Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Bani întunecați” americani pentru extrema dreaptă europeană

salvini_le_pen.jpg

Matteo Salvini și Marine Le Pen (centrul imaginii) la o reuniune a partidelor naționaliste europene, Milano, mai 2019
Sursa imaginii: 
France24

Liderul extremei drepte italiene, Matteo Salvini, se află în mijlocul unui scandal privind o presupusă finanțare din Rusia, iar presa europeană și americană urmărește cazul.

Publicarea înregistrărilor audio de către site-ul american BuzzFeed are loc la două luni după ce liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, s-a văzut forțat să demisioneze în urma unei înregistrări video, când părea să accepte oferirea de contracte guvernamentale contra sprijin financiar, din partea unei femei care se prezenta drept nepoata unui oligarh rus, notează The Local Italy.

Potrivit transcrierii, discuțiile, purtate într-un hotel din Moscova, s-au axat pe o posibilă afacere care implică o companie petrolieră rusă care ar fi urmat să vândă circa trei milioane de tone de combustibil către gigantul petrolier italian Eni, cu o valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Conform înregistrării BuzzFeed, cei șase bărbați prezenți – trei italieni plus trei ruși neidentificați - au discutat despre faptul că au împrumutat Ligii bani proveniți din afacere.

Site-ul de știri a spus că "nu este clar dacă acordul negociat la hotelul Metropol din Moscova a fost executat vreodată, sau dacă Liga a primit finanțare”.

Matteo Salvini, a negat ferm că ar fi primit bani de la investitori ruși. "Numai un singur lucru contează: adevărul. Restul sunt doar vorbe", a spus el.

Dezvăluiri privind acordul de finanțare cu Rusia au fost făcute pentru prima dată în februarie de către revista italiană de știri L'Espresso, dar nu au existat dovezi.

Liga dezvoltă legăturile cu Rusia încă din 2013, iar în 2017 a semnat un acord de cooperare cu partidul de guvernământ, Rusia Unită.

Salvini a mers în Rusia în mai multe rânduri și apreciază în mod regulat postări pro-Rusia pe conturile sale sociale, mai scrie The Local Italy.

Rușii plănuiau plăți ilegale către ”Trumpul european”, titrează ziatul britanic The Telegraph.

Ziarul notează că unul dintre rușii încă neidentificați a spus în timpul discuției că Salvini este ”Trumpul european”, pentru că el a devenit acum liderul extremei drepte.

Italienii, conform transcrierii, au glumit în legătură cu trimiterea disidenților în gulaguri pentru "reabilitare mentală".

 

În acest context, revista americană The New York Review of Books  vorbește și despre banii negri americani din spatele extremei drepte europene.

Alături de Marine le Pen, Viktor Orbán și alții, Matteo Salvini conduce o uluitoare resuscitare a extremei drepte. Mesajele lor sunt din ce în ce mai clare, mașinăriile lor de partid disciplinate și politicile elaborate cu atenție, pentru a face apel la o gamă mai largă de alegători.

Aceste mișcări nu au apărut peste noapte și nici nu vor dispărea în curând. Începând cu jumătatea anului 2016, organizația OpenDemocracy a urmărit creșterea mișcărilor anti-avort din Europa, campania Brexit sau felul în care Viktor Orban a pus mâna pe pârghiile puterii din Ungaria.

De asemenea au fost urmărite rețelele transfrontaliere care încearcă să anuleze drepturile femeilor sau ale homosexualilor.

Astăzi, această coaliție a căpătat o nuanță transatlantică. O anchetă recentă a organizației OpenDemocracy a constatat că dreapta creștină americană a cheltuit cel puțin 50 de milioane de dolari, "bani întunecați", pentru a finanța campaniile  din Europa în ultimul deceniu.

La standardele politice americane, nu pare să fie o sumă colosală, dar la standarde europene este de-a dreptul formidabil.

Iar aceste cifre sunt, probabil, vârful aisbergului: analiza s-a uitat la doar douăsprezece grupuri de drept creștin din SUA și au existat multe obstacole care au limitat accesul la informații.

Instituțiile înregistrate ca biserici, de exemplu, nu au obligația de a-și publica fondurile primite din străinătate. Investigația vorbește despre o singură asociație evanghelistă americană care  a cheltuit mai mult de 20 de milioane de dolari în Europa în perioada 2008 - 2014, dar accesul la date nu este posibil dincolo de această perioadă. Așadar cifra reală ar putea fi cu mult mai mare.

 

Ofensivă contra ”turiștilor cerșetori”

În Franța, ziarul le Monde ne informează că Indonezia și Thailanda s-au decis să pornească la luptă împotriva așa-numiților ”begpackeri”. Despre ce este vorba?

Termenul – care combină verbul ”a cerși”  cu denumirea dată „celor care călătoresc cu un rucsac în spate“  - se referă la acei turiști, de multe ori tineri occidentali, care umblă prin lumea întreagă practic fără un ban în buzunar.

În Thailanda, serviciile de imigrare solicită acum, la intrarea în țară, o dovadă a fondurilor de care dispune vizitatorul.

De altfel, se pare că acești turiști au o anumită predilecție pentru Asia, de la India la Coreea de Sud, de la Thailanda până la Indonezia, trecând prin Hong Kong sau Singapore.

Ocazional, acești vizitatori apelează la mici "slujbe", oferind "îmbrățișări gratuite" sau cântând de-a lungul drumurilor pentru a-și strînge banii necesari continuării călătoriei. Alții au ales să facă apel la generozitatea publicului cu pancarde de genul: "Ajutați-ne să finalizăm turneul nostru mondial".

Anul acesta, în Bali, autoritățile au decis să-i vâneze, transmite site-ul local de știri Detik, preluat de tabloidul britanic The Sun. Departamentul de Imigrare al arhipelagului a declarat că „cerșetorii“ - australieni, britanici sau ruși - sunt acum raportatați la ambasadele țărilor de origine, astfel încât acestea să-i poată lua în răspunderea lor.