
Presa internaţională
De ce nu sunt complete stenogramele Trump - Zelenski? (CBS News)
zelenski_trump.jpg

Din stenogramă reiese că Donald Trump i-a cerut noului lider al Ucrainei să-l investigheze pe rivalul său politic, Joe Biden. Mai mult, Trump i-a spus lui Zelensky că poate conta oricând pe ajutorul avocatului său, Rudy Giuliani și pe cel al procurorului general al SUA, William Barr. CBS News are destule dubii punîndu-și câteva întrebări chiar în titlu: De ce transcrierea apelului lui Trump din Ucraina nu este o transcriere completă?, în timp ce Reuters scrie despre o "improvizație a stenogramei". Multe nedumeriri din partea jurnaliștilor deoarece stenograma conversaţiei are unele paragrafe clasificate pe motive de siguranță națională.
În convorbirea sa cu Zelenski, Donald Trump se referă și la piratarea informatică din 2016 a serverului de e-mail al Partidului Democrat părând să sugereze că acest server, numit Crowdstrike, încă există undeva în Ucraina, posibil în posesia unui oligarh. Trump cere ajutor pentru găsirea acestui server, după cum arată stenograma convorbirii prezentată de CNN. Înainte cu 400 de zile de lalegerile prezidențiale americane, declanșarea unei asemenea proceduri, extrem de impopulară în SUA și cu final incert, reprezintă un pariu riscant pentru democrați. Niciodată în istoria Statelor Unite un președinte în funcție nu a fost destituit, scrie BBC.
Președintele Zelenski a reacționat cu umor la relatările potrivit cărora ar fi fost pus sub presiune de șeful statului american. "Nimeni nu mă poate pune sub presiune, pentru că sunt președintele unui stat independent", a declarat fostul comic de televiziune pentru Sky News. "Singura persoană care mă poate pune sub presiune este fiul meu de șase ani.", a încheiat discuția șeful statului.
Summit-ul ONU privind schimbările climatice de la New York este deja istorie, dar comentariile la adresa Gretei Thunberg, care a acuzat liderii mondiali că distrug tânăra generație, continuă. „Aici, la această sesiune, poți vorbi numai despre bani și poți povesti basme ale creșterii economice veșnice”, a declamat tânăra de 16 ani, enervând politicienii. În timp ce unii jurnaliști sunt de acord cu Greta, alții critică marca ei de civism.
Cronicarul Gianni Riotta recomandă în La Stampa ca Greta să citească o carte scrisă de Václav Smil, denumită Creșterea. „Știați că din 2003, China a consumat mai mult ciment la fiecare trei ani decât Statele Unite pe parcursul întregului secol XX? Sau că dacă ar fi să cântărim toți oamenii care trăiesc astăzi împreună cu animalele lor într-un vas în comparație cu animalele care încă trăiesc liber în sălbăticie pe cealaltă - noi, cu vacile, oile și porcii noștri - vom cântări mai mult decât toți elefanții, balenele, tigrii, păsările de pe cer și peștii din mare care au rămas în lume? Acestea sunt cifrele adevărului din noul studiu al savantului Václav Smil. Fie devenim toti verzi în această generație, fie pe planeta Pământ, încredințată lui Homo Sapiens de către Dumnezeu, totul va fi pierdut".
Jurnalistul Vladimir Guriev consideră surprinzător că Gretei Thunberg i s-a permis să vorbească în fața ONU, cu toți liderii de stat ascultând-o. Într-o postare pe Facebook repostată de Newsru.com scrie: „Scuzați-mă, dar de ce naiba ascultă toată lumea o fetiță care nu are nici măcar o diplomă de liceu? De unde a apărut dintr-o dată această convingere că opinia ei trebuie luată în seamă? Cum se deosebește opinia ei de cea a vreunui șofer de taxi? Cred în coincidențe, dar nu în asta. Nu genul de coincidență în care întreaga lume a fost de acord să nu ia în seamă faptul că se întâmplă ceva foarte ciudat aici”, spune ironic ziaristul.
Tânăra activistă trebuie să-și schimbe strategia. Thunberg ar trebui să-și schimbe atenția de la politicieni către oameni, insistă publicația maghiară Azonnali: „Denunță degeaba corupția elitelor politice atunci când li se adresează direct. În schimb, ea ar trebui să se adreseze direct oamenilor, ale căror interese nu le mai reprezintă, de foarte multă vreme, politicienii. Dacă tot ceea ce Greta Thunberg acuză că este adevărat și, probabil, așa este, ar fi trebuit să le întoarcă spatele și să îi mobilizeze pe cetățeni pentru a găsi o soluție diferită”
Greta Thunberg nu este autoritatea morală în care pozează, spune ziarul sârb Demokracija: „Greta este un simptom al nebuniei ecosocialismului și a tuturor sponsorilor săi care o manevrează. Nu este un secret faptul că ecosocialismul care se ascunde în spatele termenului de „justiție climatică” este de fapt o nișă de piață rentabilă. Această nișă de piață nu se bazează pe principii economice gratuite, ci pe fundații socialiste: o combinație de spălare a creierelor și mituri care nu au prea mult legătură cu știința", scrie publicația de la Belgrad.