Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson premier, se anunță o toamnă turbulentă

boris_johnson.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Simon Dawson via rfi.fr

Boris Johnson a câștigat, așa cum era de așteptat, alegerile interne din Partidul Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii. Comentariile în presa internațională au apărut imediat după aflarea rezultatelor.

După cum transmite BBC, indiferent ce credeți despre Boris Johnson, el este un politician greu de ignorat.

Cu o personalitate și, poate, un ego la un nivel la care puțini pot ajunge, el visa și în copilărie să fie "regele lumii".
Acum, el este regele Conservatorilor, iar Brexiterii îi sunt curtea.

Provocările sunt, de asemenea, la scară istorică. El va prelua un guvern fără majoritate reală și unul dintre susținătorii săi se îngrijora în timp ce aștepta anunțul de ieri: "Acum începe partea dificilă".

The Guardian comentează că May va părăsi Downing Street, miercuri, după un mandat de trei ani, definit în mod covârșitor de eșecul punerii în aplicare a Brexitului.

Probabil că Johnson se va angaja în negocieri noi cu liderii UE, în scopul de modifica acordului May, în timp util până la termenul de Halloween.

Dar, fără o majoritate clară și cu Laburiștii hotărâți să ceară un nou referendum, mulți parlamentari consideră că ar putea fi forțat să convoace alegeri în câteva luni, pentru a obține un mandat pentru planul său.

The Spectator avertizează că în perioada următoare, vom auzi tot mai multe speculații despre cine va intra în cabinetul lui Boris Johnson. Marja sa de victorie îi oferă destul spațiu de manevră. Date fiind diviziunile și sensibilitățile din partid, este de așteptat ca el să numească un cabinet cât mai larg, dar compatibil cu planul său de a părăsi UE până la 31 octombrie.

 

Și, după o proeuropeană călduță, iată un eurofob dur în fruntea guvernului de la Londra...

Este remarca pe care o face ziarul francez Le Monde. În timpul campaniei sale, viitorul prim-ministru a continuat să joace pe această carte, promițând că prin energia, convingerile și farmecul său va schimba foaia în dosarul Brexitului.

Pe termen scurt, arestarea unui petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz și tensiunile cu Iranul reprezintă o provocare geopolitică de altă natură pentru domnul Johnson, ale cărui gesturi de prietenie față de Donald Trump sunt un test pentru solidaritatea europeană, în special în problema nucleară iraniană.

Una dintre primele mișcări ale noului prim-ministru ar trebui să fie întâlnirea cu Angela Merkel și Emmanuel Macron, dar și  zborul către Washington, de la care așteaptă un acord comercial post-Brexit.

Toate acestea, fără a lua în considerare esențialul: riscul  renegocierii acordului Brexit cu privire la puncte esențiale precum Irlanda, având în față varianta unei rupturi de cei douăzeci și șapte, sau o deschidere limitată pentru "relații viitoare".

Le Figaro crede că noul prim-ministru se va găsi într-o poziție foarte delicată. Mai mulți membri ai guvernului Theresei May și-au anunțat deja demisia și refuzul de a lucra cu Johnson. Conservatorii au doar o majoritate tehnică de două voturi, cu sprijinul aliaților lor din Irlanda de Nord. Boris Johnson nu moștenește o situație mai ușoară decât Theresa May.

Pentru revista germană Der Spiegel, omul care a ajutat Brexitul să treacă acum va avea probabil datoria de a-l și livra. Dar este posibil ca nici el să nu știe ce vrea să facă. În Europa se anunță o toamnă turbulentă.

Dar, de asemenea, el nu ar fi Boris Johnson dacă această perspectivă l-ar speria. "Nu există dezastre, doar oportunități", a spus el odată. Și, într-adevăr, există oportunități pentru noi dezastre...

 

Decidenții și autoritățile de protecție a datelor au avertizat împotriva utilizării aplicației FaceApp. Avem motive de teamă? – se întreabă comentatorii.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, camerele de supraveghere amplasate în fața universităților sau cafenelelor sunt oricum adevărate mine de aur pentru dezvoltarea bazelor de date biometrice: fețele a milioane de oameni, fără știința lor, au fost deja utilizate pentru a alimenta, de exemplu, soft-ul utilizat de dronele de luptă pentru a-și recunoaște ținta. Facebook, Google și Microsoft au, de asemenea, dosare cu sute de milioane de fotografii. Exemplul FaceApp trebuie să-i facă pe oameni conștienți de faptul că fețele lor, care le reflectă individualitatea, sunt pentru unii doar o formă de "materie primă".

Pericolul FaceApp este doar începutul, avertizează revista de afaceri Forbes. Tehnologia 5G va deveni mult mai accesibilă în lunile și anii care vin, odată cu aplicații mult mai avansate decât FaceApp. Datorită conexiunii rapide, vor fi posibile lucruri mult mai sofisticate, pe care nici nu am reușit să ni le imaginăm până acum.

 
Revista presei internaționale din 24 iulie 2019