Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliul UE: românii cu Coca Cola, finlandezii cu BMW

coca_cola_ro.jpg

Image source: 
Facebook / European Parliament

După ce președinția română a Consiliului UE a fost sponsorizată de Coca Cola, iată o altă mare companie care sponsorizează, de această dată, președinția finlandeză.

După cum transmite cotidianul belgian Le Soir, citat de Courrier International, președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene, care a început la 1 iulie, a ales să fie sponsorizată de producătorul de automobile BMW .

Această practică a stârnit deja un scandal la începutul anului, și de "care continuă să vorbească", atunci când președinția română a anunțat că va fi sponsorizată de Coca-Cola.

Sigla – amintește Le Soir - era prezentă pe bannere și pe site, iar în sălile de ședință din București se găsea un frigider cu băuturi gratuite produse de acest gigant american.

Parteneriatul economic a fost denunțat puternic de către ONG-uri și mass-media, în special pentru că această sponsorizare avea loc atunci când tocmai trebuiau discutate la nivel european normele cu privire la etichetarea nutrițională, subiect care privea direct Coca-Cola.

Le Soir notează acum că puternica firmă auto germană va oferi președinției finlandeze 100 de vehicule pentru transportul delegațiilor oficiale la reuniunile din Finlanda.

Finlanda justifică acest parteneriat prin costurile aferente acestei activități, de 70 de milioane de euro pentru șase luni, inclusiv costurile de transport. Președinția finlandeză se apără spunând că a respectat regulile contractului, iar BMW a fost singura companie care a răspuns la această invitație la licitație.

Această sponsorizare ridică însă întrebări serioase, spune ziarul belgian.

Parteneriatul a venit la câteva săptămâni după ce Comisia Europeană a acuzat BMW de carteluri ilegale cu Daimler și VW pentru a împiedica europenii să cumpere mașini mai curate.

Croația, următoarea țară europeană care va conduce Consiliul, a anunțat deja că va fi finanțată de mai mulți sponsori privați.

 

 

În plin val de căldură care lovește vestul Europei, presa franceză discută despre prezența în Adunarea Națională a tinerei suedeze Greta Thunberg, activista în domeniul mediului care a mobilizat mase întregi de tineri pe cuprinsul Europei.

Le Parisien notează că, dacă unii cheamă la boicot, organizatorii evenimentului sunt supărați. Ei resping orice intenție de a da o lovitură de imagine și insistă că programul este mai bogat decât o simplă intervenție a Gretei Thunberg.

Ea a fost invitată de comitetul parlamentar pentru susținerea măsurilor climatice, lansat de fostul deputat LREM, Matthieu Orphelin.

Le Figaro atrage atenția că dacă această secetă nu este încă echivalentă cu cele din 1976 și 2003, problema este căldura care o însoțește. Știm deja că iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în Europa.

Un val de căldură care îi vine mănușă Gretei Thunberg. Tânăra suedeză, care mobilizează o bună parte din tineretul lumii în lupta sa împotriva încălzirii globale, desigur că nu va uita să menționeze aceste lucruri astăzi, în fața membrilor Adunării Naționale.

Greta Thunberg este o emblemă necesară, crede Le Nouvel Observateur.

Tânăra suedeză este așteptată azi la Adunarea Națională. Ea nu merită nici un exces de onoare, dar nici indignare. Ea este doar un reprezentant al generației următoare, care are dreptul să ne alerteze.

Ea forțează atât admirația, cât și supărarea noastră. Merită ea loviturile pe care le primește? Merită ea boicotul dreptei și al extremei drepte? Nu. Ei o tratează pe Thunberg ca pe un eretic periculos. E tânără? Prin urmare, este "manipulată" (de către "părinții săi", prin "capitalismul verde", prin "lobby-urile de mediu" ...). Este radicală? Prin urmare, ea este "sectaristă". Unește ea? Atunci manipulează tineretul. Ne cere să ne schimbăm comportamentul? Atunci pregătește "totalitarismul eco", scrie Le Nouvel Observateur.

 

Ucraina se desparte de trecut . Un nou început pentru Ucraina. Iată două titluri din presa germană și franceză care exprimă opiniile analiștilor cu privire la victoria clară a lui Volodymyr Zelenski.  

Niciunde în Europa nu se produce, în momentul de față, o schimbare politică democratică atât de rapidă și de energică precum în Ucraina, scrie Deutsche Welle.  

Motorul acestui proces sunt oamenii din Ucraina. Nu mai au încredere în vechile găști din politică. De aceea, aproximativ jumătate dintre alegători au votat partide noi și un nou început. Fostele grupări și partidele aferente au fost aspru pedepsite.

Pentru președintele Zelenski începe acum cu adevărat perioada de probă. În primul rând trebuie să dea dovadă de prime rezultate politice în colaborarea cu parlamentul.

Printre acestea ar fi idei pentru o soluție în conflictul cu Rusia și cu separatiștii din Donbas, dar și soluții concrete în lupta împotriva corupției și a nepotismului practicat de oligarhi. Lucru pe care îl așteaptă nu numai ucrainenii, ci și partenerii Ucrainei în Europa, scrie publicația germană. 

Le Monde observă că, lipsit de experiență dar înconjurat de niște reformatori serioși, președintele Zelenski a atacat în forță un Parlament dominat de vechea gardă; el a declanșat alegeri parlamentare anticipate, pe care noul său partid, Servitorul Poporului, le-a câștigat.

”Președintele Zelensky se poate baza pe bunăvoința Uniunii Europene. Președintele Emmanuel Macron și cancelarul Angela Merkel și-au afirmat deja dorința de a relua imediat, împreună cu Moscova și Kievul, procesul de la Minsk, pentru o încetare a focului și un sfârșit al războiului din Donbass. De asemenea, donatorii internaționali, în special FMI, sunt foarte disponibili. Dar sprijinul nu este necondiționat. Mingea este acum în tabăra "slujitorului poporului", scrie Le Monde.

Revista presei internaționale din 23 iulie 2019