Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“China a depășit Uniunea Sovietică” (The Guardian)

china.jpg

Parada militară din Piața Tian'anmen, Beijing, 1 octombrie 2019
Sursa imaginii: 
Twitter

China, care marchează 70 de ani de la de la fondarea Republicii Populare, este în sărbătoare. Parada militară din Piaţa Tiananmen a impresionat. Conform estimărilor celor de New York Times 100.000 de persoane au fost prezente la eveniment, din care 15.000 erau soldați.

 

"A fost o uriașă paradă militară. Noile arme - inclusiv o dronă hipersonică și o rachetă balistică care poate ajunge pînă în SUA au fost prezentate publicului. S-au tras 70 de salve de tun", scrie The Guardian, care menționează că “statul comunist a depășit acum Uniunea Sovietică, care a fost cândva sponsorul și susținătorul acesteia, iar oficialii chinezi au studiat ani de zile prăbușirea URSS pentru a evita o soartă similară pentru China".

Toate echipamentele militare etalate sunt de fabricaţie chineză, iar unele au fost expuse public pentru prima dată, notează Sky News. China are a doua armată din lume, de circa 2 milioane de militari, şi cel de-al doilea buget militar, majorat cu 7,5% în 2019, chiar dacă mult sub cel al Statelor Unite, şi insistă asupra caracterului paşnic al armatei sale.

"Sute de tineri au fluturat panglici roșii lungi, dar și flori galbene și scandează „Long Live China”. Bicicletele sunt utilizate de cei prezenți și fetele dansează în coroanele cu flori", cam asta a fost atmosfera, a relatat BBC.

"Nimic nu poate zdruncina fundamentul marii noastre naţiuni. Nimic nu poate împiedica naţiunea şi poporul chinez să meargă înainte", a declarat Xi Jinping, îmbrăcat într-un costum Mao de culoare închisă. Preşedintele Xi şi-a ţinut discursul la Poarta Tiananmen, acelaşi loc în care înaintaşul său Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.

 

Imagini de la paradă (AFP via rfi.fr):

 

Premierul britanic Boris Johnson ar putea să prezinte azi liderilor europeni, planul său final privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, scrie cotidianul The Telegraph.

Planul este așteptat să conțină soluții alternative privind frontiera irlandeză. Acesta va fi prezentat liderilor europeni, iar apoi trimis la Bruxelles. Boris Johnson va dezvălui planul pentru Brexit și frontiera irlandeză până la finalul săptămânii, comentează și Euronews.

"Este de așteptat să se facă publice mai multe informații în următoarele zile, susțin apropiații premierului", confirmă și BBC. Guvernul a sugerat crearea de „zone de vămuire” în Irlanda de Nord și Irlanda, ca parte a propunerilor adresate UE. Propunerile pentru a ajunge la un acord Brexit sunt așteptate înaintea unui summit crucial al UE care va avea loc pe 17 octombrie.

“Răbdarea este cuvântul de ordine în rândul Uniunii Eurpene, în timp ce negociatorii așteaptă propuneri detaliate ale Regatului Unit. Un diplomat al UE s-a plâns că Boris Johnson urmărește o abordare „kamikaze”, care sună mai mult a amenințare decât a negociere”, scrie Financial Times.

 
Revista presei internationale - 1 octombrie 2019