Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boris Johnson, ultima opțiune: Moțiune împotriva lui însuși... (CNN)

boris.jpg

Sursa imaginii: 
Danny Lawson/PA Wire/Pool via Reuters

Situația în care se află premierul britanic Boris Johnson este analizată de presa internațională. Problema este complicată și mai mult de plecarea din guvern a ministrului muncii, Amber Rudd.

O demisie care încheie o săptămână foarte agitată, titrează Le Figaro.

Această plecare ilustrează cât se poate de bine situația partidului conservator care, privilegiind calea „fără acord”, pare să-și mulțumească militanții și alegătorii, dar generează diviziuni în interiorul său, mai puțin eurosceptic.

CNN apreciază că opțiunile lui Boris Johnson sunt atât de rele încât ar putea să apeleze la votul de încredere în propria persoană.

El spune în continuare că nu dorește alegeri. În realitate, nu mai vrea nimic. Este singura cale de a ieși din situația în care se află.

Primul ministru britanic s-a impiedicat de propriile greșeli politice și înfrângeri parlamentare. El tot insistă că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie - cu sau fără acord. Dar negocierile sale cu UE par mai mult sau mai puțin pe linie moartă, în timp ce Parlamentul a aprobat o lege care împiedică ieșirea fără acord.

Johnson a spus că ar prefera să „moară într-un șanț” decât să ceară o amânare, dar a refuzat să spună că își va da demisia dacă va ajunge totuși în acest punct. El le-a scris parlamentarilor conservatori și le-a transmis că o extensie a Brexitului „este ceva ce nu va face niciodată”, a relatat Daily Telegraph, care a văzut vineri seara o copie a scrisorii.

Dar, cu excepția posibilității de a încălca cu bună știință legea, alegerile sunt singura cale prin care își poate ține cuvântul, mai notează CNN.

Iar pe același subiect, The New York Times titrează: Boris Johnson poate observa că loialiștii din partidul său nu sunt la fel de loiali precum cei ai lui Trump.

La Londra, rebelii din Partidul Conservator au organizat o adevărată insurecție săptămâna trecută împotriva premierului Boris Johnson, blocându-i planul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord. La Washington, de-abia câțiva republicani s-au ridicat în fața președintelui Trump, chiar și atunci când a călcat în picioare abordări tradiționale pe probleme precum comerțul, imigrația sau deficitul.

 

Opțiunile Washingtonului în Hong Kong

Ciocnirile au izbucnit în Hong Kong, după ce mii de oameni au venit în fața consulatului SUA pentru a solicita sprijinul Washingtonului. Aceasta pune probleme politice destul de complicate, cred comentatorii.

După cum relatează site-ul revistei Time, ceea ce a început ca o demonstrație pașnică a degenerat la sfârșitul după-amiezii, când au izbucnit incendii și au început să fie ridicate baricade pe unele dintre cele mai importante bulevarde ale orașului.

South China Morning Post, ziar care apare la Hong Kong, scrie că mii de oameni s-au deplasat în districtul de afaceri al orașului, unde se află consulatul american, solicitând ajutor președintelui american Donald Trump.

Dar facțiunea radicală a incendiat intrarea într-o stație de metrou, ceea ce a generat haosul .

Wall Street Journal estimează că solicitările privind o implicare directă a Statelor Unite reprezintă un test pentru administrația Trump, care se află în mijlocul unor discuții comerciale dificile cu Beijingul.

Președintele nu a susținut inițial mișcarea pro-democrație din Hong Kong, dar în ultimele săptămâni, el l-a îndemnat pe liderul chinez Xi Jinping să se întâlnească cu protestatarii. De asemenea, a legat problema de un posibil acord comercial și l-a avertizat pe liderul chinez că nu e bine să folosească violența pentru a potoli tulburările.

Și, după cum consideră Washington Post, cei care cer un răspuns mai puternic al guvernului american spun că Washingtonul are mai multe opțiuni, inclusiv modificarea Legii privind politica față de Hong Kong, într-un mod care ar limita interacțiunea guvernamentală și ar modifica relația economică a Statelor Unite cu Hong Kong.

 

Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii de stânga Franța Nesupusă semnează o scrisoare împreună cu fostul președinte brazilian Lula da Silva - acum condamnat - pentru a denunța „procesele politice”, relatează presa franceză.

După cum scrie Le Nouvel Observateur, printre cei 200 de semnatari se numără foștii președinți brazilian și ecuadorian Lula da Silva respectiv Rafael Correa sau liderul partidului spaniol Podemos, Pablo Iglesias.

„Un prag a fost trecut” odată cu „instrumentalizarea justiției pentru a elimina concurenții politici”, consideră ei, în această scrisoare publicată în Franța de „Le Journal du Dimanche”.

Semnatarii citează cazul lui Lula, închis din aprilie 2018 și condamnat în apel la doisprezece ani de închisoare pentru corupție, al avocatului egiptean Massoum Marzouk, al oponentului camerunez Maurice Kamto și, de asemenea, al lui Jean-Luc Mélenchon în Franța.

Într-adevăr, procesul lui Mélenchon se apropie, reamintește Le Nouvel Observateur.

El a făcut obiectul unei percheziții la 16 octombrie 2018 ca parte a investigației preliminare privind acuzațiile referitoare la locurile de muncă fictive din Parlamentul European. Jean-Luc Mélenchon a depus o plângere pentru „denunț calomnios” în acest dosar ca și în cazul conturilor campaniei sale prezidențiale din 2017.

 
Revista presei internaționale din 9 septembrie 2019