Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandalul diplomatic Londra-Washington, o provocare pentru Boris Johnson

boris_johnson.jpg

Boris Johnson este favorit pentru fotoliul de premier al Marii Britanii
Image source: 
AFP/File via rfi.fr

Presa internațională  a reacționat imediat la dezvăluirea telegramelor diplomatice trimise la Londra de ambasadorul britanic la Washington.  Acestea îl descriau pe președintele Donald Trump drept ”inept, incompetent și instabil”.

Telegramele apar într-un moment sensibil pentru politica britanică, notează CNN. Theresa May a fost efectiv înlăturată de proprii membri ai parlamentului pentru nerespectarea votului din 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene.

Favoritul pentru a-i lua locul, Boris Johnson, este de așteptat că va încerca să construiască o relație mult mai strânsă cu Trump, în comparație cu Theresa May, care a dezvoltat o relație respectuoasă, dar nu i-a fost niciodată apropiată politic.

Dacă va părăsi UE, Marea Britanie va încerca să încheie un acord bilateral cu Statele Unite și probabil că Trump va juca tare. Deci, vor exista speculații conform cărora scurgerea de informații a fost un act motivat politic de către cineva din Londra pentru a elibera locul de la Washington în favoarea unui ambasador pro-Brexit.

Darroch a fost consilier în domeniul securității naționale al fostului premier britanic David Cameron și, deși este un diplomat de carieră, el nu este văzut ca fiind în linie cu durii care se așteaptă să preia Downing Street 10.

Washington Post constată că relațiile dintre Trump și 10 Downing Street, păreau totuși a fi pe cale de a se îmbunătăți, de la vizita oficială  din iunie, când președintele american a luat cina cu regina Elisabeta a II-a și a comemorat 75 de ani de la debarcarea forțelor aliate.

Washingron Post mai notează că autoarea dezvăluirilor din Mail on Sunday este jurnalista și comentatoarea Isabel Oakeshott, care a scris o biografie autorizată a fostului prim-ministru David Cameron și a fost editorul cărții "Bad Boys of Brexit" a miliardarului Arron Banks, unul dintre principalii susținători financiari a campaniei pro-Brexit din iunie 2016.

În Marea Britanie, The Guardian afirmă că această scurgere de informații ne spune multe despre lupta pentru influență în fruntea unui partid conservator condus de Boris Johnson.

Asistăm la o adevărată provocare cu care se confruntă, în realitate, Boris Johnson, care se mândrește cu apropierea sa de familia Trump, inclusiv de Jared Kushner, în ciuda personalităților lor diferite.

Una dintre primele decizii pe care o va lua proaspătul premier Boris Johnson va fi înlocuirea lui Kim Darroch, care oricum pleca la sfârșitul anului.

 

Mulți au comentat cu tristețe faptul că Europa Centrală și de Est a obținut foarte puțin la negocierile privind posturile de conducere în instituțiile Uniunii Europene.  Și totuși, Europa Centrală jubilează ca urmare a nominalizării Ursulei von der Leyen și a lui Charles Michel.  Cel puțin, așa scrie publicația europeană Politico.

De fapt, regiunea este fericită că Frans Timmermans nu va fi președinte al Comisiei, deși bucuria poate fi de scurtă durată.

Central-europenii sunt mulțumiți de faptul că, deși cei doi nominalizați sunt pro-migrație, liberali, susțin drepturile homosexualilor și se dedică statului de drept, ar fi putut fi și mai rău –  dacă Frans Timmermans ar fi fost cel porpus la Comisia Europeană.

Socialistul olandez  a fost blocat de cele patru țări din Visegrad - Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia - alături de Italia și de un grup de rebeli, în cea mai mare estici, din cadrul Partidului Popular European.

În Varsovia și în Budapesta, Timmermans este văzut ca o personificare a birocratului de la Bruxelles care interferează în afacerile interne ale țărilor membre. Timmermans este, de asemenea, văzut cu neîncredere de politicieni care se tem că într-o zi s-ar putea confrunta ei înșiși cu întrebări similare privind statul de drept, precum premierul ceh Andrej Babiš.

Conservatorii din Europa Centrală arată către cei șapte copii ai lui von der Leyen, către pietatea ei și activitatea ca ministru al apărării pentru a motiva de ce este o alegere mai bună decât  Timmermans.

Bucuria de la Varșovia asupra candidaturii lui von der Leyen forțează guvernul și la unele tumbe de PR.

Mulți oficiali ai PiS și susținătorii lor din mass-media l-au denunțat de ani de zile pe Donald Tusk drept o marionetă germanofilă a cancelarului Angela Merkel.

Revista de dreapta Gazeta Polska l-a pus pe Tusk pe copertă, acum doi ani, fotografiat într-o uniformă militară germană, cu Merkel în fundal; Televiziunea de stat poloneză, care sprijină în mod activ partidul de guvernământ, a combinat imaginea lui Tusk cu cele ale lui Hitler și Stalin.

Acum, guvernul polonez a reușit să obțină un german, vechi aliat al lui Merkel.

Gazeta Polska de săptămâna trecută o prezenta pe von der Leyen cu titlul "succesul Poloniei".

Radek Sikorski, un fost ministru polonez de externe, care este acum deputat în Parlamentul din partea  Partidului Platformei Civice, de opoziție, a scris: "Trebuie să recunosc că nu am prevăzut că un guvern al PiS va aprecia nominalizarea unui federalist german liberal ca președinte al Comisiei Europene".

Revista presei internaționale din 8 iulie 2019