Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce ”potentaților” de la Roma nu le pasă de UE

ponte_salvini_di_maio.jpg

Premierul italian Giuseppe Conte (centru), încadrat de liderii coaliției, Luigi di Maio (stânga) și Matteo Salvini (dreapta)
Sursa imaginii: 
Filippo Monteforte / AFP

Comisia Europeana a deschis oficial o procedură impotriva Italiei din cauza deficitului excesiv și a ratei mari a datoriei publice.

Ziarul italian La Repubblica este de părere că "Inițierea acțiunii disciplinare este, cu siguranță, o problemă serioasă, dar nu încă dramatică: de-a lungul anilor multe țări, inclusiv Italia, au fost amenințate de acest lucru. La fel cum procedura a fost inițiată, ea poate fi de asemenea oprită. Problema este totuși că filozofia politică a coaliției, sub comanda Ligii, nu lasă să se întrevadă un comportament virtuos. Dimpotrivă, sfidează Europa prin faptul că nu respectă limitele deficitului și datoriei ".

La Libre Belgique constată că promisiunile exagerate ale populiștilor sunt nesustenabile, având în vedere starea bugetelor țărilor lor, datoria națională și creșterea lentă. Europa însă, este pur și simplu incapabilă să facă față acestei provocări.

Deutsche Welle consideră la rândul său că Uniunea Europeană trebuia să deschidă o procedură împotriva Italiei, dar aceasta nu va avea niciun efect.

Potentații de la Roma știu că țara lor este prea mare pentru a fi pur și simplu "pedepsită". Ca să nu mai vorbim de scoaterea din club.

Italia este o bombă economică pentru UE, iar situația nu poate fi abordată decât cu mijloace politice. Uniunea Europeană nu are altă posibilitate.

 

D-Day, mesaje politice actuale de la Macron și Trump

A 75-a aniversare a debarcării din Normandia a adus nu doar  gesturi de recunoștință pentru eroi și veterani. A fost și un prilej pentru lansarea unor mesaje politice actuale. Presei internaționale nu i-au scăpat  aceste nuanțe.

Donald Trump și Emmanuel Macron i-au onorat pe veterani ca pe niște salvatori ai libertății, transmite rețeaua TV americană CBS.

Cei doi lideri au întărit legătura "intactă" a celor doua națiuni, în special în lumina celei de-a 75-a aniversări a debarcării.

Macron i-a mulțumit personal lui Trump că s-a alăturat sărbătoririi veteranilor celor doua națiuni dar și pentru ceea ce au făcut Statele Unite pentru Franța în timpul ocupației naziste.

Financial Times a observat că Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Donald Trump să se alăture aliaților occidentali, în timp ce președintele american  a insistat că relația cu liderul francez este "remarcabilă".

Trump și Macron, care au preluat puterea după campanii politice insurgente care au deranjat partidele tradiționale din țările lor, au avut inițial o relație apropiată după ce dl Macron a fost ales în 2017.

Dar apele s-au agitat anul trecut când Trump a criticat planurile franceze pentru o armată europeană și l-a persiflat pe Macron în legătură cu demonstrațiile antiguvernamentale care au zguduit Franța începând din noiembrie 2018.

Cei doi președinți au de asemenea poziții contrare în privința acordului climatic de la Paris și a acordului nuclear cu Iranul.

În Marea Britanie, The Guardian titrează că președintele francez a  lăudat multilateralismul NATO și UE, oferind în același timp recunoștința sa Statelor Unite.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut direct lui Donald Trump să-și îndeplineasca "promisiunea din Normandia" prin îmbrățișarea unor piloni ai păcii postbelice, cum ar fi Uniunea Europeană și NATO.

Macron a exprimat atât recunoștința sa pentru acțiunea trupelor americane în cel de-al doilea război mondial, dar a arătat și vehemență, solicitând  Casei Albe să revină la principiile multilateralismului

"America nu a fost niciodată atat de mare ca atunci când a luptat pentru libertatea altora". Acest citat din discursul lui Emmanuel Macron constituie titlul unei ample relatări a ziarului Le Monde.

Sub un cer luminos, Emmanuel Macron le-a mulțumit veteranilor, în engleză, pentru eliberarea Franței. Dar i-a și cerut lui Donald Trump, "să faca totul pentru a menține această alianță a popoarelor libere".

Libération observă însă că Macron și Trump au arătat și ceea ce-i desparte.

Cei doi președinți au discutat, fără a dramatiza, despre neînțelegerile privind multilateralismul și chestiunea Iranului.

Le Nouvel Observateur îl laudă pe președintele Macron pentru că a pus accentul pe rolul rezistenței în sprijinirea Operațiunii Overlord. Și pentru că nu a avut niciun gând de a-l lăsa pe Donald Trump să joace rolul de salvator al Europei...

Subliniind rolul Rezistenței în operațiuni de informații, sabotaj, sau in susținerea forțelor aliate în Operațiunea Overlord, Macron i-a trimis un mesaj clar dominatorului Donald Trump, dar mai ales francezilor. Mesajul?

Franța nu este o doar o protejată a Americii. Desigur, dacă  americanii nu ar fi fost acolo, istoria ar fi cunoscut fără îndoială un alt curs.

Dar a insista, așa cum a facut Emmanuel Macron, pe faptul că  mâncătorii de melci nu au fost doar o grămadă de adepți ai lui Petain, este un lucru mai mult decât indispensabil.

Cei 80 de Mucenici din închisoarea Caen, cărora încă le-au fost găsite cadavrele, dar și francezii de rând, lucrătorii agricoli, brutari, profesori, mecanici, toti cei care au rezistat, merită un tribut post-mortem. Chiar cu riscul enervării cowboy-ului de pe Wall Street.

 
Revista presei internaționale din 7 iunie 2019