Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sinucidere din dragoste de fotbal, FIFA criticată

sahar.jpg

Sahar Khodayari (29 de ani) a murit după ce și-a dat foc în semn de protest față de interdicția, pentru femeile din Iran, de a intra pe stadioanele de fotbal
Image source: 
Wikipedia

Sinuciderea unei tinere iraniene, din cauză că nu a putut intra la un meci de fotbal, este intens comentată în presa internațională. O delegație a FIFA a descins la Teheran.

De ce este nevoie să se întâmple o tragedie pentru ca lumea (fotbalului) să reacționeze? Gestul unei tinere iranience de a-și da foc arată și neputința FIFA, crede Deutsche Welle.

Sahar Khodayari, alias #Bluegirl, a plătit cu ce avea mai scump: propria ei viață. Pe 1 septembrie, iranianca de 29 de ani și-a turnat benzină pe corp în fața Tribunalului Revoluției Islamice de la Teheran și s-a autoincendiat.

Ar fi urmat să fie trimisă la închisoare pentru vina de a fi intrat deghizată pe stadion pentru a asista la un meci de fotbal - lucru care încă nu este permis femeilor din Iran.

Dar acest strigăt disperat de ajutor a rămas multă vreme neauzit. FIFA nu a scos nicio vorbă, în timp ce pe rețelele de socializare se discuta intens despre soarta "fetei albastre", #bluegirl, numită așa pentru haina albastră purtată pe stadion.

Principalul for fotbalistic internațional a avut nevoie de 9 zile până să reacționeze. FIFA a publicat o declarație în care prezintă condoleanțe familiei și prietenilor tinerei și cere autorităților iraniene "să asigure libertatea și siguranța femeilor implicate în lupta legitimă de a pune capăt interdicției de intrare pe stadioane pentru femeile din Iran". Cuvinte potrivite, dar doar cuvinte, conchide publicația germană.

Spaniolii de la AS scriu că au existat semne că situația s-ar putea schimba atunci când unui grup de femei i s-a permis să participe în Teheran la etapa a doua a finalei Ligii Campionilor Asiei, în noiembrie anul trecut.

Președintele FIFA, Gianni Infantino a fost prezent la meciul în care peste 1.000 de femei au putut asista într-o „secțiune familială” desemnată.

Acest lucru a venit după eforturile concertate ale grupurilor de presiune din interiorul și din afara Iranului, inclusiv fostul antrenor al echipei naționale, Carlos Queiroz.

S-a sperat că deschiderea, care a venit după ce Infantino a discutat problema cu președintele Rouhani, va duce la concesii suplimentare. Dar la amicalul Iranului împotriva Siriei din iunie, femeile au fost ținute din nou în afara stadionului și reținute de forțele de securitate.

 

Un nou regres pentru Johnson

Continuăm cu reacții internaționale la decizia unei curți scoțiene privind anularea suspendării parlamentului .

După cum scrie Süddeutsche Zeitung: „Acum, Johnson speră probabil că Curtea Supremă îl va scoate din această mizerie. Dar pagubele sunt deja imense. Intenția sa de a forța agenda privind Brexit-ul a fost cusută cu ață albă. Curtea scoțiană a declarat că documentele sugerează că Johnson a indus-o în eroare pe regină. Mințirea reginei este un sacrilegiu în Marea Britanie", comentează ziarul german.

Potrivit El País, această situație arată că, într-o democrație, nu rezolvăm problemele prin ocolirea regulilor sau prin lansarea unor mesaje tari pe rețelele de socializare. Boris Johnson și-a dus țara într-o situație care era de neconceput cu doar câteva luni în urmă, în fața unei Europe care așteaptă, nedumerită, rezultatul procesului”.

Justiția nu se prăbușește în calea Brexit-ului, este concluzia pe care o găsim în Financial Times:

Într-o anumită măsură, intervenția instanțelor este liniștitoare, deoarece dovedește că mecanismul de contrabalansare a Constituției nescrise a Marii Britanii este într-adevăr funcțional. Cu toate acestea, este regretabil faptul că judecătorii au fost chemați să decidă pe probleme de politică. Acest lucru deschide un bulevard pentru politicieni lipsiți de scrupule și pentru unele elemente ale mass-media, la fel de necinstite și corozive". (Sursa: Eurotopics).

 

Africa de Sud: violență xenofobă și anti-sărăcie

Străinii, dar și cei mai săraci, se confruntă cu atacuri mortale de la începutul lunii septembrie. Ce se întâmplă?

Într-adevăr, Le Monde se întreabă de unde această ură față de străini? Mulți sud-africani sunt încredințați că cei veniți din alte țări africane ar fi responsabili pentru vânzarea de droguri, furturi și diverse ale infracțiuni. Aceștia ar accepta locuri de muncă în condiții salariale nefavorabile și chiar „fură” femeile din Africa de Sud.

Niciun studiu nu a confirmat vreodată aceste afirmații.

Sunt 3,6 milioane de străini în Africa de Sud, aproximativ 7% din populațe. Nimic care să semene a „invazie”.

Și nu aceasta este explicația crizei profunde a Africii de Sud, cu o rată oficială a șomajului de 29% care afectează mai mult de 50% dintre tinerii de culoare. Sistemul de educație suferă, sistemul de sănătate este disfuncțional. Iar corupția din municipalități a pus în pericol unele servicii de bază, cum ar fi distribuția de energie electrică, scrie Le Monde.

Iar The Economist ne amintește că nu este pentru prima dată când Africa de Sud a cunoscut asemenea orori. Zeci de oameni au fost uciși în revolte anti-străini în 2008 și 2015.

Dar, cel mai recent focar de violență aruncă o lumină deosebit de sumbră asupra provocărilor politice sud-africane.