Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru ”Slujitorul poporului”, problemele de-abia încep

ucraina.jpg

Președintele ales al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, în momentul anunțării rezultatelor alegerilor, Kiev, 21 aprilie 2019
Image source: 
Genya Savilov / AFP

Presa internațională comentează victoria clară a lui Volodymyr Zelensky în alegerile din Ucraina și se întreabă ce va urma.

De la Franța la Slovacia, de la Italia până în Austria, cetățenii și-au reînnoit peisajele politice naționale, observă revista The Conversation.  

Zelensky este un simptom al acestui nou mod de mobilizare politică. Ascensiunea lui Zelensky reprezintă o parte din moștenirea  Maidanului: respingerea elitelor corupte. Dar, pe de altă parte, poate fi încorporată de acest nou lider și dorința extraordinară de libertate națională, cealaltă față a Maidanului? Zelensky nu a participat la luptele care au marcat detașarea Ucrainei de Rusia”.

Dar problema, în viziunea celor de la Bloomberg,  este că președintele ucrainean nu avea un plan pentru a conduce:

”Volodymyr Zelensky a câștigat promițând doar că-i va întreba mai întâi pe oameni asupra a ceea ce ar trebui să facă.

Angajamentul lui Zelensky legat de democrația directă nu este încă testat. Ar putea fi doar o idee inteligentă a consilierilor săi de campanie sau o perdea de fum pentru o președinție slabă, menită să restabilească activele și influența miliardarului fugar Igor Kolomoisky”, scrie Bloomberg.

Și The Guardian observă că lucrurile devin serioase pentru slujitorul ucrainean al poporului:

Nimeni nu știe încă nici măcar dacă Zelensky se va dovedi un interlocutor mai receptiv pentru Kremlin decât Poroșenko. Iar apetența lui Zelensky pentru improvizație ar putea fi alarmantă pentru Kremlin, care cel puțin îl cunoștea pe Poroșenko”.

Dar, după cum observă Deutsche Welle, Zelensky nu are experiență și ar putea duce țara într-o criză, se tem unii. Alții avertizează asupra unei răzbunări a forțelor din jurul ex-președintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia:

Dar victoria în alegeri nu-i va fi suficientă pentru a conduce țara. La toamnă au loc alegeri legislative, iar la Kiev se speculează că Zelensky ar putea forța organizarea anticipată a acestora, în încercarea de a-și introduce în Parlament propriul partid, care deocamdată există doar pe hârtie”.

După cum comentează CNN, Zelensky se va bucura probabil de o lună de miere extrem de scurtă, pentru a dovedi că poate să-și transpună personajul de comedie într-un președinte real și  cu puteri decizionale substanțiale asupra afacerilor externe, apărării, serviciilor și în numirea procurorulului general al republicii.

Va fi crucial pentru el să se arate capabil în fața opozanților sceptici și față de comunitatea internațională. Cu mult înainte de al doilea tur de scrutin, Petro Poroșenko își zugrăvea adversarul drept un politician slab față de Rusia, neexperimentat și o marionetă a oligarhului miliardar care deține postul de televiziune unde s-a difuzat serialul lui Zelensky.

Și este destul de greu de anticipat cum va acționa Zelensky în chestiuni de  politică internă și cu atât mai mult în probleme internaționale, inclusiv în relațiile viitoare cu Rusia.

Interferențele și manipulările rusești în alegeri par să fi fost prezente, dar nu  pe măsura îngrijorărilor. Ar putea fi semnul că Kremlinul a preferat doar să stea și să privească cum ucrainenii îl înlătură pe Poroșenko, un om cu care Rusia considera că nu are ce discuta.

Desigur, unul dintre primele puncte de pe lista de priorități a noului președinte va fi acela de a rezolva conflictul înfiorător cu Rusia în estul Ucrainei și revenirea celor 24 de marinari capturați de Rusia în zona strâmtorii Kerci, în noiembrie.

Dacă dacă ar fi să ne luăm după o figură importantă rusească din Ucraina, oligarhul și politicianul Viktor Medvedchuk, Moscova ar fi pregătită să returneze teritoriile din Donbas, cu scopul de a scăpa de sancțiunile occidentale impuse după incursiunile din 2014”.

 

Și, după seria de explozii din Sri Lanka, se pare că asistăm la afirmarea unei noi organizații jihadiste.

În urmă cu zece zile, notează Le Nouvel Observateur, Sri Lanka ar fi fost avertizată, de către ambasada indiană din Colombo, că o mișcare islamistă intenționa "atacuri suicidare asupra unor importante biserici".

Anchetatorii se concentrează pe National Thowheeth Jama'ath (NTJ) , un grup puțin cunoscut, despre care experții spun că promovează ideologia teroristă.

NTJ s-a făcut cunoscut anul trecut, în legătură cu acte de vandalism împotriva statuilor budiste. În 2016, secretarul său, Abdul Razik, a fost arestat pentru incitare la rasism.

De partea cealaltă, liderul unui grup budist radical, BSS, cunoscut și ca ”forța budhistă”, avertiza atunci asupra ”unei băi de sânge" dacă Razik nu era arestat. Dar, între timp, liderul budhist a ajuns și el la închisoare, pentru intimidarea soției unui jurnalist dispărut.

Sri Lanka, o națiune insulară din Oceanul Indian, a fost devastată de deceniile de război civil, căruia i s-a pus capăt în 2009. Totuși, țara, a cunoscut puține episoade de violență islamistă.

Scopul NTJ nu este insurgența, a declarat pentru The New York Times, directorul Centrului Internațional pentru Studiul Extremismului. Organizația se concentrează pe răspândirea mișcării jihadiste la nivel mondial iar în Sri Lanka, pe generarea urii, fricii și a diviziunilor în societate, adaugă cercetătorul pentru The New York Times.

Pentru moment, totuși, această teorie a guvernului din Sri Lanka, legată de NTJ, trebuie luată cu prudență. Într-adevăr, comunitatea minoritară Tamil din Sri Lanka a fost persecutată timp de decenii de majoritatea sinhaleză.

Tamilii au fost printre primele grupuri din lume care au folosit atacurile sinucigașe drept o tactică comună. Războiul civil s-a încheiat acum zece ani, după o operațiune masivă din partea armatei pentru a-i înfrânge pe Tamili și a le ucide conducătorul.

Revista presei internaționale din 23 aprilie 2019