Refugiați de război sau migranți? Ce s-a decis la summit-ul de la Malta (The Telegraph)
refugiati.jpg

Patru puncte au fost convenite ieri in cadrul acestei întîlniri. Ideea de bază a acestui sistem este ca migranţii să fie redistribuiţi automat şi rapid între statele UE dispuse să-i primească. Chiar dacă se ştie deja că statele vor participa la noul mecanism doar pe bază de voluntariat şi că acesta se va referi doar la migranţi sosiţi pe mare, rămân alte câteva probleme de rezolvat, anunță BBC.
Acordul va fi supus aprobării din partea altor țări UE. Unul dintre aspecte solicită redistribuirea tuturor solicitanților de azil și nu numai a celor care au primit statutul de refugiat. Mai presus de toate, ministrul italian de interne, Luciana Lamorgese, a remarcat, „rotația voluntară” a porturilor pentru debarcarea migranților a fost stabilită și nu numai în momentul în care autoritățile din Italia și Malta nu mai pot face față, scrie La Stampa.
The Daily Telegraph critică noua înțelegere: „Uniunea Europeană în ansamblul ei nu va susține, fără îndoială, acordul ca un triumf al cooperării europene. Este o lipsă de ambiție. Până în prezent, aceasta implică redistribuirea a 10.000 de migranți - o scădere în comparație cu persoanele care continuă să ajungă pe țărmurile Italiei. Mai mult, acordul este în întregime voluntar"
Problema principală sunt încă acele țări care fac o distincție strictă între refugiații de război și migranții economici, iar La Repubblica încearcă să clarifice situația: „Termenul cheie este <<solicitant de azil>>. Italia și Malta doresc să se asigure că se aplică tuturor celor care solicită azil - inclusiv migranților economici. În schimbul noului europenism al Italiei, partenerii noștri francezi ar putea fi dispuși să accepte această interpretare. Macron însuși - inițial sceptic - se spune că a acordat premierului italian Giuseppe Conte garanții în această privință. Cu toate acestea, există riscul ca, în momentul decisiv, partenerii noștri să fie dispuși să accepte refugiații cu șanse mari să li se acorde azil În acest caz, numărul migranților care urmează să fie redistribuit ar scădea drastic "
Cuba traversează criză de combustibil și gaze naturale din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii. Situația este foarte gravă, pînă și multe dinte spitale fiind pe avarie din cauza situației precare a resurselor necesare.
"Nu mai există detergent, trabucuri și nici mîncare suficientă, în condițiile în care 80 la sută dintre alimente sunt importate", scrie publicația argentiniană Clarin. Guvernul încearcă să economisească puținul combustibil pe care îl are pentru a asigura activitatea în spitale, dar și în turism, principala sursă de venit pentru Cuba. Pentru alte domenii se caută alternative sau se reduce activitatea.
Președintele cubanez, Miguel Díaz-Canel, a avertizat țara să se aștepte la probleme cu alimentarea cu combustibil în săptămânile următoare, susține BBC. El a spus că distribuția, în special cea a motorinei, a fost grav afectată de sancțiunile americane împotriva Venezuela - principalul furnizor de petrol din Cuba.
"Au apărut caii și boii pentru a înlocui tractoarele, se folosesc lemne în loc de gaz la multe brutării de stat și autoritățile sfătuiesc cetățenii să economisească energia electrică, profitând la maximum de lumina zilei, întrucât se prinde cu o deficiență acută de combustibil, scrie și Reuters, în timp ce Deutche Welle amintește că "în ciuda declarațiilor liniștitoare ale Guvernului că este o criză conjuncturală, situația este mai mult decât complicată".