Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump, reality-show cu talibanii

talibani.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Parwiz via rfi.fr

Președintele Donald Trump, a declarat sâmbătă că a blocat discuțiile cu liderii talibani, care ar fi urmat să ajungă în SUA, la Camp David, împreună cu președintele Afganistanului. La rândul lor, talibanii au anunțat că aceasta va duce la moartea multor cetățeni americani, informează Reuters.

Fidel obiceiurilor sale teatrale – scrie Le Monde -  Donald Trump a anulat totul pe Twitter sâmbătă, 7 septembrie. El a justificat această decizie printr-un al doilea atac, cel de joi, în timpul căruia doi soldați din NATO, un american și un român, au fost uciși  (de altfel, domnul Trump nu l-a menționat decât pe american).

Istoria va reține mai ales că diplomația trumpiană este slăbită de acest eșec, pentru că a dorit să-și concentreze spectacolul pe un dosar cunoscut pentru dificultatea sa.

Un nou episod de Reality Show, crede și Corriere della Sera:

Acesta ar fi putut fi ocazia unui anunț spectaculos: americanii și talibanii încheie pacea - lumea ar fi rămas cu asta. ... Dar totul s-a întors în ultimul moment.

Spre deliciul guvernului afgan, care fusese exclus din negocieri și se temea să nu fie marginalizat de legitimarea rebelilor. Și  spre mânia talibanilor, care amenință că vor face Statele Unite să plătească prețul întoarcerii lui Trump. Simțim încă o dată că Trump, la fel ca și Kim Jong-un, se ocupă de negocieri diplomatice delicate ca și cum s-ar afla într-un vulgar reality show".

Nu este posibilă pacea cu talibanii”, spune Der Tagesspiegel: „Trump ar fi trebuit să știe de la bun început că este imposibil să ajungă la un acord cu acești islamiști - și mai ales nu un acord bazat pe bună-credință și încredere. ... În 1989, când armata sovietică s-a retras din Afganistan, bărbații cu bărbi au făcut tot felul de promisiuni - și nu le-au ținut. Talibanii negociază în mod formal doar atunci când doresc să obțină un avantaj strategic pe termen scurt. Când ei vorbesc despre „pace”, este , de fapt, despre domnia terorii și a opresiunii ”.

 

Alegeri la Moscova: o mică breșă în sistemul Kremlinului

Formațiunea pro-Kremlin, Rusia Unită, a suferit o înfrângere usturătoare în scrutinul municipal desfășurat duminică la Moscova, transmite BBC News.  Partidul a pierdut aproape o treime din numărul de locuri în parlamentul regional de la Moscova, însă probabil va rămâne majoritar, obținând aproximativ 26 din cele 45 de locuri.

The Guardian amintește că alegerile au fost urmărite îndeaproape după o întreagă vară de proteste în capitala Rusiei, ca urmare a refuzului Kremlinului de a permite înscrierea în cursă a candidaților aliați cu liderul opoziției, Alexei Navalny.

Conform presei rusești, Kremlinul i-a blocat pe candidații opoziției după ce sondajele interne au indicat că aceștia vor câștiga cel puțin nouă locuri. Consiliul municipal are puteri limitate, dar conform analiștilor, Kremlinul a fost reticent în a  permite aliaților lui Navalny să câștige o bază electorală înainte de alegerile parlamentare din 2012, cu mult mai importante, scrie ziarul britanic.

Un scrutin local cu impact național, titrează și situl France Info.  Candidații comuniști sunt marii câștigători ai alegerilor: vor obține 13 locuri, față de cinci anterior. Partidul liberal Yabloko va avea trei locuri, un candidat independent a câștigat și el. În cele din urmă, Partidul Rusia Justă, considerat a fi parte a opoziției „tolerate” de Kremlin, intră în Duma municipală de la Moscova cu trei deputați.

În sfârșit, Washington Post relatează că, după ce comisiile electorale locale s-au străduit să-i elimine pe activiștii opoziției de pe buletinul de vot, sub un pretext sau altul,  presa locală i-a ignorat pe cei care au reușit să rămână în cursă.

Pe de altă parte, un Think tank lansat în 2012 de un fost insider din Kremlin a anunțat duminică seară că a decis să nu publice rezultatele sondajelor de ieșire de la urne. Motivul: prea mulți alegători au refuzat să coopereze.

Având în vedere susținerea moscoviților pentru opoziție și neîncrederea față de autorități - așa cum s-a relevat în mai multe sondaje recente - un refuz pe scară largă de a lua parte la sondaj este plauzibil.

 

Noua politică franceză față de Rusia

Și tot în legătură cu Rusia, în presa franceză găsim un comentariu despre  ”alegerea riscantă a lui Macron”. Este vorba, desigur, de noua politică răsăriteană anunțată la Paris.

 Articolul a apărut în cotidianul Ouest-France, care, referindu-se la intenția șefului statului francez de a reseta relația cu Rusia scrie:

Pe de o parte, este necesară scoaterea Rusiei de sub îmbrățișarea Chinei - o  situație presupus a fi fost provocată de respingerea Occidentului și de refuzul de a-i da Rusiei locul său ca putere europeană.

Pe de altă parte, este necesar să se pregătească întoarcerea Rusiei în cadrul unui G8 reconstituit.

Dar parteneriatul chino-rus nu a fost impus de occidentali, este o alegere deliberată și deja veche a celor două țări, conduse de lideri autoritari.

Reînnoirea G8 este o altă idee falsă. Când Elțin s-a alăturat G7, care a devenit G8 în 1997, speranța comună era că Rusia va deveni o democrație completă. Această speranță s-a dovedit zadarnică. Revenirea Rusiei la ceea ce a devenit clubul marilor democrații nu ar avea sens.

În aceste condiții, unii și-au exprimat îngrijorarea, alții satisfacția, în fața unui Macron devenit brusc poutinofil. Dar și aici se merge prea departe: Franța nu a încercat niciodată să ridice sancțiunile europene împotriva Rusiei, în timpul reînnoirii recente a acestora la Consiliul European.

Și nici nu a eliminat forțele franceze desfășurate în Estonia împotriva Rusiei.

De asemenea, nici nu a declarat că s-ar fi întrunit condițiile pentru reînnoirea G8”.

 
Revista presei internaționale din 10 septembrie 2019