Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Majoritatea britanicilor susțin Brexit-ul ”cu orice preț”

brexitt.jpg

Image source: 
Reuters/Toby Melville via rfi.fr

Britanicii consideră că premierul Boris Johnson trebuie să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană, chiar dacă aceasta ar însemna suspendarea Parlamentului, arată rezultatele unui sondaj efectuat ieri pentru Daily Telegraph, scrie Reuters.

Un sondaj ComRes a arătat că 54% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația: „Boris (Johnson) trebuie să livreze un Brexit prin orice mijloace, inclusiv suspendarea parlamentului, dacă este necesar, pentru a împiedica deputații (membrii Parlamentului) să oprească ieșirea din UE.”

Același sondaj a relevat faptul că popularitatea Partidului Conservator a crescut cu șase procente, până la 31%. Partidul Laburist a obținut susținerea a 27% dintre cei 1.783 respondenți.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat în mai multe rânduri că Marea Britanie va ieși din Blocul comunitar la 31 octombrie, cu sau fără o înțelegere, și le-a transmis celorlalți lideri europeni că alte discuții nu vor avea niciun rost decât dacă aceștia vor fi dispuși să renunțe la acordul negociat cu Theresa May.

The Guardian notează că guvernul britanic se aşteaptă la o rebeliune din partea parlamentarilor împotriva unui Brexit fără acord, în vreme ce Reuters scrie că „Statele Unite ar susţine cu entuziasm opţiunea Regatului Unit pentru un Brexit fără acord” şi promit, potrivit consilierului american pentru securitate naţională, John Bolton, discuţii pentru un acord comercial americano-britanic post-Brexit.

Între timp însă britanicii anxioşi au cheltuit peste patru miliarde de euro pentru a face stocuri de produse alimentare de teama pericolului reprezentat de o ieşire a Marii Britanii fără încheierea unui acord, constată EuObserver.

 

Teroristul Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor care au atacat Parisul în noiembrie 2015, a fost inculpat pentru atentate comise în Belgia.

Bărbatul  în vârstă de 29 de ani, a fost inculpat pentru „participare la activităţile unei grupări teroriste“, a precizat Parchetul Federal Belgian, confirmând astfel o informaţie care circulă de mai multe zile în presa locală.  Atentatele sinucigaşe, revendicate de organizaţia teroristă Statul Islamic, s-au soldat cu 32 de morţi şi peste 340 de răniţi pe aeroportul internaţional Zeventem din Bruxelles şi la o staţie de metrou din capitala Belgiei.

Autorii acestor atentate au primit ordine din Siria şi au fost organizaţi de către o celulă franco-belgiană, aflată la originea atacurilor din 13 noiembrie 2015 de la Paris care au cauzat 130 de morţi.

Înaintea acestui anunţ, 12 persoane au fost deja inculpate în dosarul atentatelor din 22 martie 2016 de la Bruxelles, care numără totodată circa 800 de părţi civile.

Procesul în cazul atentatelor jihadiste din Bruxelles se va deschide anul viitor şi se va ţine la fostul sediu NATO. Potrivit estimărilor, procesul va dura între şase şi opt luni.

Mohamed Abrini şi Osama Krayem, arestaţi în aprilie 2016, se numără printre principalii suspecţi ai acestor atentate. Primul a recunoscut că este „bărbatul cu pălărie“ observat împingând un cărucior în care se afla o valiză cu explozibili. El a abandonat valiza şi a fugit din aeroport. Procesul în cazul atentatelor de la Paris urmează să înceapă în 2021. În total, 14 persoane, inclusiv 11 aflate în arest preventiv, sunt inculpate în această anchetă.

 

Magnatul israelian Beny Steinmetz a fost pus sub acuzare şi va fi judecat de o instanţă judiciară din Elveţia pentru presupusa oferire de mită în statul Guineea scrie Le Temps.

Procurorii din Geneva susţin că omul de afaceri Beny Steinmetz şi alţi doi inculpaţi au oferit mită zece milioane de dolari pentru obţinerea unui contract de exploatare minieră în sud-estul statului Guineea. Cei trei sunt acuzaţi că au emis facturi false pentru ascunderea mitei pe care i-ar fi acordat-o soţiei lui Lansana Conté, fost preşedinte al Guineei.

Acuzațiile au fost înaintate Curții penale de către procurorul Claudio Mascotto.  Ministerul Public de la Geneva va cere pedepse privative de libertate cuprinse între 2 și 10 ani. Evenimentele au avut loc între 2005 și 2010. Instanțele de la Geneva au acuzat omul de afaceri și ceilalți doi inculpați „că au plătit mită” pentru a obține concesii în vederea exploatării depozitelor miniere de către compania sa Beny Stein Met Group Resources (BSGR), care avea pe atunci sediul la Geneva.

El a respins aceste acuzații, iar avocatul său, Marc Bonnant, spune despre procuror că procesul e „puternic ideologizat” și că dosarul „este o transpunere în lege a luptei de clasă”.

Revista presei internaționale din 13 august 2019