moscova nu vrea să meargă mai departe? Vorbind serios, amenințările rusești nu mai sunt considerate existențiale de către unele state membre”, scrie Le Monde.

Pentru NATO, noua Rusie va fi China – iată ce crede publicația europeană Politico.

 În timp ce oficialii NATO se adunau în capitala americană pentru a celebra aniversarea a 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington, China se afla în mințile tuturor.

Toți se întreabă dacă și în ce măsură membrii alianței ar trebui să permită companiei chineze Huawei să opereze în țările lor. Ei își puneau întrebări și în legătură cu  decizia Italiei de a se alătura ambițioasei inițiativea Noului Drum al Mătăsii.

Și cu toții pun problema modului în care NATO ar trebui să răspundă.

"China va deveni subiectul secolului 21 pe ambele maluri ale Atlanticului", a declarat miercuri ministrul german de externe, Heiko Maas, într-un discurs la Washington.

Până în prezent, dezbaterea a fost limitată la domeniul politic. Uniunea Europeană a promis că va lua o linie mai dură față de China în privința spionajului cibernetic și a furtului de proprietate intelectuală, chestiuni care urmează să se înscrie pe ordinea de zi la summitul UE - China de săptămâna viitoare.

Dar ce rol ar trebui să joace NATO, cu limitările sale geografice, în efortul Occidentului de a se  proteja împotriva Chinei, nu este clar.

Cu toate acestea, există o convingere crescândă în rândul oficialilor din domeniul securității, de pe ambele maluri ale Atlanticului că, într-o perioadă de tensiune crescută în cadrul alianței privind împărțirea sarcinilor, politica privind China este un domeniu de interes comun între SUA și partenerii săi europeni. Cu sau fără Donald Trump”.

Revista presei internaționale din 5 aprilie 2019