Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tren militar abandonat în Franța? Fals...

train_libourne.jpg

Image source: 
pixabay.com

Este adevărat că un tren care transporta vehicule  militare a fost abandonat de mecanicul său, pe o linie secundară, deoarece i se terminase programul de lucru? Aceasta este povestea extraordinară care a circulat foarte mult în ultimele zile în mediile franceze și pe rețelele de socializare.

Este adevărat, cu excepția faptului că totul este complet fals, a explicat Le Nouvel Observateur, citând o anchetă a jurnaliștilor de la televiziunea France 3.

Totul a început joi, 4 iulie. Tancurile de la o bază a armatei  din Gironde au fost încărcate într-un tren de marfă, urmând a ajunge la parada din 14 iulie. Joi seara, trenul se găsea în gara Libourne și de atunci au început să circule multe informații false.

De fapt, nu a fost niciun abandon, au explicat Căile ferate franceze: "Toți conductorii au un program foarte strict. În acea zi, odată orele de lucru ale angajatului fiind epuizate, conform procedurilor, trenul a fost tras pe o linie de serviciu până la sosirea înlocuitorului. Acesta nu este un tren de călători ".

Libération spune că, într-adevăr, o echipă a poliției feroviare și a jandarmeriei a fost trimisă la fața locului după sosirea trenului, dar nu a fost nicio neregulă, totul s-a petrecut conform protocolului definit cu armata:

"Se acceptă ca un tren care oprește într-o stație poate rămâne nesupravegheat pentru un timp, câtă vreme nu conținea armament funcțional și muniții, iar ministerul apărării fusese informat de către căile ferate că trenul oprise în stația Libourne. În concluzie, dacă oprirea de la Libourne nu a fost planificată pe traseul inițial, nici conductorul nu a părăsit convoiul militar fără avertisment. El a obținut permisiunea de a opri trenul la Libourne, deoarece timpul maxim de serviciu a fost depășit. În plus, spre deosebire de ceea ce s-a afirmat în mai multe rânduri, a fost vorba de un tren al SNCF și nu al unei companii private”.

 

Președintele american Donald Trump i-a atacat extrem de virulent pe diplomatul Kim Darroch, pe premierul britanic și pe ministrul său de externe. Aceasta, după ce au fost publicate în presă telegramele diplomatice confidențiale în care ambasadorul îl descrie drept "incompetent" pe omul de la Casa Albă. Situația se complică, sunt de părere comentatorii.

După cum afirmă CNN, tweet-urile lui Trump pot fi o lovitură fatală pentru ambasadorul britanic.
Practic, el tocmai a fost declarat persona-non-grata, în timp ce președintele n-a făcut mai mult decât să-și hrănească orgoliul personal. Trump încearcă în mod eficient să facă din ce în ce mai dificil ca o altă țară să primească rapoarte diplomatice exacte și informații interne despre o administrație care a alarmat oricum mulți aliați  - nu doar Marea Britanie.

"Declarând că nu-l va mai băga în seamă pe Sir Kim Darroch, Donald Trump aproape îl declară ambasador persona non grata, comentează și corespondentul diplomatic al BBC: „Guvernul britanic se confruntă acum o dilemă: să răspundă la presiunea Statelor Unite și să-l recheme, riscând să fie acuzat de slăbiciune, sau să continue să-l apere cu fermitate pe ambasadorul care și-a făcut treaba și a spus adevărul așa cum îl vede, cu riscul de a deteriora în continuare relațiile dintre SUA și Marea Britanie".

După cum observă The Guardian, cazul "a provocat indignarea deputaților. În Parlament s-au vehiculat teoriile potrivit cărora vinovatul ar putea fi un hacker din partea guvernului rus sau a altui stat ostil".

Iar fostul ministru de externe William Hague scrie în The Daily Telegraph că ”oricine a decis să facă scăpate aceste documente subminează capacitatea miniștrilor și a funcționarilor publici de a lucra pe baze de încredere. Ideea că o persoană ar trebui să-și părăsească postul prematur, deoarece spune adevărul așa cum îl vede el, ar trebui să fie absolut inacceptabilă la toate nivelurile de guvernare ".

 

Și încheiem cu Bulgaria, unde Agenția Novinite vorbește despre tensiunile apărute între Sofia și Belgrad.

Totul a pornit după ce, în timpul unei conferințe a șefilor de guvern din Germania, Polonia, Bulgaria și Republica Macedonia de Nord, premierul bulgar Bojko Borisov a fost întrebat de un jurnalist cum vede politica externă a UE după ce în funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe a fost nominalizat ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a cărui țară nu recunoaște independența Kosovo.

Răspunsul prim-ministrului a fost că interesul național ar fi ultimul lucru la care ar trebui să se gândească cineva într-o poziție atât de înaltă. Misiunea Înaltului Reprezentant este de a proteja interesul colectiv al întregii UE.

Declarația a fost rău primită la Belgrad, care a amenințat cu măsuri reciproce. Un reprezentant al ambasadei bulgare a fost chemat să dea explicații Ministerului de Externe sârb.

Duminică, ministrul de externe Ivica Dacic a declarat că dorește o relație amicală cu Bulgaria, dar bazată pe respect reciproc pentru interesele ambelor părți.

Omologul său bulgar, Ekaterina Zaharieva, a răspuns cerând mai puțină emoție și invitând Belgradul să-și ceară scuze.

Însuși Borissov a intervenit apoi, declarând că tensiunea dintre Sofia și Belgrad este inacceptabilă pentru UE. Uniunea nu înseamnă doar fonduri, ci și responsabilitate și previzibilitate, a avertizat Borissov. El a insistat că nu a ofensat Serbia atunci când a dat exemplul diferenței dintre poziția națională a Spaniei privind Kosovo și poziția celorlalte țări ale UE.

Ministrul Dacic s- a întâlnit deja cu ministrul de externe al Bulgariei Zaharieva și și-a cerut scuze, dar nu dorește să facă acest lucru în public, a subliniat premierul bulgar.

Revista presei internaționale din 10 iulie 2019