Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deutsche Welle: Reacții la nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru șefia Comisiei Europene

Autoritățile germane au anunțat marți că au impus sancțiuni în valoare de 2 milioane de euro companiei Facebook, din cauza încălcării unei legi pentru combaterea discursului urii, scrie AP News.

Pentru puterea de la Beijing, derapajele de la Hong Kong se arată a fi utile din punct de vedere politic. Este o analiză făcută de Le Monde.

Social-democrații germani resping nominalizarea Ursulei von der Leyen, în timp ce șeful Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, Markus Söder, vorbește despre "înfrângerea Europei". Socialiştii europeni s-au declarat ''profund dezamăgiţi'' de nominalizările pentru conducerea principalelor instituţii ale UE decise în urma acestui summit maraton desfăşurat la Bruxelles timp de trei zile. ''Această propunere este profund dezamăgitoare pentru noi. Grupul nostru a apărat ferm apărarea democraţiei europene şi nu vrem să dispară sistemul candidatului la vârf ( Spitzenkandidat)'', a afirmat Iratxe Garcia, lidera grupului Social-Democrat din Parlamentul European. Reacția partenerului de coaliție al creștin-democraților prefigurează apariția unor tensiuni puternice, cu efecte deocamdată greu de anticipat, în sânul executivului federal, potrivit Deutsche Welle.

Mulți observatori consideră că von der Leyen are multe puncte forte pentru Bruxelles, pe lângă limbile străine: ea s-a implicat cu succes în crearea structurilor pentru o apărare comună a UE. "Armata europeană ca obiectiv pe termen lung și NATO nu sunt contradicții, ci din punctul meu de vedere două părți ale unei medalii, pentru că e important ca europenii să formeze o coloană puternică în interiorul NATO, pentru a menține credibilitatea Alianței, dar și pentru a avea o voce europeană puternică", a subliniat von der Leyen. În contextul solicitării președintelui SUA, Donald Trump, ca Europa și Germania să-și intensifice angajamentele militare, ea a spus: "Consider că e o solicitare corectă."

În 2010, când Uniunea Creștin-Democrată (CDU) trebuia să numească rapid un succesor al președintelui federal Horst Köhler, a fost vehiculat și numele Ursulei von der Leyen. Acum, drumul ei ar putea să ducă într-o direcție cu totul diferită. Dacă va fi confirmată de Parlamentul European, von der Leyen va deveni prima femeie șefă a Comisiei Europene de la Bruxelles.

Pentru puterea de la Beijing, derapajele de la Hong Kong se arată a fi utile din punct de vedere politic. Este o analiză făcută de Le Monde.

În ultimele săptămâni, televiziunea chineză a ignorat sistematic amploarea mobilizării – două milioane de persoane pe străzi pe data de 16 iunie, la o populaţie de şapte milioane de locuitori – împotriva unui proiect de lege privind extrădarea în Regiunea Administrativă Specială; în schimb, nu a ratat difuzarea imaginilor de marţi 2 iulie cu poliţia care dispersa manifestanţii ce atacaseră clădirea Parlamentului din Hong Kong, scrie Le Monde.

După ce caracterul paşnic al mişcării a fost depăşit, mass media oficiale sunt încântate să îi demaşte pe huligani pentru a decredibiliza cererile de autonomie şi de libertate în faţa Chinei continentale.

Guvernul central chinez a declarat că susţine «în mod ferm» ancheta judiciară deschisă de autorităţile din Hong Kong împotriva actelor «grave şi ilegale» care «subminează statul de drept», «compromit ordinea socială» şi «aduc atingere intereselor fundamentale» ale Hong Kong-ului.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, care a ştiut să îşi consolideze puterea de la sosirea sa în fruntea statului-partid în toamna lui 2012, înăbuşind disidenţa şi poziţionându-se în om forte mai mult ca oricare dintre predecesorii săi de după Mao Zedong, se arată intransigent în faţa sfidării venite de la Hong Kong, căruia Beijingul i-a promis, cu ocazia retrocedării din anul 1997, că îi va menţine libertăţile timp de încă o jumătate de secol.

Autoritățile germane au anunțat marți că au impus sancțiuni în valoare de 2 milioane de euro companiei Facebook, din cauza încălcării unei legi pentru combaterea discursului urii, scrie AP News.

Facebook a răspuns că obligațiile legate de transparență au fost respectate potrivit legislației germane și că numărul de rapoarte este egal cu numărul real de plângeri primite.

Biroul Federal de Justiție a declarat că Facebook nu a reușit să respecte standardele de transparență cerute în procesul de gestionare a plângerilor care implicau discursul urii pe rețeaua de socializare. Agenția susține că rapoartele companiei pentru prima jumătate a anului 2018 nu reflectă numărul real al plângerilor legate de conținuturi suspectate ca fiind ilegale în Germania, printre care sunt incluse și insultele antisemite sau materialele concepute cu scopul de a instiga la ură împotriva persoanelor sau grupurilor în funcție de religia sau etnia acestora.

De asemenea, se pare să informațiile despre nivelul de pregătire al personalului responsabil cu procesarea acestor plângeri nu erau complete.

Facebook a răspuns că obligațiile legate de transparență au fost respectate potrivit legislației germane și că numărul de rapoarte este egal cu numărul real de plângeri primite.

 
Revista presei internaționale cu Andreea Pietroșel