Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Triplu eșec pentru Boris Johnson în Camera Comunelor (The Guardian)

boris_bun.jpeg

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Presa internațională comentează eșecul răsunător pe care l-a înregistrat aseară Boris Johnson în Camera Comunelor. Ziarele se împart de altfel în comentarii la adresa lui Johnson și a lui Jeremy Corbyn etichetat drept laș de către premierul britanic.

Camera Comunelor a adoptat un proiect pentru a-l împiedica pe premierul Johnson să scoată ţara din UE fără acord. Presa britanică se întrece în titluri care mai de care mai acide.

Un Boris Johnson încolțit suferă un triplu eșec în Camera Comunelor este titlul din The Guardian. Votul a venit la 48 de ore după ce premierul a spus publicului “Eu nu vreau alegeri, voi nu vreti alegeri”.

Acest vot negativ este al treilea primit de Boris Johnson în ultimele 24 de ore remarcă The Guardian.

Jeremy Corbyn a devenit primul lider al opoziției din istorie care a blocat alegerile generale, după ce Boris Johnson l-a acuzat că este „laș” scrie și The Telegraph. Liderul laburiștilor a fost acuzat de ipocrizie de premierul britanic după ce a cerut parlamentarilor săi să nu sprijine propunerea lui Johnson de a merge la urne în 15 octombrie, în ciuda faptului că Jeremy Corbyn a cerut non-stop anticipate de când a pierdut alegerile în 2017.

Boris Johnson nu a ratat ocazia de a-l tachina pe liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, după ce acesta a cerut deputaţilor săi să se abţină de la vot. „Este pentru prima oară în istorie când opoziţia a votat pentru a demonstra încredere în guvernul Majestăţii Sale”, a afirmat Boris Johnson într-o scurtă intervenţie după eşecul convocării de alegeri anticipate.

Financial Times face la rândul său o recenzie a eșecurilor înregistrate ieri de premierul britanic. Dubla lovitură a Camerei Comunelor îl bagă pe Johnson în corzi scrie ziarul, care mai punctează și faptul că rebelii au trecut de partea opoziției pentru a evita producerea unui Brexit fără acord.

Mult mai plastic este tilul din Times: Premierul se întoarce plin de vânătăi din Westminster din lupta din ce în ce mai tumultoasă prin care vrea să forțeze declanșarea alegerilor anticipate.

Deasupra unei fotografii în care putem vedea un Boris Johnson care se manifestă coleric în Camera Comunelor, Metro dă lovitura finală, “Johnson pur și simplu nu poate să câștige”.

 

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că este inacceptabil că state înarmate cu arme nucleare interzic Ankarei să obțină propriile arme atomice, scrie postul Euronews.

"Unele țări au rachete cu focoase nucleare, nu una sau două. Dar (ne spun că) noi nu le putem avea. Nu pot accepta acest lucru", a declarat liderul turc la o reuniune la Sivas a partidului de guvernământ, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP).

"Nu există nicio națiune dezvoltată din lume care să nu le aibă", a spus Erdogan, deși cele mai multe țări considerate dezvoltate nu au arme atomice.

Turcia a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară în anul 1980, iar ulterior a semnat și Tratatul privind Interzicerea Totală a Testelor nucleare, în anul 1996, două acorduri internaționale ce au drept scop să prevină dezvoltarea de arme atomice.

Erdogan a sugerat că dorește ca Turcia să beneficieze de aceeași protecție ca Israelul, stat care se crede că are un arsenal nuclear considerabil, lucru pe care autoritățile de la Tel Aviv nici nu l-au confirmat, dar nici nu l-au infirmat.

 

Din presă mai aflăm că SUA va oferi o sumă adițională de 120 de milioane de dolari pentru a asista America Latină în primirea și găzduirea milioanelor de emigranți care fug din Venezuela, potrivit unui anunț al Departamentului de Stat, scrie Reuters.

Adjunctul Secretarului de Stat, John Sullivan, împreună cu conducătorul Agenției de Stat pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Mark Green, au făcut acest anunț în timpul unei vizite în orașul de graniță, Cucuta, din Columbia, un loc în care fluxul de emigranți este foarte ridicat.

Ivanka Trump, consilier al Casei Albe și fiica președintelui american, este de asemenea în această vizită. Columbia este prima oprire în turul său din America Latină, urmând ca cei trei să ajungă și în Argentina și Paraguay.

Peste 4 milioane de venezueleni au fugit din țara lor de origine în ultimii ani, în contextul unei crize politice și a lipsei de hrană și medicamente. Columbia a primit mai mulți emigranți din Venezuela decât orice altă țară, fiind acum casa a peste 1.4 milioane de venezueleni. Spre deosebire de alte țări, Columbia nu a impus cerințe stricte pentru emigranți, încurajându-i să se înregistreze formal în baza de date a autorităților, pentru a putea accesa servicii sociale.

 
Revista presei internaționale din 5 septembrie 2019