Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia a redevenit o țară normală (Le Monde)

grecia.jpg

Kyriakos Mitsotakis, noul premier al Greciei, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului, Palatul prezidențial, Atena, 8 iulie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alkis Konstantinidis via rfi.fr

Alegerile din Grecia au ținut viu interesul presei europene. Comentatorii salută, în general, rezultatele dar atrag atenția asupra misiunii grele a viitorului guvern de centru-dreapta.

Grecia a devenit din nou o țară normală, odată cu reculul extremelor, constată Le Monde.

Victoria clară a formațiunii de centru-dreapta Noua Democrație este în primul rând o garanție a stabilității politice. La aceasta se adaugă marginalizarea puternică a partidului neo-nazist Zori Aurii, care nu a reușit să depășească pragul de 3% și, prin urmare, a fost expulzat din Parlament. Aceasta este o veste foarte bună”, consideră ziarul francez.

Ziarul spaniol ABC, citat de Eurotopics, salută sfârșitul populismului în Grecia.  "Aventurismul politic al lui Alexis Tsipras este simplu de rezumat: în cel mai bun caz, Grecia a pierdut patru ani, pentru a se întoarce la punctul de plecare. Tsipras a cucerit scena politică în timpul celei mai grave crize economice experimentate vreodată de Grecia, făcând promisiuni nerealiste. Împreună cu ministrul său de finanțe,  grotescul Yanis Varoufakis, el a ales, la început, să lase situația să se deterioreze, dând vina pe partenerii săi europeni, singurii care încă erau gata să ajute", comentează ziarul spaniol.

Totuşi – reamintește Deutsche Welle - guvernul Tsipras a fost cel mai longeviv din 2010 încoace, după ce Grecia a cerut ajutorul partenerilor. În timpul guvernării Syriza, statul elen a revenit la o creştere economică slabă iar al treilea program de salvare a fost încheiat în vara lui 2018, conform aşteptărilor. Atena se poate refinanţa acum din nou, a refăcut mici rezerve financiare şi profită de încasări frumoase de pe urma turismului înfloritor.

Kyriakos Mitsotakis, un politician mai degrabă moderat, preia cu alte cuvinte o ţară care nu se mai află pe marginea prăpastiei. Totuşi, aşteptările de la această dinastie politică veche a conservatorilor sunt enorme”.

Dar, după cum spune cotidianul austriac Die Presse, creditorii străini nu vor permite țării celei mai îndatorate din zona euro să-și neglijeze politica de austeritate. Prea des în trecut, guvernele au condus Grecia la faliment. ”Va trebui să așteptăm să vedem ce dorește să facă domnul Mitsotakis pentru a face față acestor constrângeri ".

Ce scrie însă presa din Grecia despre rezultatele alegerilor și despre perspectivele noului guvern?

"Un mandat puternic pentru mari schimbări ", titrează Kathimerini citat de Courrier International:

Kyriakos Mitsotakis primește  un mandat puternic, care nu a mai fost văzut vreodată în perioade de criză.  Desigur, unii consideră că o diferență de 8 puncte față de Syriza înseamnă puțin. Acestea pot fi cam aceleași persoane cu acelea care îl subestimau pe Mitsotakis acum două sau trei luni ".

Portalul TVXS constată că totuși, Syriza a rezistat bine:
Cu peste 31% din voturi, este  unul dintre cele mai puternice partide de opoziție din Europa, în ciuda atacului permanent suferit în ultimii patru ani când s-a aflat, practic, singur împotriva tuturor.

Alexis Tsipras este acum obligat să-și reînnoiască partidul și să-l organizeze mai bine".

În timp ce publicația de limbă engleză Greek Reporter constată că participarea la alegerile de duminică a atins un nou nivel minim. Conform estimărilor preliminare, absenteismul a înregistrat un nivel record, de 44%.

Votul de duminică a fost cel de-al treilea ținut în Grecia în ultimele luni. Și au fost primele alegeri generale programate în mijlocul verii, din 1928, ceea ce a afectat prezența la vot.
La temperaturi de până la 39 grade Celsius, mulți alegători au preferat să-și petreacă duminica la plajă.

 

Cupa Mondială feminină de fotbal s-a încheiat duminică seara cu victoria echipei Statelor Unite. Până aici, nimic surprinzător, americancele domină de mult timp acest sport. Totuși, ceva se schimbă...

Niciodată de la crearea sa în 1991, Cupa Mondială feminină  nu a beneficiat de atât de multă publicitate, constată postul francez de radio Europe 1.  Recordurile de audiență pentru fotbalul feminin au fost spulberate în multe țări, de la Anglia până la Italia sau Brazilia.

Totuși, toate aceste vești bune nu ascund decalajul uriaș față de fotbalul bărbaților, atât în ceea ce privește salariile, cât și veniturile din sponsorizare. Calea către egalitate va fi foarte, foarte lungă .

The Guardian explică dominația americancelor. Nu, nu nu este un accident. Este un produs al politicilor publice:

În mare parte, rădăcinile succesului se găsesc în Actul privind modificările educaționale din 1972. Acesta a dus la promovarea feminismului pentru a închide o lacună legislativă ce permitea școlilor, colegiilor și universităților finanțate federal să facă discriminări pe sexe. Legea a transformat efectiv sistemul educațional american în cea mai de succes organizație de dezvoltare sportivă a femeilor din lume.

Povestea arată modul în care grupurile marginalizate pot beneficia de oportunități prin intermediul politicilor”.

Și, după cum constată revista de afaceri Forbes, în cele din urmă, este important pentru oameni să vadă o diversitate de femei care joacă fotbal:

Sunt mult mai multe șanse ca tinerii să înceapă un sport dacă-i văd pe alții. Cu mai multe fete și femei care joacă fotbal, cu atât mai mult va deveni ceva normal, ceva obișnuit. O diversitate mai mare de jucători și echipe nu numai că va continua să ridice calitatea jocului, dar și să sporească impactul sportului și să convingă tot mai multe fete și femei să participe”.

 
Revista presei internaționale din 9 iulie 2019