Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Colapsologi” și ”prăbușiști” – ei sunt predicatorii apocalipsei climatice

clima.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Le Nouvel Observateur atrage atenția asupra proorocilor dezastrului climatic. Trebuie să fim deschiși la minte , nu bigoți, îndeamnă autorul.

Ei prevăd nimic mai puțin decât sfârșitul lumii, iar vina pentru cataclismul anunțat o purtăm noi toți.  

La fel ca mulți predicatori ai dezastrului, Jean-Marc Iancovici este un „colapsolog” -  el este convins că modelul nostru  industrial bazat pe carbon – totuși, reformabil! - este condamnat la o prăbușire bruscă: crize, migrație, foamete, epidemii, războaie ...

„Este de presupus că omenirea ca specie nu mai există până în 2050,“ propovăduiește matematicianul Yves Cochet.

Această eshatologie, care nu-și spune pe nume, promite iadul și blestemul unei umanități defecte. Și nici o mântuire ipotetică, dincolo de asta! Lipsit de orice speranță de transcendență, "prăbușismul", acest "ism" al secolului 21, justifică a posteriori toate strategiile radicale.

Adepții supreviețuirii prin revenirea în mediul rural așteaptă apocalipsa și întoarcerea la caleașca cu cai, visând la restrângerea libertaților individuale.

Pentru acești predicatori, catastrofa globală, presupusă a însemna sfârșitul unui liberalism urât, apare în mod paradoxal ca o binefacere. La sfârșitul unei distrugeri creatoare, trebuie se nască o lume mai bună!

Dar, pentru a combate încălzirea globală și pentru a salva mediul, avem nevoie de mai multe motive decât de simpla devoțiune. Avem nevoie de deschidere, nu de sectarism.

 

Alergând după extratereștri în Zona 51

În Statele Unite, mii de oameni semnează o petiție pentru a intra în celebra Zonă 51 spre a-i găsi acolo pe extratereștri.

Dacă vă uitați la suficiente filme science fiction sau la serii TV de tip Dosarele X, un lucru ar putea deveni foarte clar: Guvernul îi minte pe cetățeni în legătură cu extratereștrii, scrie revista americană Time.

Ei bine, oamenii iau situația în propriile mâini. Mai mult de 400.000 de persoane au aderat la un eveniment Facebook prin care se angajează să facă raid în zona secretă din deșertul Nevada, cu misiunea de a-i descoperi pe acești extratereștri.

După cum a relatat Newsweek, evenimentul sugerează că oamenii din întreaga lume se vor aduna în deșertul Nevada pentru a invada locul situat la aproximativ 88 de mile nord-vest de Las Vegas.

Metoda de invazie pe care site-ul o sugerează este "Naruto Run", inspirată de Naruto Uzumaki, personajul japonez de desene animate care aleargă cu brațele întinse în urmă. "Putem să ne mișcăm mai repede decât gloanțele", scrie pagina evenimentului.

Există, evident o șansă ca invazia Zonei 51 să fie pur și simplu o comedie, deoarece, după cum remarcă situl ComicBook, evenimentușl a fost creat de un utilizator bine cunoscut pentru postarea de meme-uri și conținut de streaming pe Twitch, o platformă destinată jocurilor video.

Totuși, participanții la eveniment par să creadă că, dacă guvernul ține secretă existența vieții extraterestre, singura modalitate de verifica acest lucru este prezența în deșertul Nevada, pe 20 septembrie.

Dacă se vor aduna suficienți oameni și dacă ar alerga toți către Zona 51, probabil că ar putea să deschidă ușile depozitului secret în care se află extratereștrii și împărtăși descoperirea cu lumea întreagă.

 

Taxarea GAFA, subiect fierbinte în G7

Taxarea giganților internetului (GAFA) va reprezenta unul dintre principalele puncte de divergență ale apropiatei reuniuni G7. Presa internațională prefațează  discuțiile.

În editorialul său, Le Monde scrie că această inițiativă, care urmărește să contracareze strategiile de optimizare fiscală ale giganților internetului, prevede taxarea cu 3% din cifra lor de afaceri, în Franța. Aceasta a provocat iritarea Statelor Unite, făcând să planeze amenințarea unor eventuale represalii comerciale.

”Și nu numai că această taxă este legitimă și necesară, dar Statele Unite nu sunt în măsură să ofere lecții de fair-play, din moment ce președintele Trump tocmai a pornit un război comercial  inutil și periculos.

Trebuie să fii orb sau de o rară rea-credință ca să nu recunoști faptul că impozitarea companiilor are nevoie de o reformă profundă pentru a se adapta erei digitale.

De ani de zile, prin cascadoriile ingenioase ale filialelor din țări cu rate de impozitare atractive (precum Irlanda sau Luxemburg), acești giganți plătesc în medie jumătate de impozitele suportate în general de companiile tradiționale.

Faptul că Uniunea Europeană  nu a reușit recent să ajungă la un acord pe această temă - Danemarca, Irlanda, Suedia și Finlanda s-au opus - nu înseamnă că Bruxellesul trebuie să renunțe. Înseamnă pur și simplu, că, încă o dată, regula unanimității nu mai răspunde necesității unei funcționări eficiente a proiectului european”.

Le Figaro notează, în context, că miniștrii de finanțe din G7 se întâlnesc miercuri, la Chantilly pe fondul tensiunilor asupra taxei GAFA.

Oficial, scopul discuțiilor este de a găsi o cale pentru a reduce inegalitățile și a îmbunătăți echitatea fiscală, a explicat o sursă franceză.

În spatele scenei, reuniunea pregătitoare a summitului șefilor de stat din G7, care va avea loc la Biarritz, la sfârșitul lunii august, oferă în special oportunități pentru aliații SUA de a pune în discuție felul în care Donald Trump duce războiul comercial care amenință creșterea globală. Iar un alt subiect va fi impozitarea digitală”, scrie le Figaro.

”Trebuie să avem grijă”, avertizează The New York Times. Și alte țări vor urma Franța cu propriile impozite digitale. ”Sistemul fiscal internațional este depășit și avem nevoie de o reformă coordonată”.

 
Revista presei internaționale din 16 iulie 2019