Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de ”nebun” este, totuși, Boris Johnson?

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Vă propunem astăzi două articole de analiză, din două reviste prestigioase, despre viitorul proaspătului premier britanic, Boris Johnson. Ei bine, acesta va începe imediat prin a-și încălca promisiunile, este de părere revista germană Der Spiegel.

În campania pentru succesiunea Theresei May, talentul său neobișnuit și unic de a vorbi foarte mult, fără să spună nimic, i-a fost ajutorul perfect.

El a promis tot felul de lucruri pentru aproape toată lumea -  cadouri și reduceri de impozite de miliarde - reușind să-i aducă de partea sa chiar pe deputații conservatori ce nutreau față de el o profundă ostilitate. Argumentul său: totul este bine și nimeni nu trebuie să-și facă griji.

Ei s-au urcat în barca lui Boris, pentru că este singura încă pe linia de plutire, iar căpitanul său a ținut până acum secret cursul pe care o va lua.

Dar, pentru a păstra această poziție, va trebui până la urmă să facă alegeri. Ca și predecesoarea sa, Johnson, va fi măsurat doar dacă va avea succes cu Brexitul. Sau dacă Brexit îl va termina pe el.

Johnson a declarat că este hotărât să părăsească Uniunea Europeană pe 31 octombrie. Pe de altă parte, el vrea să redeschidă acordul negociat de Theresa May cu Bruxelles. În același timp, el a mai spus că șansele unei plecări "fără acord", sunt  de "unu la un milion ".

Ei bine, toate acestea împreună nu pot fi adevărate și nu sunt posibile în scurta perioadă rămasă. Iar Boris Johnson știe asta.

Întrebarea este cu cine va avea curajul să se lupte?

Cu Brexiterii, care i-au arătat deja Theresey May cât de nemiloși pot fi, atunci când aceasta a încetat să mai facă ceea ei doreau? Sau cu conservatorii care nu vor o despărțire dură de UE? De fapt, Johnson are nevoie de sprijinul ambilor dacă vrea să rămână la putere.

Guvernul minoritar pe care îl va conduce are o majoritate subțire în Parlament. Dacă doar trei conservatori se alătură eurofobilor din Partidul Brexit sau dacă trei membri prietenoși cu UE se alătură liberal-democraților, această majoritate ar dispărea instantaneu.

Iar întrebarea este dacă însuși Boris Johnson chiar știe ce vrea, în afară de faptul că trebuie să rămână premier, cât mai mult timp posibil.  

Carisma lui l-a dus departe. Dar acum va trebui să demonstreze că are puterea de a conduce, nu doar de de a seduce.

 

Dar cât de nebun este, în realitate, Boris Johnson? The New Yorker încearcă răspunsul.

În orice caz, se pare că planul de a pune capăt relației politice și economice vechi de 46 de ani dintre Marea Britanie și cei mai apropiați vecini, chiar fără un acord, pare nebunesc.

Este greu de anticipat modul în care Johnson va acționa pentru a obține în cele din urmă ceea ce dorește. În 2016, când a fost favoritul timpuriu și detașat pentru a-i urma lui David Cameron, el s-a prăbușit în îndoiala de sine. Dar există câteva lucruri pe care le putem spune cu siguranță.

Primul este că, până acum, Johnson nu a fost niciodată un politician foarte eficient. În cel mai important rol executiv, în calitate de primar al Londrei, Johnson s-a descurcat bine - nici mai mult, nici mai puțin. El nu a avut o agendă politică majoră și, dincolo de câteva proiecte mai degrabă pline de vanitate, el a lăsat orașul practic așa cum l-a găsit.

Dacă există o consolare, aceea ar fi că Johnson nu este un extremist de niciun fel. Prin temperament și prin educație, Johnson este un liberal metropolitan: pro-alegere în domeniul natalității, pro-imigrare, tolerant la diversitate, educat în legătură cu lumea și pregătit să accepte consensul privind schimbările climatice.

Problema este că el este, de asemenea, atât de neserios și de lipsit de principii încât este imposibil să știi dacă își va menține oricare dintre aceste poziții, sub o presiune semnificativă.

Este greșit să-l comparăm pe Boris Johnson cu Donald Trump - sunt foarte diferiți. Dar cei doi împărtășesc o trăsătură -  acea a distragerii constante și a incertitudinii permanente în legătură cu ceea ce vor face.

Unul dintre gesturile politice preferate ale lui Johnson, pe care-l datorează strategului său politic, australianul Lynton Crosby, este acela de a "arunca pisica moartă pe masă" – adică de a spune sau a face ceva atât de remarcabil încât să deturneze conversația în întregime.

Johnson ar fi putut fi un prim-ministru amuzant sau, în cel mai bun caz, unul cu totul ingenuu, în cazul în care țara ar fi fost stabilă, dacă Trump nu ar fi fost în Casa Albă și dacă el ar fi putut să-și urmeze capriciile.

Dar nu trăim acele vremuri.

În următoarele nouăzeci și nouă de zile, Johnson, care nu-și dorește să aleagă, va trebui să decidă dacă se va angaja serios în dosarul Brexit  - și va deveni un prim-ministru mai bun decât a fost Theresa May - sau dacă va crede că o astfel de muncă teribilă este pentru altcineva.

Dacă Johnson merge către non-acord (și complexul său Churchill poate fi suficient de puternic pentru a face acest lucru), atunci Marea Britanie se va confrunta cu o perioadă de haos auto-provocat, fără precedent pentru o economie majoră dezvoltată.

În primele zile ale mandatului, nu știm pe ce cale va merge. Și probabil că nici el nu știe.

 
Revista presei internaționale din 29 iunie 2019