Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regina, în fața unui fel de puci

regina_elisabeta.jpg

Sursa imaginii: 
royal.uk

Boris Johnson a cerut reginei suspendarea Parlamentului în septembrie, pentru a limita dezbaterile privind un posibil Brexit fără acord.

După cum transmite Le Monde, opoziția britanică denunță o manevră a premierului pentru a-i împiedica pe membrii Parlamentului să se opună Brexit-ului fără acord, programat pentru 31 octombrie.

CNN vorbește despre un Șoc-Brexit iar corespondentul la Londra al ziarului francez Libération titrează: Jocul de poker al lui Boris Johnson:

Se prea poate ca regina să se fi înecat cu terciul ei... În timpul verii și al retragerii scoțiene la Castelul Balmoral, Elisabeta a II-a  făcut cunoștință cu ceea ce arată precum un puci, în orice caz, nu prin cutume ci prin forța faptului împlinit. Dacă cumva nu vorbim despre o declarație de război a guvernului la adresa Parlamentului.

Fereastra unui acord cu Uniunea Europeană s-a îngustat. Riscurile unui Brexit fără acord au crescut semnificativ. Dacă va câștiga, Boris Johnson, premierul neales, și-ar duce țara către o ieșire din UE fără acord - situație respinsă de majoritatea țării - și oricum împotriva opiniei Parlamentului ales de britanici. Și aceasta, în inima uneia dintre cele mai vechi democrații din lume”.

 

Poate dura noua coaliție italiană?

Partidul Democrat și Mișcarea Cinci Stele din Italia s-au pus de acord ca Giuseppe Conte să continue în funcția de prim-ministru, dar susținut de noua coaliție, care lasă Liga lui Salvini în opoziție. Este această coaliție durabilă? – se întreabă jurnaliștii.

Va fi un test sever pentru alegătorii Partidului Democrat, crede La Repubblica:

"M5S, care, după ce a eșuat grav în experiența sa politică cu extrema dreaptă, acum va rămâne în șa datorită sprijinului unui Partid Democrat, tratat ani de zile de către susținătorii M5S drept întruparea perfectă a trădării intereselor oamenilor și a elitismului în afaceri și politică. În cel mai bun caz, se vor simți ușurați să vadă neutralizarea temporară a aroganței detestabile a lui Salvini.  Dar tot nu va fi suficient pentru a contempla cu seninătate și optimism viitorul unei alianțe guvernamentale care, prin natura sa, pare destinată certurilor, suspiciunii reciproce și neînțelegerii".

Este totuși o alianță potențial durabilă, crede La Stampa: „Operațiunea este ambițioasă, dar dacă partidele guvernează împreună, pe baza unei alianțe clare și nu a unui simplu contract, atunci vor putea prezenta electoratului un front unit. Un  pact guvernamental al PD cu M5S este justificat în special dacă favorizează apariția unui nou sistem bipartit" (Sursa: Eurotopics).

În orice caz, noua coaliție trebuie să evite confruntările cu UE, atrage atenția Bloomberg.

Un guvern M5S-PD trebuie să mențină deficitul în limitele Uniunii Europene. Guvernul care a plecat, și din care făcea parte Liga Cinci Stele, s-a confruntat deja cu Comisia Europeană, în privința planurilor anterioare de cheltuieli publice.

 

Trump la Varșovia

La sfârșitul acestei săptămâni, în Polonia se va marca împlinirea a 80 de ani de la declanșarea celui de-al doilea război mondial. Un  moment cu semnificații politice în prezent.

După cum remarcă publicația Euractiv, Donald Trump va fi primul șef de stat american care vine în Polonia pentru o aniversare a începutului celui mai sângeros conflict din istorie.

Puțini lideri importanți sunt așteptați însă în capitala Poloniei, întrucât președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel nu vin, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin nu a fost invitat - spre deosebire de acum 10 ani, și aceasta  din cauza anexării Crimeei.

Potrivit președinției poloneze, sunt așteptate aproximativ 40 de delegații străine, jumătate dintre ele conduse de șefi de stat.

Venirea lui Trump este un semn al legăturilor calde dintre Washington și Varșovia, într-un moment în care ambele țări sunt în confruntare cu Uniunea Europeană.

Trump, care este ostil în mod deschis UE, s-a ciocnit cu Bruxelles cu privire la probleme precum comerțul sau ambițiile nucleare ale Iranului.

Și guvernul de dreapta al Poloniei s-a aflat pe poziții contrare  cu UE, din cauză că a dispus tăieri într-una dintre ultimele păduri primordiale ale Europei și a introdus reforme judiciare pe care Bruxelles-ul le consideră amenințări la adresa statului de drept.

La Varșovia este așteptat și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, un partener important pentru Polonia, care consideră că securitatea sa depinde de rămânerea Ucrainei în afara sferei de influență a Rusiei.

Nu toate sunt însă perfecte în relația polono ucraineană. Kyiv Post vorbește despre un subiect sensibil care va fi abordat de cei doi președinți la Varșovia.

Este vorba despre permisele rutiere internaționale emise de Polonia. Din 2009, a fost stabilită o cotă de 200.000 de permise universale.  Dar în 2019, Polonia a stabilit o cotă de130.000. De ce a decis Polonia să reducă numărul de permise? Principalul argument al echipei de negocieri poloneze a fost că, dacă șoferii Uniunii Europene trebuie plătiți mai mult, atunci șoferii polonezi vor deveni necompetitivi în concurența cu cei din Ucraina.

În ciuda dinamicii pozitive a schimburilor comerciale dintre Ucraina și UE, acțiunile guvernului polonez blochează nu doar comerțul bilateral, ci și exportul și tranzitul către Germania și Franța.

 
Revista presei internaționale din 29 august 2019