Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Să nu-l subestimăm pe Plahotniuc!

plahotniuc1.jpg

Image source: 
Facebook / Vlad Plahotniuc

Guvernele Moldovei se bat cap în cap, ne spune revista americană Foreign Policy. O soluție nu se întrevede, iar criza amenință să destabilizeze una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar care a generat adesea tot felul de surprize.

De data aceasta, situația a generat un spectacol de unitate între Rusia și Occident, o raritate în Europa de Est. Ministerul rus de Externe și Federica Mogherini, reprezentantul UE pentru politică externă, au recunoscut guvernul de coaliție. Departamentul de Stat al SUA nu a sprijinit noul guvern, ci a cerut reținere și dialog.

Într-o țară profund divizată de întrebarea dacă să o ia spre vest sau spre est, coaliția, puțin probabilă, a fost interpretată de către experți ca o încercare de a pune geopolitica deoparte pentru a aborda problemele interne presante.

Experții sunt sceptici însă că această coaliție are un viitor pe termen lung, dar cred că ar putea aborda pe termen scurt unele dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țara.

Le Monde ne invită însă să nu subestimăm capacitatea de rezistență a lui Vladimir Plahotniuc.

Acesta a mobilizat duminică instrumentul său favorit: o Curte Constituțională perfect docilă, care a invalidat acordul de coaliție sub un pretext fals și l-a îndepărtat din funcție pe Igor Dodon. Președintele în exercițiu ales, premierul Pavel Filip, un susținător loial al lui Plahotniuc, a dizolvat imediat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate.

Chiar dacă s-a clasat al treilea în alegerile legislative, Partidul Democrat este de fapt depozitar al tuturor puterilor.

Chiar cu totul izolat,  Plahotniuc nu pare gata să renunțe la putere, iar disperarea lui ne poate face să ne temem de tot ce poate fi mai rău.

 

Un grup neo-nazist, suspectat că pregătea atacuri împotriva musulmanilor și evreilor, a fost dezmembrat în Franța. Știrea a fost preluată imediat de toată presa din Hexagon.

Potrivit BFMTV, acest grup de extremă-dreapta era format din cinci persoane și a fost dezmembrat între lunile septembrie și mai, în timp ce intenționa să vizeze musulmani, sau convenția anuală a Consiliului Instituțiilor Iudaice din Franța.

Ei s-au autodenumit "L'Oiseau Noir" – Pasărea Neagră - și au schimbat idei despre posibilele lor atacuri pe un forum, mai spune BFMTV.

Revista L'Expres notează că mai multe locuri de cult evreiești sau musulmane „au fost amintite de acest grup“ a cărui ideologie era aproape de cea neo-nazistă.

Le Nouvel Observateur informează că un polițist voluntar și un băiat de vârstă sub 15 ani se numără printre membrii acestui grup, al căror plan nu era însă foarte bine conturat.

Și, după cum remarcă Le Figaro, nu este pentru prima dată când un grup de extremă dreapta este suspectat că dorește să comită un atac și este dezmembrat. În noiembrie anul trecut, serviciile antiteroriste au arestat șase persoane suspectate că vor să-l atace pe președintele Emmanuel Macron.

Și atunci, planul era "imprecis și slab definit", potrivit unei surse apropiate anchetei. Cu toate acestea, aceste planuri atrag atenția anchetatorilor deoarece în ultimii doi ani, două atacuri au fost deja efectuate împotriva acestor grupuri minoritare. În octombrie 2017, un alt mic grup a fost demontat.

Organizația prevedea atacuri împotriva restaurantelor kebab din Marsilia sau împotriva lui Jean-Luc Mélenchon. În iunie 2018, membrii unui alt grup extremist au fost puși sub acuzare fiindcă doreau să lupte "împotriva pericolului islamist".

 

Dar care este impactul populismului asupra culturii politice? Iată întrebarea la care caută răspuns portalul Eurotopics, citând mai multe publicații europene.

Triumful anunțat al partidelor de extremă dreaptă în alegerile europene nu a avut loc. Chiar dacă și-au îmbunătățit scorurile, aceste partide sunt departe de a reprezenta primul grup din Parlamentul European. Dar asta nu înseamnă că nu influențează cultura politică a continentului, scrie Eurotopics.

În Austria, ziarul Kurier observă că  "Europa tocmai a evitat o preluare a puterii de către populiști, dar chiar și așa, o serie de țări sunt în dificultate: austriecii vor vota în septembrie; germanii ar trebui, de asemenea, să meargă curând la urne, marea coaliție fiind pe sfârșite; britanicii, în căutarea unui prim-ministru, se află în haos politic; grecii votează, cehii se ridică împotriva primului lor ministru, iar premierul italian este marioneta ministrului de interne ".

Potrivit publicației elvețiene Neue Zürcher Zeitung, "ceea ce este periculos pentru democrații nu este faptul că majoritatea se formează cam peste tot cu ajutorul extremei drepte, cât faptul că protagoniștii de centru-dreapta, presupuși moderați, în unele cazuri le replică proiectele. Populiștii se adresează mai degrabă unei minorități decât unei majorități tăcute. Însă oportunismul centrului-dreapta le conferă o influență reală, fie prin încheierea coalițiilor guvernamentale, fie prin copierea conținutului ideologic - doi factori care au modificat în mod durabil cultura politică".

În Olanda, NRC Handelsblad atrage atenția că, dacă punem pariu pe victoria totală, nu vom convinge pe nimeni din cealaltă parte și riscăm să eșuăm în totalitate. Un adevărat democrat nu va respinge oamenii cu opinii diferite, ci va încerca mai degrabă să-i convingă. Aceasta implică faptul că cineva poate pune la îndoială convingerile proprii - căci trebuie să fii în stare să te îndoiești . Altfel, devii incapabil să-ți respecți vecinul ".

 
Revista presei internaționale din 12 iunie 2019