Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru Zelensky, aventura de-abia începe

volodymyr_zelensky.jpg

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, Kiev, 6 martie 2019
Image source: 
AFP/Sergei Supinsky

Noul președinte ucrainean, Volodymyr Zelenski, și-a preluat oficial funcția și a anunțat alegeri anticipate. Comentatorii atrag atenția asupra provocărilor ce-i stau în față.

Washington Post estimează că o mare parte a elitei politice și economice a țării pare a fi gata să reziste avântului anti-instituțional care l-a adus pe Zelenski în funcție. Iar întrebările rămân în legătură chiar cu angajamentul propriu al lui Zelensky față de agenda anti-corupție pe care și-a asumat-o în campanie.

Zelensky, un artist care nu a avut niciodată funcții politice, se confruntă cu sarcina descurajantă de a naviga atât în ​​geopolitica europeană, cât și în politica internă a SUA.

În timp ce Statele Unite au sprijinit Ucraina în conflictul cu Rusia, aliații președintelui Trump l-au atacat pe Zelensky în ultimele săptămâni. Avocatul personal al lui Trump, Rudolph W. Giuliani, a cerut autorităților ucrainene să investigheze activitățile fostului vicepreședinte democrat Joe Biden din Ucraina. Deși, notează WP, nu există vreo dovadă a unui comportament neadecvat al lui Biden.

Imaginea sa este în mare parte bazată pe rolul pe care Zelensky l-a jucat în serialul popular de televiziune "Slujitorul poporului”. Să nu uităm însă că Zelensky conduce o companie de divertisment de milioane de dolari, concentrată în jurul trupei sale de comedie, foarte populară. În plus, a condus o campanie prezidențială sofisticată, axată pe rețelele sociale, reamintește ziarul american.

Euronews arată că Zelensky poate să dizolve parlamentul. În prezent, nu există grupuri parlamentare care să-l susțină pe Zelenski, deși partidul său se află la maximul de popularitate.

Zelenskiy și-a luat, de asemenea, angajamentul de a asigura pacea în Donbas, numind aceasta drept "prima lui sarcină".

Și, pentru a îndeplini pacea, Zelensky a anunțat că este pregătit să-și piardă popularitatea și postul.

 "Istoria este nedreaptă" a observat președintele. "Este adevărat, nu noi am început acest război, dar este de datoria noastră să-l terminăm."

În Le Monde, expertul politic ucrainean Vadim Omelchenko, crede că Zelensky este acum independent de oligarhul Kolomoiski, pe canalul căruia a rulat popularul serial de comedie. Dar nu trebuie să uităm că toată Ucraina  - și  mai ales  domeniul televiziunii - aparține oligarhilor.

Dacă aceștia decid să se ciocnească cu Zelensky și să-i taie accesul la televiziuni, el va fi lipsit de o importantă cale de a vorbi cu oamenii, chiar dacă în strategia sa, comunicarea directă este esențială.

Zelenszy nu are în acest moment nici o putere politică în spatele lui. În așteptarea alegerilor parlamentare anticipate pe care dorește să le organizeze repede, el a creat deja partidul Slujitorul Poporului, după numele serialului. Este totuși o coajă goală, e doar o marcă. Riscul mare este ca acest steag să poată fi recuperat în multe orașe de către vreun oligarh local sau o mafie locală, atrage atenția expertul în Le Monde.

Aliații Ucrainei i-au asigurat o primire călduroasă lui Zelensky, scrie și Daily Mail, dar noul președinte va trebui imediat să se ocupe de o serie de probleme internaționale sensibile.

Într-un semn de posibile tensiuni între Kiev și Washington,  avocatul personal al președintelui american Donald Trump, Rudy Giuliani, și-a anulat o vizită la Kiev, spunând că Zelensky este "înconjurat de oameni care sunt dușmani ai președintelui SUA”.

Situația politică l-a determinat pe un parlamentar pro-occidental ucrainean, Serguiy Vysotsky, să-l avertizeze pe Zelensky că inaugurarea "nu este sfârșitul aventurilor sale - este doar începutul".

 

”Ibizagate” – impactul electoral ar putea fi minim

 

Le Figaro continuă să se ocupe de cazul înregistrărilor cu liderul extremei drepte din Austria. Și estimează că dezvăluirea unor posibile legături subterane cu Rusia ar putea să nu aibă consecințe în plan electoral.

Subliniind legăturile dintre Rusia și extrema dreaptă, căderea Partidului Libertății din Austria subminează strategia populiștilor europeni, deja sfâșiați între italianul Salvini și maghiarul Orban.

Între Rusia și partidele extremei drepte, schimburile sunt într-adevăr numeroase și se pare că s-au intensificat în ultimii ani.

Liga lui Matteo Salvini a semnat în 2017 un acord de cooperare cu partidul lui Vladimir Putin. La fel și extrema dreaptă austriacă. La fel ca Marine Le Pen, ministrul italian de Interne cere sfârșitul sancțiunilor impuse de UE asupra Rusiei după anexarea Crimeei.

Le Pen, consiliată și de americanul Steve Bannon, este, de asemenea, foarte aproape de prietenii săi ruși. Ea a fost primită în martie 2017 chiar de președintele Putin, și a făcut apel la băncile rusești să-i finanțeze campania prezidențială.

În acest stadiu, este însă extrem de dificil să măsurăm impactul Ibizagate asupra populiștilor europeni.

Și oricum, va trebui să așteptăm până duminică să vedem dacă această afacere chiar a avut un impact asupra scorurilor partidelor naționaliste, care speră să obțină până la 180 de locuri în următorul Parlament European.

Unii se îndoiesc însă că afacerea va avea vreun impact. Alegătorii de dreapta nu sunt sensibili la aceste chestiuni legate de susținerea Rusiei. Iar discursul victimizării a început deja în partidul austriac al Libertății și aliații săi îl urmează.

Revista presei internaționale din 21 mai 2019