Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cioloș și căsătoriile homosexuale ...

ciolos.jpg

Image source: 
Facebook

Începem cu câteva comentarii din presa internațională după alegerea fostului premier român Dacian Cioloș ca lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Dacian Cioloș este cunoscut în comunitatea europeană pentru capacitatea sa de a negocia și de a federa, scrie Ouest France. El a fost cel care a pregătit noua politică agricolă comună pe când a fost comisar european pentru agricultură în perioada 2009-2014.

El a gestionat, de asemenea, acest portofoliu în guvernul de centru-dreapta al lui Călin Popescu Tăriceanu în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, înainte de a fi numit consilier al președinției.

Absolvent al Facultății de horticultură de la Universitatea din Cluj, el este din anul 2000 doctorand al Școlii Superioare Agronomice din Montpellier.

Președintele român Klaus Iohannis l-a desemnat în 2015 ca prim-ministru, în urma demisiei lui Victor Ponta, după tragicul incendiu de la un club de noapte din București, la sfârșitul lunii octombrie 2014. El a părăsit biroul în ianuarie 2017, după alegerile legislative câștigate de socialiștii PSD.

Politico remarcă faptul că, pe măsură ce a devenit clar în ultimele zile că Cioloș va intra în cursă și probabil că are și sprijinul lui Macron, au apărut acuzații că, în calitate de prim-ministru, s-a opus căsătoriei pentru toți. A fost difuzat și un articol din 2016, care sugera că s-a opus eforturilor unui cuplu gay să obțină recunoașterea căsătoriei în România.

Dar o examinare mai atentă a știrii arată că Cioloș nu s-a situat personal împotriva cuplului. Legea română este cea care nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex și, chiar dacă Cioloș nu s-a pronunțat împotriva legii sau nu a dorit să o schimbe în 2016, el s-a opus totuși referendumului din 2018. Acesta dorea schimbarea  Constituției pentru a împiedica cuplurile gay să obțină în viitor dreptul să se căsătorească. Referendumul a eșuat din cauza ratei scăzute a prezenței la vot, spune Politico.

Huffingron Post prezintă de asemenea un profil al lui Cioloș și nu scapă din vedere aspectele legate de poziția sa față de tema căsătoriei:

”Francofil și francofon, cel poreclit "Macron de România", și-a început cariera politică în cercurile conservatoare înainte de a se reorienta. Poziția sa privind căsătoriile homosexuale reflectă oarecum această evoluție. În 2016, în timp ce președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că este în favoarea "toleranței" în această chestiune, Dacian Ciolos era mai precaut. "Mărturisesc toleranța față de ideea de familie. Avem o constituție, cred că familia este un element important, un nucleu al societății românești, și nu cred că ideea de familie din România ar trebui să fie contrazisă în mod sistematic de cea a toleranței”, declara el publicației electronice  HotNews.

Cu toate acestea, doi ani mai târziu el a boicotat un referendum care a propus includerea în Constituția României a definiției căsătoriei ca legătura între doi oameni de sex opus”.

Publicația Eurotopics se întreabă dacă nu cumva ne îndreptăm către o nouă relaxare monetară a Băncii Centrale Europene:

”Având în vedere previziunile economice slabe și inflația scăzută, președintele BCE, Mario Draghi, are în vedere o nouă relaxare a politicii monetare. Reducerea ratei dobânzii și răscumpărările titlurilor de obligațiuni se numără printre măsurile luate în considerare. Declarațiile lui Draghi din Sintra, Portugalia, au produs agitație pe piețele financiare și au provocat furia președintelui american Donald Trump”.

Ziarul italian La Stampa, explică faptul că, "În condițiile în care avem o zonă euro sufocată, împinsă în abis de o economie sclerotică, cu o clasă politică incapabilă a răspunde provocărilor internaționale, iată un Draghi aproape de pensionare, căzut din cer pentru a salva lucrurile. Discursul de de la Sintra a fost cea mai semnificativă intervenție în cariera lungă a lui Super Mario, imediat după iulie 2012, când a pronunțat faimosul "Vom face tot ce trebuie pentru a salva euro" . Simplul fapt că Draghi a susținut că BCE dispune de multă libertate pentru a stimula economia și a-i face față lui Donald Trump, a trimis un semnal politic important lui Merkel, Macron și guvernului italian și a pus o mare obligație în brațele succesorului său potențial la Banca Centrală", srie la Stampa.

Am putea crede” – notează Le Figaro – ”că Donald Trump este cauza problemei - cu amenințarea unui război comercial. Și e pentru a doua oară de când îi critică pe europeni pentru că încearcă să se protejeze. Dar acest lucru ar fi un pic ușor din partea europenilor. Pentru că, dacă euro poate fi considerat supraevaluat pentru economii precum Franța, acesta poate fi totuși considerat subevaluat pentru o economie precum Germania, care are un excedent comercial istoric față de euro,  restul lumii și mai ales Statele Unite. Folosirea termenului "inechitabil" de către Donald Trump este în acest sens legitimă pentru Germania, dar ilegitimă pentru alte țări din zona euro".

”De ieri” – scrie ziarul portughez Publico – ”se pare că avem un răspuns , chiar dacă întârziat, la faimoasa întrebare a lui Henry Kissinger: "când vreau să vorbesc cu Europa, pe cine sun?" Acum poate fi dat numele unui funcționar european - nu al unui președinte francez sau al unui cancelar german. Și pur și simplu  nu ma e nevoie de o explicație". (Sursa: Eurotopics).

Revista presei internaționale din 21 iunie 2019