Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jacques Chirac, omul mai mult decât președintele (Libération)

presa_chirac.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

Dispariţia, la vârsta de 86 de ani, a celui care a condus Franţa timp de două mandate, după ce fusese primar al capitalei aproape două decenii, Jacques Chirac, a provocat o vie emoţie în Franța, iar comentatorii politici vorbesc în continuare despre anvergura fostului șef de stat.

În ultimele trei zile, mii de francezi au trecut pe la Palatul Elysée pentru a semna în registrul de condoleanţe, semn că fostul preşedinte a rămas popular în memoria concetăţenilor săi. În cursul zilei de duminică alte mii de francezi au venit să-l omagieze pe Jacques Chirac la Domul Invalizilor, unde fostului preşedinte i-au fost aduse şi onoruri militare. 

„Omul mai mult decât preşedintele ... În momentul dispariţiei sale, aşa vrem să ni-l amintim pe Jacques Chirac“, scrie cotidianul de stânga Libération, în timp ce Le Figaro, de dreapta, a omagiat un „om de stat cu alură şi umanitate“, care, „în virtuţile, ca şi în slăbiciunile sale, era profund francez“. Potrivit unui sondaj, Jacques Chirac este pus pe acelaşi plan cu Charles de Gaulles, în ceea ce priveşte popularitatea. Și lumea sportului s-a înclinat în fața memoriei lui Chirac; toate evenimentele din weekend au debutat cu un moment de reculegere în memoria fostului președinte francez.

Luni, în toată Franţa este zi de doliu naţional în memoria fostului preşedinte: presa audio-video își va adapta programele în consecinţă, iar la ora 15,00 în toate instituţiile publice şi de învăţământ va fi păstrat un minut de reculegere, scrie AFP. Imediat după acest moment, Adunarea Naţională va avea o şedinţă publică de omagiu în memoria preşedintelui Jacques Chirac.

 

Poliția din Hong Kong a reținut mai mulți protestatari în cursul incidentelor violente care au avut loc în timpul manifestației de duminică, în cursul căreia unii demonstranți au aruncat cu cocktailuri Molotov spre forțele de ordine.

"Proteste împotriva violenței înaintea Zilei Naționale a Chinei", scriu cei de la Time, iar The Wall Street Journal notează că "rezistența" continuă contra Beijingului. Violențele produse duminică au fost printre cele mai grave de când au izbucnit protestele prodemocrație. O intrare a unei stații de metrou a fost incendiată după ce protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov. Greve și mai multe proteste sunt planificate la Hong Kong pe măsură ce Beijingul se pregătește pentru a sărbători 70 de ani de comunism, notează Reuters.

 

Partidul conservator al fostului cancelar Sebastian Kurz a câștigat alegerile parlamentare din Austria. Întrebarea care se pune e care vor fi următorii pași pentru formarea noului guvern.

Rezultatele alegerilor acordă Partidului Popular 71 de locuri în parlamentul austriac format din 183 de locuri, în timp ce Partidul Libertății va obține 30 de locuri. "Kurz a triumfat din nou", scrie Washingtion Post, în timp ce New York Times se întreabă: "Kurz câștigă alegerile din Austria. Se va întoarce la extrema dreaptă sau la verzi pentru a guverna?".

Fostul cancelar ar avea posibilitatea de a forma o coaliție cu social-democrații, cu extrema dreaptă sau cu Verzii, opțiuni pe care însă nu și le-a manifestat public. Probabil, în orele următoare, vom afla care este jocul politic la care va adera pentru a asigura stabilitatea țării, ultima expresie fiind o sintagmă pe care a folosit-o drept unul dintre sloganurile sale în campania electorală.

 
Revista presei internationale 30 septembrie 2019