Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeia care însuflețește protestele din Sudan

alaa_salah.jpg

Studenta Alaa Salah intonând un imn revoluționar în mijlocul mulțimii, Khartoum, Sudan, 8 aprilie 2019
Image source: 
Lana H. Haroun/via REUTERS

Fotografia unei femei a devenit simbolul protestelor împotriva regimului din Sudan. Jurnaliștii explică semnificația acestei imagini virale.

După cum scrie Le Figaro, acesta reamintește de implicarea femeilor în diferitele mișcări sociale care au marcat această țară.

Cocoțată pe o mașină, purtând o tunică albă lungă, cu degetul ridicat, femeia însuflețește un val de protestatari. Această fotografie făcută pe 8 aprilie în capitala sudaneză Khartoum a făcut carieră pe rețelele sociale. Tânăra, care se pare că este o studentă pe nume Alaa Salah, a devenit în câteva zile simbolul unei revolte care durează de mai mult de trei luni.

Inițial, protestul sudanez a fost împotriva creșterii prețului pâinii, dar în curând a vizat regimul lui Omar al-Bashir, la putere de 30 de ani. Zeci de oameni au fost uciși și alte mii au fost arestați în timpul represiunilor. În acest context, această tânără sudaneză a apărut ca o adevărată icoană.

Washington Post explică faptul că rochia largă de bumbac, este în mod tradițional purtată de femeile sudaneze care lucrează - un simbol al identității femeilor capabile să facă orice, dar care încă își apreciază cultura.

Cerceii ei mari rotunzi, din aur se numesc fedaya și prin tradiție, sunt transmise de mame fiicelor lor.

Înregistrările video publicate pe social media ne oferă o viziune mai clară asupra feței tinerei femei, cu linii negre pictate pe obrazul ei drept – referiri directe la eroinele din trecutul Sudanului.

Revista Jeune Afrique se întreabă, totuși, pe cine mai poate conta Omar al-Bashir, sub amenințarea valului popular?

Blocul este compus în mare parte din militari, dintre care unii au participat la lovitura din 1989 care l-a adus pe conducătorul țării la putere .

Dar tabăra este departe de a fi perfect unită. Există forțele de reacție rapidă, liderii organizațiilor paramilitare sau chiar milițiile - mai mult sau mai puțin islamiste - care au acționat și în Darfur și Kordofan, există cadrele Serviciului Secret sau Forțele Aeriene ... Și acestea nu au în vedere aceeași agendă, atrage atenția revista.

 

Libia: Ce vrea Khalifa Haftar?

Analizând situația din Libia, comentatorii își exprimă îngrijorările privind o destabilizare la scară mai largă.

Atacul surpriză al lui Khalifa Haftar asupra orașului Tripoli zdruncină comunitatea internațională, scrie Le Monde.

Acțiunea surpriză pe care a declanșat-o împotriva guvernului Faïez Al-Sarraj, recunoscut pe plan internațional, amenință cu declanșarea unei addevărate crize geopolitice în Africa de Nord și mai departe. La opt ani după revolta împotriva "liderului" Muammar Gaddafi, Libia pare să se întoarcă în abis.

Și revista The Conversation se întreabă: Cât de gravă este situația din Libia ?

Pare a fi cea mai gravă escaladare în actualul război civil libian care a început în 2014. Acest război a apărut atunci când, la sfârșitul regimului de lungă durată al lui Muammar Gaddafi, s-a creat un vid pe care diferitele facțiuni au încercat să-l umple.

Nu este clar ce a declanșat mișcarea bruscă a lui Haftar de a "elibera" Tripoli. Reușitele sale militare recente în est și sud au fost rezultatul unor luni de pregătire logistică și socială – inclusiv diferite alianțe în locurile pe care încerca să le cucerească.

Situația va fi, de asemenea, foarte dificil de dezamorsat. Cei care și-au exprimat îngrijorarea că Haftar dorește să se impună ca dictator au acum toate dovezile de care au nevoie. Indiferent de diferitele nemulțumiri care au condus la conflictul din Libia în ultimii ani, acum totul se reduce la o singură problemă - întrebarea Haftar.

Dar indiferent ce vrea mareșalul, pericolul unui nou val migraționist este real, se teme Corriere della Sera:

"Printre numeroșii jucători din acest joc geopolitic se numără unul care riscă să plătească un preț ridicat: este vorba despre Italia. Deoarece coasta Lampedusa se află la mai puțin de 400 de kilometri distanță de locul în care au loc loviturile aeriene și incursiunile bandelor prost înarmate și instruite. Pentru că singurul lucru care este sigur în acest război de guerillă organizat este destabilizarea. Și Italia va fi cea care se va confrunta cu cele mai grave consecințe”.

 

Cele mai prietenoase orașe de la sud de Dunăre

Dacă intenționați cumva să vă stabiliți la sud de Dunăre... ei bine, suntem în măsură să vă spunem care sunt cele mai bune orașe pentru locuit din Bulgaria.

Este vorba despre un clasament anual efectuat de postul Darik Radio, citat de NOVA TV și Agenția Novinite.

Și premiul cel mare merge către... orașul de la Dunăre, Russe . Orașul este considerat fereastra europeană a Bulgariei și orașul spiritului liber. Premiul a ținut cont de modificările extrem de vizibile în infrastructură, infrastructura educațională și în instituțiile culturale, dar și în ceea ce privește ecologia.

"Tot ce am experimentat mai târziu s-a întâmplat deja în Ruschuk" – sunt cuvintele lui Elias Canetti, laureat al Premiului Nobel, originar din Russe.

Acesta a fost primul oraș în care s-au construit trotuare cu borduri, precum și felinare de gaz pentru iluminat.

Încă o dată, Sofia a primit premiul "Cel mai bun oraș de afaceri". "Cel mai verde oraș" este Dobrich iar Burgas se remarcă drept un "oraș al cunoașterii". Stara Zagora este cel mai sigur oraș. Iar Varna ocupă poziția de lider în categoria ”Orașe pline de viață” - prin indicatori demografici și ca destinație preferată.

Să mai remarcăm că Plovdiv, anul acesta capitală culturală europeană, nu se află totuși printre premiante...

Revista presei internaționale din 11 aprilie 2019