Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania, la vot pe 10 noiembrie. "Avem politicienii pe care îi merităm? (El Diario)

pedro_sanchez_0.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Spania se îndreaptă din nou către urne. Premierul Pedro Sánchez, reprezentând Partidul Socialist, a anunțat noi alegeri pentru 10 noiembrie. Procesul de formare a unui nou guvern a eșuat după luni de negocieri. Comentatorii spanioli își exprimă îngrijorarea cu privire la criza politică.

La fel de instabilă e, bineînțeles, viața cetățenilor. Situația politică din Spania reflectă starea generală a țării. El Diario notează: „Avem politicienii pe care îi merităm? Am făcut noi, cetățenii, ceva pentru a îmbunătăți situația? Criza politică din Spania nu este criza acestui partid sau a altuia, însă ar trebui să mergem mult mai profund, pentru că acest moment dificil nu poate fi rezolvat cu noi alegeri sau cu noi partide. După o criză economică și socială care a adus atâtea distrugeri, inegalități și nesiguranță, nu este surprinzător faptul că această țară a devenit la fel de neguvernabilă și instabilă ca viața multor cetățeni", admite publicația iberică.

El Pais susține că “lipsa unui acord între partide va duce la un alt scrutin”, în timp ce el El Mundo anunță costurile alegerilor: peste 150 de milioane de euro.

La Vanguardia are, de asemenea, o reacție de furie la adresa clasei politice: „Conform unui studiu recent, 82 la sută dintre spanioli cred că politicienii se gândesc doar la propriile interese și uită de cetățeni. Interesant este că studiul a mai arătat că nu instituțiile democratice sunt puse în discuție, ci elita politică. Trăim în vremuri haotice, fără dragoste de țară - o eră a superficialității. Și acum ne îndreptăm spre noi alegeri... Ce se întâmplă dacă rezultatul din 28 aprilie nu se schimbă, așa cum deja ne arată sondajele? Ne vom întoarce în același impas, la o politică previzibilă, la un eșec ca țară. Aceasta este, din păcate, perioada iresponsabililor din politica spaniolă", e foarte dur ziarul spaniol cu politicienii.

 

Alegerile în Israel se încheie în impas. După scrutinul din Israel, rezultatele indică un impas între partidul Likud al prim-ministrului Netanyahu și contestatarul său, Partidul Albastru și Alb, Benny Gantz, ceea ce înseamnă că formarea unui guvern va fi la fel de dificilă ca și după ultimele alegeri din aprilie. Dar poziția lui Netanyahu este mai slabă decât a fost ultima dată, spun comentatorii.

Jocul politic al lui Netanyahu vizavi de noile alegeri nu a dat rezultate, scrie Alexandra Föderl-Schmid, corespondentul Israelului de la Süddeutsche Zeitung: „Netanyahu se află în aceeași situație ca în aprilie, când singurul partid cu care a putut forma un guvern a fost cel al lui Avigdor Lieberman. De fapt, situația este chiar mai gravă decât a fost atunci, deoarece partidul lui Lieberman a obținut mai multe voturi. Lieberman face din nou rolul de regizor. Și dacă se va conforma planului său anunțat de a sprijini un guvern de unitate albastru-alb-Likud și dacă Gantz refuză, de asemenea, să se alăture guvernului cu actualul prim-ministru, atunci epoca Netanyahu se va încheia "

Niciunul dintre grupurile politice mai mari din Israel nu și-a propus obiectivul de a îmbunătăți situația palestinienilor pe teritoriile ocupate. Autorul palestinian Raja Shehadeh își exprimă îngrijorarea în The Guardian: „Există o conștientizare tot mai mare că nimeni nu se va preocupa de problema palestiniană. Pentru cine va fi ales în Israel săptămâna aceasta, nu va face vreo faptă pentru viitorul nostru în această țară".

Aceasta este o șansă de a-l trimite în opoziție pe Benjamin Netanyahu. The Observer subliniază: „Avigdor Lieberman, al cărui partid secular Yisrael Beiteinu poate deține echilibrul puterii, dorește un guvern de unitate națională. La fel și Gantz, dar doar unul care exclude actualul premier. E complet rezonabil. Politica de dreapta a Netanyahu a produs pagube grave. El nu are răspunsuri concrete pentru provocările cu care se confruntă Israelul. Alții se pot descurca mai bine. El trebuie să petreacă mai mult timp cu avocații săi și să meargă la procese”.

Ambele tabere celebrează succesul, dar situația rămâne complicată. “Benny Gantz a eșuat din cauza abordării noastre la obiect în rîndul oamenilor”, spune expertul campaniei lui Netanyahu, tratând rezultatul drept o victorie pentru premierul în funcție, scrie Haaretz. Iar The Jerusalem Post redă citatele din Gantz:  "Conform rezultatelor actuale, poporul israelian și-a pus credința în noi pentru a doua oară", a declarat liderul partidul „Albastru și alb”.

“Netanyahu și rivalul Gantz se află în impas”, notează BBC, care crede că actuala criză politică nu a luat sfârșit o dată cu scrutinul de marți. ABC News vorbește despre sfârșitul politic al lui Netanyahu, care  şi-a anulat deplasarea prevăzută la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din cauza „contextului politic” în Israel, au indicat miercuri surse din anturajul său pentru AFP.

 
Revista presei internationale 19 septembrie 2019