Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Are Vladimir Putin motive să fie îngrijorat?

putin.jpg

Image source: 
Sergei Chirkov/POOL via Reuters

După alegerile regionale de duminică, partidul său și-a păstrat controlul asupra adunărilor locale. Și totuși, ceva se întâmplă...

Într-adevăr, după cum remarcă Deutsche Welle, pierderile înregistrate la alegeri, în capitala Rusiei, au arătat că partidul liderului de la Kremlin nu mai este invulnerabil.

Dacă Rusia ar fi o țară liberă, cu alegeri democratice, atunci partidul ”Rusia Unită” ar putea sărbători o victorie. Aproape peste tot, partidul a obținut o majoritate clară și toți candidații săi la posturile de guvernator au câștigat cu o majoritate absolută în primul tur de scrutin. Dar rezultatele din weekend confirmă o tendință care a fost din ce în ce mai evidentă în sondaje, de mai bine de un an: legitimitatea regimului lui Vladimir Putin se erodează.

Regimul va trage concluziile necesare. Probabil va intensifica represiunea. Există pericolul ca Putin să urmeze o cale similară cu cea de data trecută, când baza socială a guvernării sale a început să se clatine. În acel moment, el a anexat Crimeea și a început războiul în estul Ucrainei. Oricine vorbește acum despre o apropiere de Rusia ar trebui să țină cont de aceste detalii”, avertizează publicația germană.

Și pentru Le Figaro alegerile sunt de natură să-l îngrijoreze pe  Vladimir Putin – mai ales succesul „votului inteligent” susținut de Alexei Navalny – susținerea reprezentantului opoziției cu cele mai mari șanse de a-l bate pe candidatul puterii. Metoda și-a demonstrat eficacitatea, ducând la înfrângerea mai multor candidați proeminenți ai Rusiei Unite. "

 

Parlament suspendat până la 14 octombrie. Și înainte de asta, parlamentarii au votat împotriva organizării alegerilor anticipate, la care spera Boris Johnson. În același timp, spikerul John Bercow a anunțat că își va părăsi postul pe 31 octombrie, data prevăzută pentru Brexit. Presa internațională descrie haosul politic de la Londra.

În Franța, Libération observă că Boris Johnson pierde al șaselea vot la rând înainte de a suspenda Parlamentul - un record istoric în sine. De fapt, pentru moment, premierul a pierdut absolut toate voturile. Propunerea sa pentru alegeri anticipate a fost respinsă, după o dezbatere teribilă. Iar spikerul  John Bercow, care a anunțat mai devreme că va demisiona pe 31 octombrie, a putut cu greu controla schimburile furtunoase.

The New York Times observă că rolul de spiker presupune, în mod tradițional, o figură imparțială, dar domnul Bercow a adus o nouă doză de agresivitate de-a lungul dezbaterilor  susținute despre Brexit, care au dominat discuțiile în Parlament de ani de zile.

Acțiunile sale - în special criticile sale față de decizia premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul și decizia sa de a respinge un al treilea vot asupra acordului de retragere negociat de Theresa May – i-au adus mulți dușmani în Partidul Conservator.

Site-ul rețelei tv americane CBS se întreabă, într-o analiză, ce se poate întâmpăla de aici înainte.

Teoretic, Regatul Unit trebuie să părăsească UE din 31 octombrie indiferent dacă are o înțelegere sau nu. Dacă o majoritate a Parlamentului a votat pentru a bloca un Brexit fără acord, asta nu înseamnă că așa ceva chiar nu se va întâmpla.

Pentru început, UE ar trebui să fie de acord să acorde o altă amânare. Și există deja bâlbâieli pe continent în această privință. De asemenea, Johnson ar putea ignora legea care îi cere să solicite o amânare.

De fapt, Johnson, care a spus că ar prefera „să moară într-un șanț” decât să ceară o amâânare ar putea ataca legislația privind brexitul fără acord.

 

Ca în fiecare an, începând din 2012, la 11 septembrie, separatiștii catalani organizează o demonstrație masivă. Anul acesta, va fi o bună ocazie pentru a evalua forța  unei mișcări divizate, tranfmite AFP.

Și, după cum scrie și Courrier international, la doi ani de la referendumul nerecunoscut din 1 octombrie și de la proclamarea zadarnică a unei „republici catalane independente”, separatiștii sunt încă la putere în regiunea de nord-est a Spaniei.

Însă anul acesta, unii activiști au renunțat, dezamăgiți de faptul că liderii lor nu continuă ruptura cu Spania inițiată în 2017.

Confruntate cu posibilitatea unei scăderi a participării, formațiunile și asociațiile independentiste încearcă să-și mobilizeze trupele, cu câteva săptămâni înainte de sentința Curții Supreme spaniole, așteptată în octombrie, împotriva celor doisprezece lideri separatiști judecați pentru rolul lor în tentativa de secesiune.

Unii au petrecut deja aproape doi ani în arest preventiv. Nouă sunt urmăriți penal pentru „rebeliune” și sunt în pericol de a fi condamnați pe termene de până la 25 de ani, precum fostul vicepreședinte catalan Oriol Junqueras.

Noile tensiuni din Catalunya ar putea destabiliza politica spaniolă, care a fost blocată de la alegerile legislative din aprilie câștigate de actualul lider socialist Pedro Sanchez.

Fără o majoritate absolută, el nu a obținut încă sprijinul necesar pentru a fi reales la șefia guvernului. Dacă nu are succes înainte de 23 septembrie, Spania va organiza, la 10 noiembrie a patra rundă legislativă în tot atâția ani.

 
Revista presei internaționale din 11 septembrie 2019