Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce l-a enervat pe Vladimir Putin serialul ”Cernobîl”

cernobil.jpg

Image source: 
hbogo.ro

Vladimir Putin a decis să se ocupe de serialul Cernobîl de pe HBO. Iată ce scrie publicația Moscow Times, care a analizat mesajele transmise de presa Kremlinului în legătură cu această producție.

Faptul că un post de televiziune american și nu unul rus, a spus povestea despre eroii noștri este văzut ca o rușine de mass-media pro-Kremlin, consideră Moscow Times.

Deși HBO se difuzează doar online, contra cost, serialul a făcut senzație națională în Rusia, unde mass-media pro-Kremlin a lansat o mini-cruciadă împotriva sa.

Komsomolskaya Pravda formulează suspiciunea că serialul este folosit de concurenții  companiei de stat Rosatom pentru a afecta imaginea țării ca  putere nucleară.

Argumenty i Fakty, un ziar popular printre persoanele în vârstă, consideră serialul "o caricatură, care nu spune adevărul".

"Singurele lucruri care lipsesc sunt urșii și acordeoanele!", spune Stanislav Natanzon, vocea principală a unuia dintre principalele canale de știri ale țării, Rossia 24.

El a afirmat într-unul dintre popularele sale show-uri că HBO greșește când sugerează că autorităților sovietice le-a fost frică să-și recunoască greșelile și că această reticență a dus la consecințe teribile.

Iar comentatorul ultra-sovietic Anatolie Vasserman s-a exprimat direct: "Dacă anglo-saxonii spun ceva despre ruși, atunci cu siguranță asta nu va corespunde adevărului".

De ce, totuși, această opoziție?- se întreabă Moscow Times.

La mijloc este un fel de gelozie: "Numai noi avem dreptul să discutăm despre istoria noastră. Deci, nu vă băgați!".

Totuși, datorită seriei HBO, mulți  au acum o viziune diferită asupra accidentului de la Cernobîl. Dacă cele mai multe filme despre dezastru culminau cu catastrofa, de data aceasta doar primul episod este dedicat exploziei.

Toate episoadele ulterioare se concentrează asupra luptei pline de greșeli și foarte costisitoare pe care poporul sovietic a dus-o împotriva consecințelor exploziei. Iar acești oameni au salvat Europa, cu prețul propriei lor vieți sau sănătăți.

Rusia, totuși, nu-i onorează pe acești oameni ca eroi care au salvat Europa.

Canalul NTV din Rusia a anunțat deja că realizează propria sa versiune a serialului  "Cernobîl", bazată pe premisa că CIA a trimis un agent în zonă pentru a efectua acte de sabotaj.

Ca justificare, regizorul filmului, Alexei Muradov, i-a citat pe teoreticienii conspirației: "O teorie susține că americanii au infiltrat centrala nucleară de la Cernobîl și mulți istorici nu neagă faptul că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor de informații ale inamicului a fost prezente în stație ".

În locul unui tribut adus bărbaților și femeilor care au sacrificat totul pentru a limita dezastrul, Moscova ne va da, așadar, un film  de spionaj bazat pe o teorie a conspirației, în care un ofițer KGB se luptă să contracareze spionii americani.

Dar, conchide Moscow Times, faptul că un post de televiziune american și nu unul rus, ne vorbește despre eroii noștri rămâne o sursă de rușine, cu care, evident, mass-media pro-Kremlin nu poate trăi. Și acesta este motivul real pentru care  serialul "Cernobîl"  de la HBO este considerat vinovat.

 

Premierul ceh Andrej Babis sub presiunea străzii

În Cehia, premierul Andrej Babis, acuzat de fraude cu fonduri europene, se află sub presiune, din cauza masivelor manifestații de protest.

BBC transmite că a fost "cel mai mare protest de la sfârșitul comunismului"

Iar companiile media din Cehia au apărut favorabile protestelor, mai spune BBC, citând presa locală.

Astfel, săptămânalul liberal Respekt spune că protestatarii au dat "o voce oamenilor care simt că nimeni nu-i aude".

Ziarul de afaceri Hospodarske Noviny a comparat comportamentul premierului Babis cu cel al omologului său maghiar, Viktor Orban: "Pentru propriul său avantaj, Babis se transformă într-un populist anti-UE, dur, cu toate consecințele întunecate pe care le-ar putea avea acest lucru pentru Republica Cehă."

Și The New York Times transmite că protestatarii au umplut străzile Praga din nou, luptând pentru sufletul țării.

Bloomberg observă că, spre deosebire de România, unde liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea, a fost închis săptămâna trecută pentru corupție, Babis se îndreaptă către  amestecul în sistemul judiciar.

Dar protestatarii spun că a trecut o linie roșie prin numirea Mariei Benesova ca  ministru al justiției, pentru că se tem că îl  poate proteja pe Babis de acuzațiile penale, câtă vreme supraveghează procurorii.

Babis a respins ideea, spunând că rivalii săi i-au fabricat acuzațiile pentru a-i afecta cariera politică.

Benesova a sugerat că ancheta împotriva șefului ei ar fi fost comandată de oponenții săi, dar a spus că nu-l va schimba pe procurorul șef, scrie Bloomberg.

Demonstrațiile în masă din Republica Cehă și din alte părți sunt motive de speranță, notează la rândul său Frankfurter Rundschau:

"Spiritul libertății și democrației care a străbătut Europa de Est cu treizeci de ani în urmă este încă în viață. Evoluțiile recente din Slovacia și România și protestele de masă din Republica Cehă dovedesc acest lucru ... Aceasta este diferența dintre Republica Cehă și Turcia sau dintre România și Rusia".

 
Revista presei internaționale la RFI