Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la pariul pierdut al lui Macron la ”valul verde”

alegeri_ue.jpg

Image source: 
John Thys / AFP

Principalele partide ale Uniunii Europene au făcut față atacului populiștilor în alegerile pentru Parlamentul European, titrează Bloomberg, citând primele sondaje la ieșirile de la urne. 

Partidele care se pronunță împotriva străinilor, doresc integrare mai redusă în cadrul UE și disprețuiesc relația confortabilă dintre grupurile centriste, nu s-au comportat așa cum  se temeau unii politicieni mainstream.

În schimb, liberalii și verzii au reușit să marcheze cele mai mari câștiguri. Participarea la vot pare să fi fost cea mai înaltă din ultimele două decenii, probabil pentru că alegătorii au răspuns amenințărilor populiste.

Marea excepție pare să fie Franța, unde președintele Emmanuel Macron a vorbit despre aceste alegeri ca despre o opțiune clară pentru sau împotriva UE. Partidul său a fost învins de Alianța Națională eurosceptică a Marinei Le Pen.

Le Monde observă că, la doi ani după venirea la putere a lui Emmanuel Macron, aceste alegeri europene au fost un adevărat test pentru șeful statului, după cazul ​​Benalla, criza „vestelor galbene“ și dezbaterea națională lansată de executiv.

Președintele a dramatizat miza votului și a avertizat asupra unui „risc existențial“ pentru Europa în cazul în care formațiunile populiste ar câștiga.

Cu 22% din voturi, Republique en Marche-Modem rămâne aproape de scorul din primul tur de la alegerile prezidențiale din 2017 (24%). În timp ce șeful statului este nepopular, baza sa electorală rezistă, însă nu se extinde.

Cu 23% din voturi, Adunarea Națională a Marinei Le Pen își confirmă poziția dominantă și acum este puternic instalată în peisajul politic.

Un pariu pierdut pentru Macron, după cum titrează Libération.

Deutsche Welle vorbește despre alegerile din Germania, unde Grupul conservator format din Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială a câștigat alegerile, dar a suferit o pierdere substanțială de electorat. Potrivit primelor estimări ale televiziunii publice ARD, conservatorii au obținut 28,6 la sută, cu 6,8 procente mai puțin decât în urmă cu patru ani. Este cel mai slab rezultat din istorie pentru CDU/CSU. 

Și mai dramatică este situația Partidului Social-Democrat, care a obținut 15,3 procente, o scădere cu 12 la sută față de acum cinci ani. Speranțele social-democraților gravitau în jurul valorii de 20 la sută. 

Un scor formidabil a realizat Partidul Verzilor, adunând 20,9 la sută din voturi, un plus de 10,2% față de alegerile europene anterioare. Partidul anti-migrație Alternativa pentru Germania crește de asemenea cu 3,7 la sută față de scrutinul din 2014, obținând 10,8 procente.

Publicația europeană Politico remarcă faptul că, în Austria, proiecțiile inițiale au arătat că Partidul Popular al Cancelarului Sebastian Kurz s-a plasat primul cu 34,5% - o creștere cu mai mult de 7 puncte procentuale față de 2014 - urmată de social-democrați cu 23,5%, o scădere ușoară față de ultimele alegeri europene.

Partidul Libertății de extremă dreaptă, care s-a aflat în ultimele zile în mijlocul unui scandal care a dus la demisia liderului său, Heinz-Christian Strache, pare să fi fost afectat doar puțin de această situație. Partidul a ieșit pe locul al treilea cu 17,5% pierzând doar o picătură de 2 puncte procentuale.

Revenim în Franța, unde Le Point notează că în Ungaria, unde prim-ministrul populist Viktor Orbán, care controlează aproape toate mijloacele de informare în masă, alegerile europene au dat o majoritate absolută partidului Fidesz, cu 56%, potrivit unui sondaj al institutului Nezopont, apropiat dde guvern (o creștere cu 4,5% comparativ cu 2014).

De-a lungul campaniei, partidul Fidesz și mass-media au lansat mesaje anti-imigrație, invitând alegătorii să-l susțină pe Viktor Orbán în lupta sa împotriva unei Uniuni Europene prezentată ca fiind dominată de lideri care încurajează imigrația.

EU Observer titrează că euforia este starea de spirit a verzilor, după primele proiecții

Într-o sală de conferințe amenajată deasupra hemiciclului Parlamentului European, susținătorii și personalul Verzilor au sărbătorit duminică seara, pregătindu-se pentru câștiguri importante în Germania și în alte țări.
Conform primelor proiecții oficiale ale Parlamentului European, Verzii vor deveni al patrulea cel mai mare grup în plen, cu 71 de locuri, în creștere de la 52.

Și tot pe această temă, în Franța, L'Express vorbește despre Valul verde.

Rezultatul ilustrează în mod clar o mișcare de substanță care se găsește în multe țări, nu doar în Franța. Acesta este în special cazul Germaniei, unde Verzii sunt creditați cu aproape 20%. De asemenea, omologii lor au obținut scoruri semnificative în Țările de Jos (11%), Austria (13%), Irlanda (15%), Regatul Unit (10%), Suedia (9.5% ). În regiunea Bruxelles ei au luat chiar 20%.

Revista presei internaționale din 27 mai 2019