Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce au ascuns rușii cu privire la explozia nucleară?

baza_militara_din_regiunea_arhanghelsk_rusia_9_septembrie_2011.jpeg

Baza militara din regiunea Arhanghelsk, Rusia, 9 septembrie 2011.
Baza militara din regiunea Arhanghelsk, Rusia, 9 septembrie 2011.
Image source: 
AFP

Două staţii pentru măsurarea nivelului radioactivităţii au fost oprite după explozia unei rachete cu propulsie nucleară în nordul Rusiei. Moscow Times explică felul în care Rusia și-a schimbat discursul în ultimele zile:

Eșecul misterios al celor patru senzori, parte a unui sistem global instituit de Grupul de la Viena, a alimentat deja temerile cu privire la ceea ce s-a întâmpălat cu adevărat la 8 august.

De atunci, guvernul rus a vorbit puțin, iar zvonurile, declarațiile incomplete și analiza occidentală au fost cele care au umplut tăcerea. Oamenii de știință ruși au recunoscut în cele din urmă că un dispozitiv nuclear a eliberat radiații, iar oficialii americani, inclusiv președintele Trump, au sugerat că explozia a fost generată de un nou tip de rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, pe care NATO o numește Skyfall.

Autoritățile ruse care gestionează senzorii și care de obicei trimit date în timp real la Viena, au spus că de data aceasta au intervenit probleme tehnice - sau „probleme de comunicare și rețea” - potrivit unui purtător de cuvânt.

Dar marți, un viceministru rus de externe, Serghei Ryabkov, părea să contrazică această afirmație. El a declarat agenției de știri Interfax că transmisia datelor de la senzori era oricum voluntară și era la alegerea Rusiei dacă să o facă sau nu...

 

Întâlnirea Iohannis-Trump în presa internațională

Agenția France Prese notează că, potrivit documentului semnat de Klaus Iohannis și omologul său american Donald Trump , cei doi lideri „încearcă să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”.

Guvernul sugerase inițial că producătorul chinez de echipamente nu va fi exclus. SUA se tem însă că Huawei va permite Beijingului să spioneze comunicațiile din țările care folosesc produsele și serviciile companiei chineze.

La Croix informează la rândul său că Huawei ar putea fi exclusă din rețeaua 5G din România.

S.U.A. și România se opun în comun Nord Stream 2. Liderii lor consideră că astfel de proiecte fac ca statele europene să depindă mai mult de resursele energetice din Rusia – iată ce scrie agenția ucraineană UNIAN.

Emerging Europe pune acentul pe faptul că președintele României i-a cerut lui Donald Trump să suplimenteze prezența militară americană în România.

Cei doi lideri au discutat și despre comerț și investiții, dl Iohannis declarând că „trebuie să facem mai multe” pentru a stimula legăturile economice bilaterale. „Este crucial să găsim noi domenii în care să cooperăm”, a spus el. „Energia, tehnologiile și industria de apărare sunt trei astfel de domenii.”

Free Europe observă că Președintele României, Klaus Iohannis, a primit un sprijin esențial din partea președintelui Donald Trump, în perspectiva alegerilor din noiembrie,  împotriva candidatului guvernului:

Iohannis este „extrem de respectat și a făcut o treabă grozavă”, a declarat Trump cu puțin timp înainte ca cei doi lideri să înceapă să discute despre securitatea regională, energie, domnia legii și un program de renunțare la vize.

 

Americanii se pregătesc de recesiune

Executivul american ia primele măsuri menite a răspunde amenințării unei recesiuni economice. Este cazul să ne îngrijorăm?

După cum precizează The New York Times, indicatorii oficiali folosiți pentru a arăta un „boom” economic alimentat de Trump încep să pălească în urma războialelor comerciale ale președintelui.

Marți, Donald  Trump a confirmat că are în vedere „diferite reduceri de impozite”, inclusiv o reducere a impozitelor pe salarii, pentru a stimula o economie care începe să încetinească.

Le Figaro titrează: Recesiunea din Statele Unite îngrijorează lumea:

Măsurile protecționiste americane nu ajută economia europeană. Într-o economie globală, reducerea consumului americanilor - prin creșterea taxelor la frontieră, care urcă prețurile - ar avea efecte negative asupra economiei europene.

Și vecinii bulgari își fac pobleme. Potrivit Agenției Novinite, experții avertizează cu privire la o nouă criză care ar putea ajunge în Bulgaria. Economia se confruntă cu primele efecte ale unei încetiniri a economiei globale - reducerea exporturilor, producției și investițiilor.

Încetinirea economiei chineze, a exporturilor și războaiele comerciale la scară globală cresc riscul unei recesiuni preconizate sau chiar al unei crize, scrie agenția bulgară.

Recesiune în Germania? Nu intrați în panică! – ne liniștește Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Cea mai mare economie din Europa, Germania a înregistrat o contracție de 0,1% din PIB în al doilea trimestru.

Dar este nevoie ca statul să intre din nou în datorii? Ar trebui guvernul federal să elaboreze un plan de redresare a economiei?

Cunoaștem de mult problema tarifelor vamale sau a vânzărilor de soia și nu există niciun acord care să poată calma situația rapid.

Dar economia germană nu se află într-o asemenea de criză încât să fie necesar să recurgem la banii contribuabilului.

Pentru a ne convinge, putem analiza evoluția sa pe termen lung: PIB-ul german a crescut considerabil în ultimii douăzeci de ani.