Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nervozitate la Moscova: serviciul secret atacat de hackeri

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a fost ținta unui puternic atac informatic. A fost cea mai masivă preluare de date din istoria serviciului secret, spun comentatorii.

Revista americană de afaceri Forbes vorbește despre nervozitatea din acest weekend de la Moscova, la aflarea veștii că hackerii au vizat cu succes serviciul federal de securitate FSB. Hackerii au reușit să fure 7,5 terabytes de date.

Datele se refereau inclusiv la proiecte secrete dezvoltate de FSB pentru a controla rețelele sociale și a ajuta statul să-și despartă Internetul de restul lumii. Datele au fost transmise către mass-media pentru publicare.

BBC Rusia a împărtășit detalii despre proiectele cibernetice controversate, cum ar fi controlul asupra rețelelor sociale (inclusiv Facebook și LinkedIn). BBC a descris episodul drept posibil "cea mai mare scurgere de date din istoria serviciilor de informații rusești".

Business Insider spune la rândul său că hackerii au expus proiectele secrete ale agenției de informații rusești în "cea mai mare scurgere de date" care a afectat vreodată instituția.

Proiectele cibernetice descoperite au inclus cel puțin 20 de inițiative non-publice, dar datele preluate nu conțin secrete guvernamentale rusești.

Proiectele denumite "Nautilus" și "Nautilus-S" par să fie destinate rețelelor sociale, pentru extragerea datelor și identificarea utilizatorii ruși de internet care încearcă să acceseze rețeaua în mod anonim prin browserele Tor care ascund locațiile utilizatorilor.

Proiectul "Mentor" pare să se concentreze asupra colectării datelor de la întreprinderile rusești, în timp ce "Hope" și "Tax-3" par să se refere la inițiativa actuală a Rusiei de a separa internetul intern de lumea web.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat anterior prevederi pentru o inițiativă prin care internetul rus să poată funcționa independent de rețeaua globală în cazul în care ar fi deconectat, din orice motiv, intern sau nu.

 

Stare de Război în Golf

Teheranul a reținut vineri nava petrolieră britanică Stena Imperio și pe echipajul său, în strâmtoarea Ormuz. Jurnaliștii vorbesc despre o posibilă escaladare a tensiunilor din regiune.

Financial Times vorbește despre dilema britanică în ce privește confruntarea cu Iranul și riscul intrării într-un conflict mult mai amplu.

În orice conflict militar cu Iranul, Regatul Unit ar căuta cu siguranță sprijinul SUA. Dilema actuală a Marii Britanii poate fi înțeleasă doar ca parte a unei escaladări mai largi a tensiunilor dintre Iran și Vest, în care guvernele din Teheran și Washington sunt principalii jucători.

O decizie britanică de a-și alinia politica privind Iranul cu cea a Washingtonului va distruge probabil, în cele din urmă, eforturile UE de a menține în viață acordul nuclear cu Iranul. Aceasta ar reprezenta, de asemenea, abandonarea unei poziții de lungă durată a politicii externe britanice și ar putea spori șansele unei confruntări militare. Este o alegere importantă pentru viitorul prim-ministru, cu care trebuie să se confrunte, încă din primele câteva zile de mandat.

Washington Post crede însă că petrolul nu va provoca, probabil un război cu Iranul, dar cu siguranță va pune gaz pe foc.

Relația dintre petrol și război este de fapt destul de complicată - și, de cele mai multe ori, litigiile legate de petrol sunt rezolvate în mod pașnic. Litigiile mai periculoase sunt cele în care tensiunile asupra petrolului agravează alți factori care duc pe calea războiului.

Acum, Statele Unite desfășoară trupe și rachete Patriot în Arabia Saudită. Acest lucru ar putea fi un răspuns la vulnerabilitățile din domeniul infrastructurii petroliere și mulți observatori se întreabă dacă într-adevăr, vine războiul.

Războiul este însă departe de a fi inevitabil, dar tensiunile politice din Golful Persic sunt suficiente pentru a da palpitații oricui, scrie Washington Post.

 

Trump, a opta zi de atacuri la adresa femeilor democrate

Președintele Donald Trump și-a reluat atacurile violente asupra celor patru reprezentante democrate. El a spus acum că le consideră pe aceste femei minoritare drept "slabe, instabile" și ”incapabile să iubească" Statele Unite.

Bloomberg reamintește că duminică a fost a opta zi de atacuri asupra celor patru membre democrate ale Congresului cunoscute sub numele de "The Squad"- echipa.

Mesajul de duminică de pe Twitter a venit după ce președintele a declarat pe 14 iulie că femeile, toate minoritare, ar trebui să se "întoarcă" în țările "corupte și inepte" din care provin - un mesaj condamnat de democrați și de unii republicani ca fiind rasist și de natură a diviza societatea.

Trump și-a petrecut weekendul la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey. Ultimul tweet a venit la câteva minute după o apariție a reprezentantei Alexandria Ocasio-Cortez, pe postul Fox News .

CNN observă că noul atac al lui Trump a coincis cu începutul noilor raiduri anti-imigrație și aplicarea noilor reguli care vizează imigranții fără acte în marile orașe ale SUA, aceștia riscând arestarea și deportarea. Totuși, un oficial din cadrul agenției vamale a declarat la începutul acestei săptămâni că nu a existat "nici un val de arestări" .

În Franța, Le Point remarcă faptul că Donald Trump pare hotărât să parieze pe mobilizarea bazei sale electorale pentru a fi reales în cursa prezidențială din 2020. Miercuri, la o întâlnire a septuagenarului miliardar din Carolina Nordul partizanii lui au cântat în delir: "Trimite-o înapoi!” Mai exact, ei au scandat împotriva reprezentantei democrate Ilhan Omar, fiica unor refugiați somalezi care au devenit americani.

 
Revista presei internaționale din 22 iulie 2019