Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson și-a subestimat adversarii

boris.jpg

Premierul Boris Johnson în Parlament
Sursa imaginii: 
PRU / AFP via rfi.fr

Pierderea de către Boris Johnson a majorității în Camera Comunelor, după plecarea unui deputat conservator la liberal-democrați, este mult comentată în presa internațională.

Johnson pierde majoritatea la începutul unei săptămâni cruciale pentru Brexit, titrează Le Monde.

În timp ce Le Nouvel Observateur atrage atenția că ”în afară de Parlament, lupta împotriva unui Brexit dur continuă și în instanțe, cu mai multe inițiative pentru prevenirea suspendării Parlamentului, inclusiv una în cea mai înaltă instanță civilă din Scoția și cealaltă la Înalta Curte a Irlandei de Nord”.

Washington Post notează că într-un semn de incertitudine economică cauzată de agitația politică, lira britanică a scăzut la cel mai mic nivel față de dolar în ultimii  35 de ani, asta în afară de o scurtă cădere în 2016, care a fost cel mai probabil din motive tehnice.

Spre deosebire de predecesoarea sa Theresa May, care a făcut tot ce a putut pentru a-și menține partidul unit, Johnson urmărește tactici care, aparent, vizează ieșirea rapidă a Marii Britanii din blocul european, chiar dacă asta înseamnă să divizeze partidul prin plecarea dizidenților.

Iar The Guardian titrează: Boris Johnson probabil că și-a subestimat rivalii

Singura certitudine pentru premier este acum incertitudinea.

 

Era Salvini s-a încheiat

Giuseppe Conte va rămâne în funcția de prim-ministru după ce mișcarea anti-sistem Cinci Stele Star a obținut undă verde de la membrii partidului pentru a forma un nou guvern de coaliție cu Partidul Democrat de centru-stânga (PD).

BBC relatează că, folosind o platformă online controversată, numită Rousseau, 79.634 de membri s-au conectat marți - număr record, iar 79,3% au votat pentru a sprijini o coaliție cu PD.

Părțile își propun să introducă un salariu minim, un  pact ecologic, precum și reducerea impozitelor și creșterea cheltuielilor pentru educație, bunăstare și cercetare. Se va înființa o bancă publică menită a stimula dezvoltarea în sudul mai sărac al Italiei, informează BBC.

Era Salvini s-a încheiat, Italia se îndreaptă către guvernul pro-UE, titrează Politico.

Roma va trece de la primul guvern populist din Europa de Vest la o alianță mai concentrată pe UE și mai puțin pe Rusia.

Wall Street Journal observă că Mișcarea 5 stele aprobă guvernul de coaliție cu  foștii săi dușmani.

Această mișcare reduce riscul unor noi alegeri și evită o instabilitate politică prelungită

Deutsche Welle scrie că jocul lui Salvini s-a  sfârșit atunci când PD și M5S au semnalat că vor fi dispuse să lase deoparte diferențele și să formeze un nou guvern, iar Conte să rămână în funcția de prim-ministru. Italia a avut 65 de guverne de la cel de-al Doilea Război Mondial.  Așa că ambele părți au spus că doresc să evite haosul politic.

 
Revista presei internaționale din 4 septembrie 2019