Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi explicații pentru succesul serialului Chernobyl

cernobil.jpg

Captură Chernobyl (2019) | Official Trailer
Image source: 
youtube.com

Serialul Cernobîl s-a încheiat, dar numeroși comentatori continuă să se întrebe: Cum se explică succesul acestei producții?

Gazeta Polska Codziennie spune că serialul descrie sistemul sovietic din interior. De asemenea, vorbește despre "lichidatorii" cunoscuți și sub denumirea de "roboți vii" (lucrătorii responsabili pentru evacuarea molozului radioactiv). Mulți dintre ei au plătit un preț foarte mare. Ei sunt salvatorii Europei.

În Rusia, publicația independentă Novaya Gazeta laudă serialul deoarece a arătat că dimensiunea umană a supraviețuit sistemului sovietic, în ciuda tuturor dificultăților:

„Ideologia sovietică s-a bazat pe premisa că este posibilă formarea unui «om nou comunist». Cernobîl arată o altă versiune: în ciuda acestui sistem, constructorii comunismului rămân umani.

În Ucraina, portalul Apostroph scoate în evidență unele asemănări cu vremurile noastre, făcând o paralelă cu problemele generate de schimbările climatice.

"Accidentul nuclear de la Cernobîl amintește de societatea sovietică în multe feluri. În timp ce oamenii de știință dădeau alarma, guvernul susținea că are situația sub control și mulți nu înțelegeau gravitatea dezastrului”

La sud de Dunăre, publicația Dnevnik observă că în Bulgaria numărul de persoane care pun la îndoială adevărul dezastrului este surprinzător de mare. Probabil că este urmarea propagandei. De asemenea, poate fi la fel ca în situația celor care cred că pământul este plat. Serialul a reaprins cearta veșnică dintre "nostalgici" și realiști. Un conflict care nu se va opri până când societatea noastra nu va fi gata să ia in considerare trecutul ei, într-un mod emoțional, dar cu o necesară clarviziune. " (Sursa: Eurotopics)

 

Jurnalist rus incomod, arestat în condiții dubioase

Jurnalistul rus de investigații Ivan Golounov, a fost arestat de autoritățile de la Moscova și acuzat de tentativă de trafic de droguri. În urma presiunii multor susținători, inclusiv a colegilor jurnaliști, el a fost eliberat sâmbătă, și plasat în arest la domiciliu, scrie The Guardian.

„Aceasta nu este o victorie, acesta este doar primul pas spre eliberare“ a declarat Ivan Golounov, editor la publicația on-line independentă Meduza, specializată în investigații, cu sediul in Riga, Letonia.

După cum transmite corespondentul ziarului The Guardian, Ivan Golounov a fost arestat vineri, 7 iunie pentru "tentativa de trafic de droguri" și, în mod evident, se va confrunta cu un proces pentru traficul de droguri.

Arestarea sa a provocat agitație printre jurnaliști și alți susținători care s-au adunat în fața sediului poliției din Moscova pentru a protesta față de ceea ce ei consideră drept un act de intimidare.

Ivan Golounov este un jurnalist proeminent, iar investigațiile sale privind corupția din guvern au deranjat autoritățile. Se pare că el acum plătește prețul.

Susținătorii jurnalistului menționează "circumstanțele dubioase" ale arestării sale. Poliția declară că a găsit 3,5 grame de mefedronă, un medicament sintetic în apartamentul său și 5,4 grame de cocaină. Ivan Golounov afirmă că aceste substanțe au fost plasate la el acasă fără știrea lui.

Jurnalistul a spus că a fost bătut și că nu a dormit sau a mâncat timp de douăzeci și patru de ore și, potrivit avocatului său, poliția a vrut să-l forțeze să semneze o mărturisire.

Potrivit oficialilor site-ului Meduza, "el a primit amenințări" înainte de a fi arestat de poliția rusă.
 

 

Proteste uriașe în Hong Kong

Demonstrație uriașă în Hong Kong: aproximativ 1 milion de oameni pe străzi împotriva unei legi chineze privind extrădarea.

(foto: Reuters via en.rfi.fr)

Revista franceză Le Nouvel Observateur vorbește despre una dintre cele mai mari demonstrații de la trecerea metropolei sub controlul Beijingului în 1997: sute de mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a denunța un proiect al guvernului local care ar permite extrădarea în China continentală.

Potrivit CNN, criticii spun că proiectul îi va face pe cetățenii din Hong Kong vulnerabili în fața autorităților chineze, din motive politice sau legate de chestiuni de afaceri și va submina sistemul juridic semi-autonom al orașului.

Proiectul de lege a provocat o criză politică și a generat îngrijorare în rândul comunității de afaceri, de regulă conservatoare, a orașului. De asemenea, s-au formulat critici de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

Guvernul declară că proiectul de lege are rolul de a elimina unele lacune din legislația actuală, permițând Hong Kong-ului să decidă de la caz la caz, dacă să trimită sau nu fugarii în teritoriile în care nu are acorduri formale de extrădare - cum ar fi Taiwan, Macao și China continentală. Dar unii parlamentari au declarat că garanția unui proces echitabil nu este înscrisă în proiectul de lege.

Huffington Post reamintește că Hong Kong-ului i s-a garantat dreptul de a-și păstra propriile sisteme sociale, juridice și politice timp de 50 de ani după preluarea sa de la guvernarea britanică, în cadrul principiului "o țară, două sisteme".

Cu toate acestea, Partidul Comunist Chinez forțează tot mai mult modificări legale nepopulare.

În prezent, Hong Kong limitează extrădările către jurisdicțiile cu care nu are acorduri de extrădare, în temeiul unei legi adoptate înainte de 1997.

China a fost exclusă din cauza preocupărilor legate de independența juridică și drepturile omului. În ultimii ani, autoritățile continentale au vizat adversarii din Hong Kong, acuzându-i de delicte dubioase, cum ar fi evaziunea fiscală, ceea ce a generat îngrijorări și critici.

 
Revista presei internaționale din 10 iunie 2019