Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Începe Vladimir Putin să se teamă de propriul popor?

putin_submarin1.png

Vladimir Putin, la bordul unui minisubmarin, participă la o misiune de inspectare a unei epave rusești scufundate în al doilea război mondial, Golful Finic, 27 iulie 2019
Image source: 
kremlin.ru

Iată întrebarea pe care și-o pun mai mulți comentatori după reprimarea violentă a protestelor de sâmbătă de la Moscova.

Potrivit The Times, citat de Eurotopics, Kremlinul se teme că dacă nu va reacționa cu mână de fier, atunci fronda se va răspândi: ”Viitorul Rusiei și al lui Putin sunt incerte. Dar represiunea nu garantează stabilitatea politică, iar majoritatea rușilor știu asta. "

Noul val de proteste din Rusia dezvăluie un decalaj generațional, consideră ziarul olandez  De Telegraaf:

"Mulți ruși s-au săturat de corupție, de represiunea adversarilor politici, de justiția nedreaptă și de o presă obedientă. Până în prezent, Kremlinul a reușit să joace bine pe teoria conspirației, insistând că revolte precum Maidanul din 2014 de la Kiev, au fost orchestrate din străinătate. Dar, sub influența rețelelor sociale și a călătoriilor în străinătate, mentalitățile și aspirațiile tinerilor ruși se schimbă. Vechea generație servilă, care poartă memoria terorii Uniunii Sovietice, se micșorează". (Eurotopics).

”Frica a fost depăşită”, comentează și Deutsche Welle.Elita la putere e încă pe poziţie, dar se teme să-şi piardă beneficiile. Opozanții au lăsat deoparte orice frică, sunt gata să-și sacrifice carierele, să fie întemniţaţi, incriminaţi, persecutaţi. Iar aceşti oameni câştigă autoritate mai ales atunci când statul recurge la violenţă, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă la Moscova”.

 

Protestele au fost declanșate de refuzul autorităților de a înregistra candidaturi ale opoziției la alegerile locale din Moscova.  Nimeni nu se așteaptă, evident, ca votul pentru Duma moscovită să fie o de durere de cap pentru Kremlin. Totuși, Vladimir Putin are o mare problemă, estimează Politico:

Legislativul are puteri reduse. Iar interesul pentru alegerea acestui corp cu 45 de locuri este la fel de redus: participarea la ultimele alegeri, în 2014 a fost de puțin peste 20%.

Dar analiștii politici sunt de părere că Kremlinul este hotărât să nu permită accesul candidaților autentici ai opoziției, pentru ca ei să nu obțină un punct de sprijin electoral. Putin crede că acest lucru va declanșa începutul sfârșitului pentru sistemul politic gestionat cu atâta grijă.

Veniturile reale din Rusia s-au diminuat pentru al cincilea an consecutiv, pe măsură ce economia scade sub presiunea sancțiunilor economice occidentale și a prețurilor globale mai scăzute pentru petrol, principalul produs de export.

Nivelurile de încredere pentru Putin au scăzut la 31% la începutul acestui an.

Deși mass-media pro-Kremlin deseori îi tratează pe politicienii din opoziție ca pe niște exaltați cu puțin sprijin popular, partidul de guvernământ al lui Putin, Rusia Unită, este susținut de doar 13% dintre alegătorii înregistrați la Moscova, potrivit unui sondaj de opinie recent publicat.

Vladimir Putin și-a petrecut după-amiaza de sâmbătă într-un mini-submarin, pe fundul Golfului Finic (video aici), unde a spus presei de stat că există "mai puține" probleme decât la suprafață.... El nu a comentat protestele.

Piervîi Kanal, principalul post de televiziune de stat, nu a făcut nici o mențiune despre tulburări.

 

Franța reprezintă destinația favorită de vacanță a francezilor – iată ce constată, cu satisfacție, ziarul Le Figaro, citând studii ale specialiștilor în turism:

Francezii își iubesc țara și o dovedesc în fiecare vară. Destinația turistică principală a lumii este, de asemenea, destinația preferată a localnicilor săi, scrie Le Figaro, care-și intitulează editorialul ”Douce France”, după numele unei cunoscute melodii devenită între timp clasică: 

”La optzeci și trei de ani de la introducerea primelor concedii plătite, societatea s-a schimbat profund, la fel și vacanțele.

Fabricile, mai puține la număr, nu se mai închid neapărat în august. Drumul Național 7, celebru pentru că lega odată Parisul de sudul țării, nu mai este congestionat, iar taberele de vară și-au trăit traiul.

Turismul a devenit între timp el însuși o industrie – dar ceea ce nu se schimbă este tocmai dragostea francezilor pentru această țară dragă a copilăriei lor – vorba cântecului.

În general, mai mult de unul din doi își petrece vacanța de vară în Franța, o proporție în mod clar mai mare decât cea observată în alte țări Europa”.

Le Figaro vorbește și despre obiceiul francezilor de a merge să-și petreacă vacanța la țară, în locurile copilăriei, descriind cum , ”șobolanii din Paris, Lyon, Lille sau Strasbourg devin, deodată, șobolani de câmp”.

Familiile sunt recompuse, triburile se reformează. Nepoții se mută în casele bunicilor, înainte ca părinții să li se alăture. Prietenii, de oriunde vin, se bucură de această reîntâlnire. Este bine să bei cu vecinii într-o zi sau să te amuzi cu acești parizieni care, în cele din urmă, nu sunt chiar așa de aroganți.

Franța este o mare familie. Se înfurie,  ba încă violent - nimeni nu a uitat "vestele galbene".

Dar este, de asemenea, o țară căreia îi place să se regăsească în timpul verii, să își redescopere identitatea și, sperăm, să-și vindece fracturile .

Revista presei internaționale din 30 iulie 2019