Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angela Merkel, în fața unui posibil șoc electoral

merkel.jpg

Image source: 
pixabay.com

Duminică au loc alegeri pantru adunările legislative în trei landuri din estul Germaniei. Un test foarte complicat pentru Angela Merkel, în condițiile popularității tot mai mari de care se bucură, în această parte a țării, Alternativa pentru Germania, AfD.

The Local Germany estimează că rezultatele acestor alegeri, care vin la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, vor afecta puternic  fragilul guvern de coaliție al cancelariei Angela Merkel.

AfD este bine plasată în landul Brandenburg, dar și în Saxonia. În afară de  atitudinea deja cunoscută împotriva islamului și a imigranților, AfD a valorificat și resentimentele persistente de la căderea din 1989 a Zidului Berlinului.

Pentru Merkel, un dezastru electoral al CDU sau al partenerului ei social - democrat ar reprezenta o altă amenințare pentru coaliția și așa destul de zbucuimată.

Lidera veterană și-a anunțat deja retragerea la sfârșitul mandatului său actual, în 2021, dar tulburările electorale regionale ar putea grăbi demisia guvernului.

Rezultatele slabe pentru SPD, demoralizat deja de o serie de înfrângeri electorale, ar stimula criticii interni care doresc ca partidul să părăsească guvernul Merkel.

Foreing Policy estimează că extremiștii vor triumfa la alegerile regionale din acest weekend și cele mai profunde schimbări sunt așteptate în dreptul cancelarului Angela Merkel.

Alegerile ar putea să aducă tensiuni de lungă durată în partid cu privire la direcția sa viitoare. Aripile moderată și conservatoare ale CDU sunt în contradicție  în ce privește provocarea reprezentată de populiști. Un dezastru electoral ar putea accelera plecarea lui Merkel din politica germană și genera noi probleme pentru succesoarea ei, Annegret Kramp-Karrenbauer.

New Statesman observă cum centrul politic al Germaniei se fracturează. Campania preelectorală a declanșat, de asemenea, o dezbatere asupra estului Germaniei și de ce la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, regiunea se pare că se îndepărtează, politic vorbind, de restul țării.

Reunificarea a fost în multe feluri o poveste de succes: Germania de est se mândrește cu salarii în creștere, universități de top și orașe în plină expansiune. Șomajul în est a scăzut la 7,6% în 2017, comparativ cu 17% în 1999.

Dar salariile și pensiile rămân mai mici în est decât în ​​vest; populația îmbătrânește mai repede; nu există companii estice listate  la Frankfurt și aproape nicio companie majoră nu își are sediul în regiune.

Există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că tulburările dramatice suferite de est după reunificarea din 1990 nu au fost abordate în mod adecvat. Șomajul  din anii 90 a golit orașele, în timp ce tinerii și întreprinzătorii s-au îndreptat spre vest. Conform Institutului de Cercetări Economice din Dresda, populația est-germană a scăzut la  nivelul din 1905, în timp ce populația din vest este mai mare ca niciodată. Acest lucru a favorizat resentimentele  și a oferit teren pentru AfD.

 

Problema Franței cu grupurile ultras

Presa franceză discută despre scandările și bannerele homofobe și discriminatorii, prezente tot mai mult pe stadioanele de fotbal. Mai multe meciuri din primele ligi franceze au fost întrerupte. Jurnaliștii văd aici expresia unui război între grupurile de ultrași și autorități.

După cum relatează Le Figaro, cântecele homofobe și două bannere afișate în tribune au dus miercuri seară, la întreruperea meciului din Ligue 1 dintre Nisa și Marsilia. Arbitrul a întrerupt întâlnirea în jur de zece minute.

Marlene Schiappa, secretar de stat pentru egalitatea dintre femei și bărbați și lupta împotriva discriminării, a reacționat imediat, pe Twitter, felicitându-l pe arbitru și afirmând că „Fotbalul este o problemă de pasiune, nu de ură”. Arbitrul i-a trimis pe toți jucătorii la vestiare în minutul 17, iar partida a fost reluată aproximativ zece minute mai târziu.

L'Equipe reamintește că mai multe jocuri au fost deja întrerupte din cauza cântecelor homofobe. De pildă, meciul Nancy - Le Mans, din liga a doua,  a fost întrerupt pentru câteva momente din cauza cântecelor homofobe ale suporterilor lui Nancy.

De altfel, Comitetul de disciplină al Ligii Profesioniste  a emis, miercuri seară, primele sale decizii pe această temă.

Tribuna ultrașilor din Nancy a fost închisă pentru două etape,  iar tribuna celor din Ajaccio a fost închisă pentru o etapă, din cauza cântecelor discriminatorii din timpul meciului  cu Le Havre, din 26 iulie, scrie cotidianul sportiv francez.

Le Nouvel Observateur constată că deși guvernul și autoritățile fac o prioritate din lupta contra homofobiei și discriminării, aceste fapte sunt recurente încă de la începutul sezonului fotbalistic. Weekend-ul trecut, meciurile Brest-Reims și Monaco-Nîmes au fost, de asemenea, oprite pentru scurt timp.

Întrebat joi despre subiect de către reporterii France-Info directorul general al clubului din Brest a recunoscut că există „o problemă generală astăzi la toate meciurile de fotbal profesionist cu cântece discriminatorii” .

Și Ouest France observă că aceste fapte sunt recurente de la începutul campionatului. Pe tonul acestor cântece homofobe, războiul este deschis între mișcarea ultra și autorități. De partea sa, Asociația Națională a Suporterilor (ANS) consideră că sub pretextul luptei împotriva homofobiei, autoritățile caută, mai presus de toate, să reducă ultrașii la tăcere.

Așa că incidentele de miercuri probabil nu sunt ultimele de acest fel.

Revista presei internaționale din 30 august 2019