Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Va merge Lieberman până la capăt cu promisiunea lui de a renunța la Netanyahu?" (Haaretz)

liberman.jpg

Avigdor Lieberman, fostul ministru al externelor și al apărării din Israel, originar din Chișinău, liderul partidului naționalist Yisrael Beitenu
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benny Gantz, se află la egalitate în scrutinul parlamentar anticipat din Israel cu partidul Likud (dreapta), al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu. Cel care ar putea răsturna calculele hârtiei ar fi Avigdor Liberman, susține BBC.

Potrivit estimărilor blocul politic de centru-stânga va avea 58 de locuri în Knesset, iar cel de dreapta 54. Majoritatea este de 61 de locuri.

„Netanyahu a pierdut, dar Gantz nu a câştigat”, analizează situația din acest moment The Jerusalem Post, alimentând ideea unei continuări a crizei politice. În contextul în care nicio alianţă nu pare să fi obţinut majoritatea, Benjamin Gantz şi Benjamin Netanyahu probabil vor revendica dreptul de a primi sarcina formării unei eventuale coaliţii majoritare, scrie și publicația Harretz. "Există multe întrebări cu privire la viitorul politic al Netanyahu. Dacă el pierde, viitorul său va fi și mai incert", a spus analistul politic israelian Mayer Cohen.

Construirea unei coaliţii de guvernare se arată complicată: Lieberman a spus că el nu s-ar alătura unei alianţe în care se află partide ultraortodoxe – aliatele tradiţionale ale lui Netanyahu, iar Gantz a exclus să guverneze alături de actualul premier dacă acesta va fi pus sub acuzare în cazurile de corupţie.  Netanyahu urmeaza să fie audiat în octombrie în legătură cu acuzaţiile de corupţie. De altfel, în campaniile electorale, oponenţii premierului, inclusiv Gantz, au subliniat acuzaţiile de luare de mită şi fraudă în 3 cazuri de corupţie. 

Dacă Netanyahu şi-a anunţat intenţia de a anexa Cisiordania ocupată, şi Albastru şi Negru a promis că va întări aşezările evreieşti în Cisiordania, numind Valea Iordanului „graniţia estică de securitate”.  Un eventual sfârşit al epocii Netayahu e destul de puţin probabil că va schimba semnificativ politica în chestiunea intens dezbătuta a procesului de pace cu Palestina, care s-a prăbuşit în urmă cu cinci ani.

"Va merge Lieberman până la capăt cu promisiunea lui de a renunța la Netanyahu?", e întrebarea unei analize foarte interesante din Haaretz. Dacă președintele lui Yisrael Beiteinu ar fi decis într-adevăr să dea o lovitură de grație, ar fi pus în mișcare un efect uimitor de domino, care l-ar putea scoate pe Netanyahu de pe scena politică. Deocamdată, fostul ministru israelian Avigdor Lieberman, liderul unui partid considerat cheie pentru formarea viitorului guvern, a lansat un apel marţi seară la formarea unui guvern de "uniune naţională" integrând formaţiunile Likud, condusă de Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru şi Alb) a fostului şef de stat major al armatei israeliene, Benny Gantz, relatează AFP.

Fostul ministru al externelor și al apărării, originar din Chișinău, este adeptul unui nou guvern de unitate națională care să excludă partidele ultra-religioase. Concurând cu sloganul „Să facem Israelul normal din nou”, partidul lui Lieberman propune printre altele obligarea studenților la religie iudaică să meargă la armată ca toți ceilalți și scăderea mai generală a influenței credinței în viața socială – de pildă în administrarea căsătoriilor și divorțurilor, scrie CNN.

 

Fostul premier al Italiei, Matteo Renzi, a anunțat că renunță la Partidul Democrat (PD) pentru a fonda un nou partid. El a spus că speră să sprijine guvernul cu o nouă grupare în parlament. Comentatorii sunt critici la această mișcare care a luat pe surpindere pe toată lumea.

Un alt partid va fi un factor suplimentar de insecuritate, comentează La Stampa: „Guvernul tocmai a fost format și ultimul lucru de care are nevoie Italia - acum, când randamentele obligațiunilor sale de stat se apropie de cele germane și dialogul cu UE este din nou la inaltime - apare un alt factor de instabilitate precum nașterea unui partid care ar putea distruge majoritatea.

În schimb, publicația Corriere della Sera nu este convinsă de afirmațiile lui Renzi: „Ideea pare pe atât de inteligentă  pe atât de disperată. ... Se pare că aceasta este o încercare de a ocupa un spațiu din centrul eșicherului politic pe care alianța guvernantă a lăsat-o din brațe, scopul fiind de a recuperarămășițele partidului conservator al lui Silvio Berlusconi -  Forza Italia - sau cu alte cuvinte, alegătorii care nu se mai simt reprezentati de nimeni. Dar șansele de succes - și credibilitatea - sunt operațiuni discutabile", notează ziarul italian.

 
Revista presei internationale din 18 septembrie