Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sunt trotinetele electrice mai poluante decât transportul în comun?

trotinete.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Cătălin Fătu

Un studiu american dă o lovitură serioasă imaginii „ecologice” a acestor noi mijloace de locomoție care abundă în marile orașe...

După cum scrie revista franceză Le Point, înmulțirea fulminantă a trotinetelor electrice în marile orașe ale lumii aduce cu sine o nouă diviziune.

De o parte se află susținătorii acestui mod de transport, pe care îl văd pe cât de economic pe atât de ecologic. Pe de altă parte, alți locuitori ai marilor orașe sunt de-a dreptul exasperați  de aceste vehicule generatoare de accidente care înghesuie trotuarele.

Iar tabăra „anti” tocmai și-a găsit un aliat valoros în acest război urban: știința. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord aruncă în aer argumentul „ecologic” avansat de tabăra pro-trotinete.

Potrivit studiului lor, publicat marți, 6 august, fiecare pasager ar emite în medie 202 g de CO2 pe kilometru parcurs, de două ori mai mult decât dacă ar merge cu bicicleta sau cu autobuzul.

De fapt, 50% din „factura de carbon” se datorează originii materialelor și asamblării acestora. De exemplu, bateriile cu litiu, a căror fabricare este foarte consumatoare de energie. Acestea sunt produse în China, înainte de a fi transportate pe distanțe foarte mari, către Europa și Statele Unite.

Fără a demoniza acest nou mijloc de locomoție, oamenii de știință îi încurajează pe locuitorii orașului să prefere o plimbare bună sau utilizarea bicicletei personale.

 

Război comercial americano-chinez

Războiul comercial dintre Statele Unite și China își arată efectele pe piețele bursiere. Comentatorii nu-și ascund îngrijorarea.

”La sfârșitul zilei de luni, pe Wall Street, nu erau deloc motive de zâmbet”, rezumă Washington Post. Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq au înregistrat cel mai mare declin al anului, în jur de 3%. În timp ce prețurile aurului, barometrul fricii, au sărit.

Misiune îndeplinită de tweet-ul lui Donald Trump, luni dimineață, notează Wall Street Journal. "China și-a lăsat moneda să coboare la un nivel aproape istoric. Se numește „manipulare valutară”. E clar, liderul s-a enervat.

Cu toate acestea, televiziunea cu profil financiar CNBC  nu se arată alarmată cu privire la ziua proastă pe Wall Street. Conform datelor sale, piața bursieră din SUA a cunoscut căderi similare de treizeci de ori din 2009 și s-a redresat aproape de fiecare dată

Nu la fel vede lucrurile Bloomberg.  "Bătălia comercială a lui Donald Trump începe să arate ca un război etern, generând mereu mai multe obstacole potențiale pentru o economie globală deja slăbită", denunță publicația cu profil economic.

În Franța, Les Echos, explică  de ce piețele europene sunt mai sensibile la ciclul economic global.

După cum explică pentru ziarul francez un expert în jocurile bursiere, piețele europene tind să reacționeze mai mult, în sus sau în jos. Acest lucru se explică parțial prin compoziția indicilor europeni, ceea ce face ca piețele vechiului continent să fie mai sensibile la ciclul economic global. DAX-ul german este, în special, compus din multe valori industriale de export foarte sensibile la comerțul internațional. Pe de altă parte, marii investitori din SUA continuă să-și reducă expunerea în Europa, revenind pe propria piață în perioadele de stres, ceea ce pune o presiune în direcția scăderii cotațiilor, explică expertul.

 

Supermacismul hindus, pericol de instabilitate în Kashmir

Îngrijorări în presa internațională, după ce India a suspendat autonomia provinciei Kashmir.

India își asumă un risc major, crede Le Monde.
De la partiția Indiei, petrecută în urmă cu șaptezeci de ani, Constituția acordă o putere mai mare guvernului acestui stat cu majoritate musulmană. Acum, guvernul indian își îndeplinește o promisiune de campanie.

Acum 70 de ani, statul princiar al Kașmirului, invadat de Pakistan, a cerut  ajutorul Indiei iar ONU a impus o linie de control în mijlocul teritoriului acum împărțit.

Partea indiană, cu o majoritate musulmană, a căpătat autonomie, iar provincia a rămas simbolul multiculturalismului și  federalismului indian - nu fără a experimenta o istorie turbulentă.

Kașmir este unul dintre cele mai militarizate teritorii din lume și nu este cu siguranță un model de guvernare: abuzurile forțelor de securitate indiene, atacurile insurgenților și alte atacuri au făcut zeci de mii de morți de-a lungul anilor, iar linia de control cu ​​Pakistanul este unul dintre cele mai fierbinți  puncte ale globului. Totuși, autonomia de care se bucură statul Kașmir a răspuns unei bune părți din aspirațiile locale.

Cu o ideologie oficială defavorabilă reconcilierii comunităților, guvernul indian conduce acum în numele supremacismului etnic și religios hindus. El vrea să fie marele apărător al unității hinduismului împotriva unui islam perceput ca tot mai amenințător, notează Le Monde.

Time amintește că anul acesta a fost unul dintre cele mai sângeroase din istoria recentă a Kașmirului, cu peste 300 de persoane ucise în șase luni.

În luna februarie, în timpul alegerilor naționale, aproximativ 40 de polițiști paramilitari indieni au fost uciși într-un atentat sinucigaș de către un grup militant pakistanez.

Ca răspuns, India a trimis avioane de luptă în spațiul aerian pakistanez și a bombardat teritoriul pakistanez, deși nimeni nu a fost ucis.

Criza s-a atenuat după ce Pakistanul a eliberat un pilot indian care fusese capturat. Dar asta nu ca premierul indian Narendra Modi să  profite de retorica naționalistă în campania sa de realegere, angajându-se să facă tot ce era necesar pentru protejarea Indiei - și provocând tensiuni în Kașmir, mai scrie Time.