Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump și petrolul Iranian: o acțiune riscantă

trump.jpg

Image source: 
REUTERS/Carlos Barria

Statele Unite și-au intensificat presiunile asupra Iranului, anunțând luni sancțiuni împotriva oricărei țări care va continua să cumpere petrol iranian. 

”O decizie riscantă”, notează Courrier International, care ar putea spori tensiunile cu China și amenința stabilitatea Golfului Persic.

"Reducerea la zero a exporturilor de țiței iranian va lipsi Teheranul de principala sa sursă de venit", reamintește CNN.

În timp ce cotidianul francez de afaceri Les Echos remarcă - pentru cei care încă se îndoiau - că "șoimii" au recâștigat controlul politicii externe a SUA. După o nouă strângere a șurubului asupra companiilor străine care fac afaceri în Cuba, Casa Albă a anunțat luni că nu va reînnoi derogările acordate celor opt țări mari importatoare de petrol iranan, contrar a ceea ce se aștepta.

Iranul va fi probabil un subiect predilect în campania electorală din 2020, când unii candidați democrați și-au anunțat deja intenția de a reveni la acordul nuclear din 2015 a lui Obama, prin care Iranul a fost de acord să revizuiască programul său de îmbogățire a uraniului, considerat de mulți ca fiind destinat să înzestreze țara cu arme atomice.

De partea sa, Donald Trump și-a înăsprit considerabil linia. La începutul lui aprilie, el a trecut Garda Revoluționară iraniană pe lista organizațiilor teroriste străine, mai scrie ziarul francez.

Pentru New York Times, ”lovitura este îndrăzneață, dar foarte riscantă”:

"Unii experți consideră că sprijinirea Riyadhului este o amenințare la adresa stabilității Golful Persic, existând riscul unor atacuri cibernetice iraniene împotriva instalațiilor energetice din Arabia Saudită". Dacă ar fi așa, "întreruperea producției de petrol din Arabia Saudită ar putea submmina piețele", potrivit unei note a grupului de consultanță Eurasia, citată de cotidianul newyorkez.

Wall Street Journal  notează că ”Anunțul lui Donald Trump a urcat prețul petrolului, care a încheiat luni la cel mai înalt nivel în aproape șase luni. Această reacție rapidă a pieței, împreună cu criticile din partea Chinei și a Turciei, contrazice puternic afirmațiile administrației Trump cum că acțiunea sa împotriva Iranului ar trebui să aibă un impact internațional relativ mic".

"Un risc de confruntare sporită" – titrează și Washington Post.

"Trump pare în mod ciudat hotărât să meargă pe această linie, chiar dacă amenință securitatea SUA și va forța alegătorii americani să suporte din propriile buzunare creșterea prețului benzinei ", mai notează The Washingron Post. (Sursa: Courrier International, Les Echos)

 

Mergem în Bulgaria, unde autoritățile anunță venituri record din industria turismului.

În anul 2018, veniturile din turism ale Bulgariei au fost de 8,4 miliarde de leva, adică aproximativ 4,2 miliarde de euro, a declarat ministra turismului, Nikolina Angelkova, citată de Agenția bulgară Novinite.

Încasările sunt cu 6% mai mari decât în ​​anul precedent, iar creșterea cumulată din 2015 este de  34%.

 Ministra bulgară – notează Novinite – a deschis la Sofia cea de-a șasea reuniune anuală a Consiliului Național al Turismului (NBC). Ea a a raportat că peste 9 milioane de turiști străini au venit în Bulgaria în ultimul an.

Facem aici o paranteză pentru a arăta că în România, potrivit datelor pe anul 2017, încasările au fost de 2,4 miliarde de euro – ceva mai mult de jumătate față de Bulgaria.

Ministra a spus că Sofia își propune dezvoltarea tuturor tipurilor de turism, iar obiectivul este de a deveni o destinație pentru tot parcursul anului – de exemplu, prin dezvoltarea turismului de congres în Sofia și în diferite stațiuni.

În cadrul întâlnirii, Consiliul Național al Turismului a solicitat ca bugetul pentru promovare să reprezinte 1% din veniturile generate anual de sectorul respectiv în economia țării.

Potrivit organizației, până acum investițiile în publicitate au fost semnificativ mai mici decât ale țărilor concurente și acest lucru s-a reflectat în competitivitatea țării, transmite publicația de la sud de Dunăre.

 

Moment istoric în Asia de Sud-Est: Cambodgia și Thailanda au reconectat o cale ferată între cele două țări,  după 46 de ani de întrerupere.

The Times transmite că legătura a fost inaugurată de dictatorul thailandez Prayuth Chan-ocha și premierul autoritar al Cambodgiei Hun Sen. Aceștia au pornit luni din Thailanda în Cambodgia,  în primul tren care a trecut granița din 1973 încoace.

Reluarea legăturii feroviare dintre cele două țări vine după reabilitarea liniei ce leagă granița cambodgiano-trailandeză de capitala Cambodgiei, Phnom Penh, lucrare care a fost finalizată anul trecut.

Linia ferată de la frontieră a fost deconectată și distrusă parțial în anii de haos care au condus la preluarea puterii în Cambodgia de către Khmerii Roșii, în 1975. Serviciile de transport internațional pentru pasageri urmează să fie reluate în cursul acestui an, mai transmite ziarul britanic.

Japan Times estimează că redeschiderea legăturii feroviare va stimula economia și comerțul.

Banca Asiatică de Dezvoltare a finanțat reconstrucția liniei cu 13 milioane de dolari. Comerțul bilateral dintre Thailanda și Cambodgia se ridică în prezent la 6 miliarde de dolari.

O mare parte din căile ferate din Cambodgia - construite de francezi în vremurile coloniale - a fost afectată de anii de conflictul dur care a lovit țara în timpul războiului rece.

Secțiunea de cale ferată de 48 de kilometri de lângă frontieră a fost distrusă în 1973, în timp ce restul căii, spre Phnom Penh, a fost dezafectat un deceniu mai târziu din cauza stării sale proaste.

Cambodgia are doar ceva mai mult de 600 de kilometri de cale ferată, care se întinde de la granița de nord cu Thailanda până pe coasta de sud, amintește ziarul japonez.

Revista presei internaționale din 24 aprilie 2019