Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbări climatice ireversibile, dezbateri intense (The New Yorker)

clima.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Schimbarea climatică este de neoprit? O întrebare care ne frământă de generații. New Yorker a publicat un eseu extrem de controversat privind schimbările climatice, semnat de autorul american Jonathan Franzen. În articol, acesta solicită umanității să se pregătească pentru consecințele schimbărilor climatice, despre care spune că sunt ireversibile. Nu toți comentatorii sunt de acord.

„Războiul total împotriva schimbărilor climatice a avut sens doar atât timp cât a fost câștigător. Odată ce acceptați că l-am pierdut, alte acțiuni deja sunt inutile. Pregătirea pentru incendii, inundații dar și pentru refugiați este calea de urmat. ... În perioade de haos, oamenii caută protecție în forța armată, mai degrabă decât în statul de drept, dar cea mai bună apărare a noastră împotriva acestor lucruri este să menținem democrații și sisteme juridice funcționale", scrie publicația americană The New Yorker.

O apocalipsă poate fi evitată, susține cercetătorul climatic și marin Stefan Rahmstorf care-și argumentează opiniile într-un comentariu în Spiegel Online: „Franzen crede că apocalipsa va veni imediat. Dar criza climatică se va înrăutăți constant, de la două la trei la patru grade și tot așa și mereu va merita să lupți împotriva fiecărei zecimi suplimentare de grad. ... Renunțarea nu este o opțiune - cu siguranță nu înainte de a încerca măsurile necesare.  Înfrângerea este mai ales o poziție convenabilă. Înfrângerea, cum ar fi negarea că există o problemă, nu este decât o scuză pentru a nu face nimic. Este o poziție iresponsabilă.”

Franzen a oferit un punct de plecare foarte util pentru dezbaterea publică, contraatacă Vicent Rigoulet în blogul său Mediapart: „Acesta este un punct de vedere radical, dar perfect rațional. Ar trebui să fie plasat în centrul dezbaterii și examinat cu maximă luciditate, chiar dacă adevărul pe care îl exprimă este aproape insuportabil. Este sarcina oamenilor de știință să găsească soluții, nu să trăim din speranțe false . Aceasta este condiția prealabilă pentru salvarea a ceea ce poate fi salvat și limitarea deceselor - și a suferințelor – care ar putea apărea chiar de mâine”.

 

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat intrarea în faliment. Anunțul vine după ce compania a încercat și a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în "lichidare imediată", potrivit unui comunicat al grupului, relatează BBC și Sky News. 

“Thomas Cook se prăbușește, aproximativ 9.000 de locuri de muncă britanice expuse riscului după discuțiile de salvare din ultima clipă nu reușesc să se mențină pe linia de plutire”, scrie The Guardian, în timp ce această situaţie ar declanşa cea mai amplă repatriere pe timp de pace din istoria britanică. Circa 160.000 de britanici sunt plecaţi în vacanţe prin intermediul Thomas Cook, între destinaţii aflându-se California, Caraibe şi Corfu. În total, aproximativ 600.000 de turişti, de pe pieţe ca Germania şi Scandinavia, ar putea fi blocaţi. Canalele de social media ale companiei sunt asaltate de clienţi care întreabă dacă vor putea ajunge acasă, anunță The Independent.

CNN titrează: “Mii de turiști lăsați în aer, Thomas Cook se prăbușește”.

Compania înfiinţată acum aproape 170 de ani se luptă pentru supravieţuire după ce creditorii ameninţaseră că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. Afectat de datoriile mari, competiţia online şi incertitudinea geopolitică, Thomas Cook avea nevoie de finanţări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (229 milioane euro), pe lângă pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a spus că guvernul de la Londra a elaborat planuri de rezervă, în cazul în care discuţiile dintre Thomas Cook şi creditorii săi vor eşua, astfel încât niciun turist să nu fie lăsat peste hotare, dă asigurări Sky News.

 
Revista presei internaționale 23 septembrie 2019