Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia recunoaște oficial: a existat o explozie radioactivă

radioactiv.jpg

Image source: 
pixabay.com

Rusia recunoaște, la aproape trei săptămâni de la eveniment, natura poluării radioactive în urma exploziei unei rachete în nordul îndepărtat. Jurnaliștii remarcă modul defectuos în care comunică Moscova.

The Guardian relatează că Rusia recunoaște acum că izotopii radioactivi au fost eliberați prin explozia unei rachete.

Constatările par să susțină o declarație oficială a autorităților, publicată pentru scurt timp pe site-ul guvernării locale din orașul Severodvinsk, la 8 august, data producerii exploziei. Cu toate acestea, comunicarea a dispărut imediat după ce militarii ruși au negat existența unor emisii radioactive.

USA Today scrie că la Severodvinsk s-a înregistrat o creștere a radiațiilor de patru până la 16 ori peste nivelul normal, conform serviciului meteorologic.

Departamentul de apărare civilă a orașului spusese inițial că radiațiile au depășit de maximum trei ori nivelurile normale, imediat după incident – un nivel mai mic decât o radiografie normală a tractului digestiv, preciza atunci Agenția TASS.

Situl independent rus de investigații Meduza informează că victimele exploziei au fost duse la spitalele din Arkhangelsk, unde elementul radioactiv Cesiu-137 a fost detectat mai târziu în corpul unuia dintre medici, căruia i s-a spus că probabil „a mâncat doar niște crabi de la Fukushima”.

Surse au confirmat pentru Meduza că niciunul dintre lucrătorii de pe salvare sau dintre medici nu a fost avertizat că tratează pacienți iradiați.

După explozie, patru stații de monitorizare ruse proiectate să detecteze radiațiile nucleare au tăcut brusc.

„Nu există niciun pericol. Continuați să lucrați”, le-au spus autoritățile membrilor personalului medical  de la Arhangelsk.

Și The Times scrie despre medicul rus contaminat de radiații, după ce autoritățile susținuseră că era vorba despre o intoxicație alimentară.

Președintele Putin însuși a căutat să minimalizeze incidentul, spunând că nu reprezintă o amenințare, amintește ziarul britanic.
 

 

Schimburi grele de replici între președintele francez Macron și Bolsonaro

 

Un război verbal de o rară vehemență la acest nivel, observă Le Nouvel Observateur.

Macron a spus că speră ca „foarte repede” brazilienii „să aibă un președinte care să se comporte la înălțimea funcției”, după ce omologul său brazilian a batjocorit-o pe Brigitte Macron.

Jair Bolsonaro a fost într-adevăr enervat de voința șefului statului francez de a include subiectul incendiilor din Amazon pe ordinea de zi a summitului G7 - un club din care Brazilia nu face parte.

În schimb, liderul francez l-a acuzat că „minte” în legătură cu angajamentele sale climatice.

Ministrul brazilian al Educației a intrat duminică pe Twitter, numindu-l pe Emmanuel Macron un „cretin oportunist”, care se opune acordului dintre Uniunea Europeană și Mercosur în scopul exclusiv de a-și atrage sprijinul " lobby-ului agricol francez ".

În timp ce Le Figaro remarcă faptul că răspunsul președintelui de extremă dreaptă al Braziliei, Jair Bolsonaro, la propunerea G7 de a elibera 20 de milioane de dolari pentru Amazon a fost  în conformitate cu comentariile sale recente: și anume, o respingere.

Nu putem accepta ca un președinte, Macron, să lanseze atacuri nerezonabile și gratuite asupra Amazonului sau să-și ascundă intențiile din spatele alianței  G7 de a salva Amazonul, ca și cum am fi colonie sau alt pământ al nimănui ", a reacționat Bolsonaro, potrivit Le Figaro.

Nimic nu mai merge între Paris și Brasilia”, scrie și Libération:

După cearta cu Macron, valul global de protest, dar și presiunea din sectorul agroalimentar și îngrijorat de apelurile de boicot, președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro a promis „toleranță zero” față de incendiatori și a trimis militari pentru a încerca să controleze incendiile  din pădurea tropicală.

 

Și totuși, Macron a fost vedeta reuniunii G7, a cărei gazdă a fost la Biarritz, comentează ziariștii francezi și germani.

Le Monde observă că președintele francez a animat summitul de la Biarritz cu un anumit voluntarism. Astfel, el a fost pe prima linie în trei subiecte deosebit de sensibile în opinia publică franceză: ecologia, comerțul liber și inegalitățile. Și, alegând să le explice direct francezilor, prin intermediul televiziunii, la deschiderea și închiderea G7, politica pe care o duce „în numele lor”, Macron încearcă să depășească imaginea liderului închis în cutumele diplomatice.

Practic, șeful statului este un lider al unei puteri de talie mijlocie care vrea să-și crească ponderea pe scena internațională, în numele Europei.

DW vede la rându-i o victorie de etapă pentru Macron.

Emmanuel Macron a reușit cu adevărat să îi ia fața încăpățânatului și conflictualului președinte american în politica privind Iranul. Iar acesta nu este vreun succes de trecut cu vederea.

Nu este cazul să ne facem prea multe speranțe, dar orice tentativă de rezolvare pașnică este de salutat în contextul acestei situații, în care amenință la orizont un conflict militar.

Președintele francez a arătat că dispune și de metodele corecte pentru a trata cu populiști și anti-democrați.

El stă de vorbă cu toți, dar trasează clar limitele peste care nu se poate trece.

Iar Bolsonaro a dovedit că principiul zahărul și nuiaua funcționează, pentru că a decis să trimită armata să ajute la stingerea incendiilor din regiunea amazoniană. Va fi însă nevoie de presiuni mai mari pentru a-i determina pe brazilieni să adopte o politică de mediu mai responsabilă.