Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pierderea scrutinului în Istanbul, începutul sfârşitului lui Erdogan (Hannoversche Allgemeine Zeitung)

ekrem_imamoglu.jpg

Ekrem Imamoglu, candidatul opoziției, a câștigat alegerile municipale pentru Istambul, pentru a doua oară
Image source: 
REUTERS/Murad Sezer

După ce candidatul partidului de guvernământ (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost înfrânt duminică de reprezentantul opoziţiei Ekrem Imamoglu, din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), la alegerile municipale repetate din Istanbul, ziarul Hannoversche Allgemeine Zeitung comentează faptul că acest eşec ar putea marca începutul sfârşitului preşedintelui Turciei.

În editorialul de luni, cotidianul german scrie, printre altele:

"Alegerea nu reprezintă doar o victorie mare pentru Imamoglu, dar şi un semnal de avertisment pentru liderul ţării: Erdogan nu mai este invincibil.

El şi-a început ascensiunea în 1994, când a devenit primar al Istanbulului. După 25 de ani, aceste alegeri locale ar putea marca începutul sfârşitului său politic.

Mai presus de toate, acest scrutin este o victorie a democraţiei oprimate din Turcia. Erdogan a limitat sistematic drepturi, a subminat separarea puterilor şi şi-a intimidat oponenţii politici.

"De la încercarea de lovitură de stat de acum trei ani, şi-a urmărit adversarii într-un val de epurări fără precedent. Au fost arestaţi o jumătate de milion de persoane, zeci de mii au fost închişi, dintre care mulţi fără a fi condamnaţi, unii chiar fără acuzaţii. Dar Erdogan nu a putut suprima dorinţa de libertate a poporului".

 

Administrația fiscală franceză a lansat o anchetă amănunţită care vizează averea fostului președinte Renault-Nissan, Carlos Ghosn. Ghosn, care deține cetățenia franceză, libaneză și braziliană, se confruntă cu acuzații de fraude financiare, pe care le neagă, scrie ziarul Libération.

El a fost eliberat în aprilie din închisoare în Japonia, pe o cauțiune de 4,5 milioane de dolari.

Cheltuielile suspecte pe care le-a făcut Ghosn când s-a aflat la conducerea producătorilor de automobile Renault și Nissan s-au ridicat la aproximativ 11 milioane de euro, a transmis consiliul de administraţie Renault într-un comunicat emis în 4 iunie.

O notificare privind ancheta a fost trimisă lui Ghosn și soției sale, a informat cotidianul. François Zimeray, unul dintre avocații lui Ghosn, a declarat însă că nu a fost informat.

 

Componenta economică a mult așteptatului plan de pace pentru Orientul Mijlociu formulat de administrația Trump a stârnit reacții reci din partea aliaților regionali, cu două zile înainte să fie discutat la conferința din Golf, scrie Times of India.

Un ministru israelian a spus despre o parte principală a planului de la Casa Albă că este "irelevant", în timp ce Iordania și Egipt și-au exprimat din nou susținerea pentru o soluție politică la conflictul israelo-palestinian, ignorând latura economică, pe care Washingtonul dorește să pună accentul.

Planul economic de 50 de miliarde de dolari publicat sâmbătă, propune proiecte masive de infrastuctură și crearea unor locuri de muncă pentru palestinieni. Nu menționează nimic de apirațiile politice ale Palestinei. De asemenea, planul nu abordează chestiunea centrală conflictului: revendicarea orașului sfânt Ierusalim de către ambele popoare. Oficialii americani susțin că aceste probleme nu vor fi puse în discuție la conferința de săptămâna aceasta din Bahrain.

Revista presei internaționale din 24 iunie 2019