Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce trotinetele electrice provoacă atâta ură?

trotinete.jpg

Sursa imaginii: 
Le Figaro / AFP

Utilizatorii de trotinete electrice sunt luați în vizor pentru comportamentul lor periculos pe străzi și pe trotuare, explică Le Figaro.

Dar nemulțumirea pare să fie mai profundă. Unele voci denunță, de fapt, o "colonizare a spațiului public" de către companiile din Silicon Valley.

Ziarul redă o scenă de pe bulevardul parizian Saint-Germain, la ora ieșirii de la birouri. Un pieton se angajează pe zebră. Precaut, așteaptă lumina verde. După câțiva pași el este nevoit să se oprească în mijlocul drumului. Doi fanatici pe trotinete electrice trec cu o viteză de 30 km / h, fără a ține cont de trafic sau a încetini.

Omul nostru își arată uimirea în fața a doi polițiști, staționați de cealaltă parte a străzii. "Da, știm ...", spun, plictisiți, cei doi agenți. Locuitorii marilor orașe franceze au trăit adesea astfel de scene și nu le rămâne decât să discute aprins pe rețele sociale, în pauză de cafea, la masă ...

Aceste scutere, care pot fi folosite în baza unor aplicații, sunt disponibile pe străzi din vara anului 2018. Majoritatea aparțin start-up-urilor din Silicon Valley. Există treisprezece operatori la Paris, cu peste 15.000 de vehicule. Unii menționează chiar cifra de 40.000.

În capitală, operatorii au semnat o cartă și s-au angajat să "comunice importanța acordării atenției pietonilor și în special celor mai vulnerabili".

Totuși, pe trotuare, puține s-au schimbat.

În realitate, toți actorii publici așteaptă Legea mobilităților, examinată în Adunarea Națională. Printre alte măsuri, aceasta reglementează și utilizarea trotinetelor. Acestea vor avea un statut legal și vor fi numite "dispozitive mobile de mișcare personalizată" .

Utilizatorii care nu respectă regulile pot fi amendați cu 135 de euro, iar Primăria din Paris, așteaptă ca astfel să-și recapete controlul. Să fie acesta sfârșitul impunității? – se întreabă le Figaro.

 

Problema jihadiștilor francezi condamnați la moarte

Franța se află în fața unei probleme complicate: ar trebui sau nu să-i repatrieze pe jihadiștii cetățeni francezi, condamnați la moarte în Irak?

Ziarul Le Monde consacră un editorial acestei chestiuni sensibile amintind că niciun cetățean francez nu poate fi extrădat într-o țară în care se aplică pedeapsa cu moartea.

Pe această problemă extrem de sensibilă, Franța, nu fără ipocrizie, alege însă să lase Irakul în pace, lăsând în mâinile sale gestionarea proceselor, decât să se confrunte cu riscurile de securitate presupuse de repatrierea lor.

Soarta a 450 de luptători francezi ai Statului Islamic, a căror periculozitate este de necontestat, se constituie într-un adevărat puzzle de securitate, legal și politic.

Multă vreme Parisul a preferat să se sustragă, un anumit număr de jihadiști fiind eliminați în luptă sau prin atacuri ale dronelor. Pentru prizonieri, principiul, afirmat deja de François Hollande, este că adulții, bărbați sau femei, sunt judecați la fața locului. Pentru cei care au luptat în Irak, aceasta nu reprezintă o problemă juridică, dincolo de caracterul expeditiv al procedurii și de existența pedepsei cu moartea. Pentru cei reținuți de forțele kurde siriene, confuzia este totală: Kurdistanul sirian nu este un stat.

Pentru a elimina acest impas, Parisul, la fel ca Londra și Berlinul, au în vedere crearea unui mecanism judiciar internațional în Irak, a cărui lege ar exclude pedeapsa cu moartea. Implementarea sa promite să fie lungă și complexă.

Până atunci, jihadiștii francezi riscă, cel puțin teoretic, să fie executați, chiar dacă până acum Irakul nu a spânzurat nici un jihadist străin, scrie le Monde.

 

Cadoul lui Trump pentru Marea Britanie

Președintele american Donald Trump a indicat perspectiva unui acord comercial bilateral în timpul vizitei sale de stat în Marea Britanie. Este o veste bună pentru Londra? – se întreabă comentatorii.

Britanicii ar trebui să accepte oferta lui Trump, crede revista britanică The Spectator, citată de Eurotopics.

"Trump a spus odată că Brexitul ar trebui să aducă Marea Britanie în avangardă, în timp ce Barack Obama a amenințat că prin plecarea din UE, Marea Britanie  va ajunge "în coadă". Poate cineva să se îndoiască de faptul că propunerea lui Trump este mai bună? Având în vedere că SUA este cea mai mare piață de export din Marea Britanie (cu o anumită marjă), aceasta este o ofertă pe care trebuie s-o apucăm cu ambele mâini. Sub Theresa May, nu a fost”, scrie publicația britanică.

Marea Britanie este doar un nou candidat pe lista victimelor lui Trump, scrie ziarul spaniol La Vanguardia:

"Lista victimelor politicilor  lui Trump este una lungă - de la Mexic la UE și China. Și nu este deloc clar că Marea Britanie nu ar deveni una dintre ele. Dacă țara ajunge la un Brexit dur, ea ar putea să își construiască relațiile cu SUA ca aliat tradițional, așa cum subliniază brexiteerii. Dar poziția de negociere a Marii Britanii - deja slăbită de UE - nu va fi optimă. Statele Unite, pe de altă parte, vor fi într-o poziție mai bună, care i-ar putea forța pe britanici să facă mai multe concesii decât ar dori", avertizează ziarul care apare la Barcelona.

Un acord de liber schimb între SUA și Marea Britanie ar fi o lovitură grea pentru Irlanda, se teme Irish Times:

"O  astfel de înțelegere ar privi inclusiv bunurile agricole și standardele de muncă și de mediu. În acest caz, granița irlandeză ar deveni punctul nevralgic al unui conflict la vârf între SUA, UE și Marea Britanie. Economia deschisă a Irlandei a depins atât de mult de comerțul cu fiecare dintre acești mari parteneri, încât o astfel de confruntare ar constitui o mare problemă".

 
Revista presei internaționale din 5 iunie 2019