Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CNN: „Campania lui Benjamin Netanyahu are un aer de disperare”

netanyahu_alegeri.jpg

Image source: 
AFP via rfi.fr

Israelul va alege azi un nou parlament. Cel vechi a fost dizolvat după șapte săptămâni de discuții și nu a reușit să producă un nou guvern. Comentatorii politici cred că Benny Gantz are o șansă reală de a câștiga de această dată, dar se îndoiesc că ar putea aduce pacea în regiune.

Benny Gantz are o abordare mai clară decât a făcut-o ultima dată. Corespondentul din Țara Sfântă, Giordano Stabile, comentează în La Stampa: „Strategia este aceeași ca la alegerile din 9 aprilie. Dar în cele cinci luni trecute, el și-a ridicat prestația de politician. A învățat să contracareze - o specialitate a lui Netanyahu - și să atragă sprijinul alegătorilor dezamăgiți din Likud"

The Guardian se întreabă: "De ce merge țara din nou la urne?", în timp ce CNN admite că "toată campania lui Benjamin Netanyahu are un aer de disperare, pe măsură ce sondajele electorale dau procente tot mai slabe". Sondajele prezentate înainte de închiderea campaniei electorale prezentau partidul de dreapta Likud, al lui Benjamin Netanyahu, formaţiune aflată la putere fără întrerupere de 10 ani şi partidul de stânga «Albastru-Alb» - culorile aflate în drapelul israelian, cu 32 de fotolii, fiecare, din cele 120 ale Knesset-ului.

Acum este o șansă importantă de a-l alunga pe Benjamin Netanyahu, după cum arată The Observer, care subliniază: „Avigdor Lieberman, al cărui partid secular Yisrael Beiteinu dorește un guvern de uniune națională... La fel și Gantz, dar doar unul care exclude actualul premier. E complet rezonabil. Brandul în scădere al politicii de dreapta a Netanyahu a produs pagube grave".

Statul Israel se pregătea să întârzie alegerile din cauza unui posibil război din Gaza, scrie Haaretz, asta în timp ce consilierul de securitate națională s-a întâlnit cu șeful Comitetului Electoral Central pentru a lua în calcul întârzierea alegerilor, având în vedere operațiunea militară din Gaza.

 

Mii de manifestanți au protestat împotriva Salonului Auto de la Frankfurt. Activiștii pentru protecția mediului au blocat mai multe intrări la acest eveniment. Puterea industriei auto este pusă la îndoială. Unii comentatori discută cu mare grijă, alții solicită o abordare mai obiectivă a protecției mediului.

Dincolo de absențele notabile, este demn de luat în seamă că Frankfurt Motor Show 2019 reprezintă un nou pas ferm către electrificarea mașinilor, tendință care se accelerează și tinde să-i oblige până și pe cei mai reticenți clienți să accepte că viitorul mașinilor va fi electric sau nu va exista deloc, susține BBC.

Ediția din acest an evidențiază starea proastă în care se află industria auto, scrie Die Welt: „Târgul se luptă cu problemele în masă ale expozanților. ... Tesla a pus la dispoziție doar câteva mașini disponibile pentru test drive, în timp ce Peugeot și Ferrari nu s-au prezentat deloc. Chiar și producătorii auto germani - cei mai mari membri ai Asociației Germane a Industriei Auto și co-organizatori ai evenimentului - au redus drastic dimensiunile standurilor lor”

Deși sunt principalele puncte de interes ale târgurilor, mașinile electrice nu vor rezolva problemele viitoare de mediu și de trafic. Publicația Der Standard susține: „Energia electrică curată nu va fi cea mai mare problemă - cel puțin în Austria. ... Probleme precum utilizarea spațiului, blocajele de trafic la ora de vârf sau preponderența copleșitoare a șoferilor singuri în vehicule nu au fost luate în considerare aici. Așadar, soluția problemelor noastre rămâne probabil  în extinderea transportului public, mai degrabă decât în mașinile electrice. "

Manifestanții au pus pe tapet protecția climatică pe agenda transporturilor, iar presa germană e la unison: „În ultimele săptămâni, jurnaliștii nu au reușit să scrie despre târg fără să se raporteze la aceste teme sensibile. Nici măcar guvernul german nu mai poate aștepta. Vremurile în care producătorii de mașini au stat tolăniți și au câștigat profituri uriașe au apus”, e de părere Frankfurter Allgemaine Zeitung.

Revista presei internationale din 17 septembrie 2019