Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Boris Johnson suspendă din nou Parlamentul? (CNN)

revpresei_3_oct.jpg

Revista preei internationale - 3 octombrie 2019
Sursa imaginii: 
Twitter

Premierul britanic Boris Johnson a trimis ieri noul plan privind Brexitul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el numeşte un "compromis rezonabil". De partea cealaltă, acesta din urmă a declarat că noile idei "comportă încă unele puncte problematice".

“Trebuie să dispunem de o soluţie juridic operaţională care să răspundă tuturor obiectivelor plasei de siguranţă: împiedicarea unei frontiere dure, menţinerea cooperării Nord-Sud şi a economiei insulei, şi păstrarea pieţei unice a UE şi a locului Irlandei în aceasta”, i-a transmis Juncker lui Johnson, conform presei engleze.

Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole, transmite Reuters, în timp ce The Guardian exprimă "temeri pentru pacea irlandeză în urma planului".

"Boris Johnson își schimbă calculele politice cu privire la Brexit. Primul ministru se așteaptă acum că va fi o întârziere, dar crede că alegătorii îl vor răsplăti la urne", analizează situația din Regatul Unit revista Foreign Policy, iar Frankfuter Allgemagne Zeitung scrie despre faptul că "un acord Brexit este din ce mai tărăgânat - dar pentru UE, planul prezentat de Boris Johnson este cel mult o nouă rundă de discuții și nu o finalizare a negocierilor. Parlamentul European nu pare încă convins", notează ziarul german, exprimându-și îndoială pentru un acord final.

Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, Parlamentul şi Executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului trimis UE, susține Sky News.

"Premierul britanic Boris Johnson intenționează să suspende din nou Parlamentul", anunță CNN. La câteva săptămâni după ce ultima sa încercare de suspendare a Parlamentului a fost declarată ilegală, guvernul britanic spune că va solicita suspendarea din nou a Parlamentului. Există informații din Downing Street potrivit cărora guvernul intenționează să încheie actuala sesiune parlamentară pe 8 octombrie. O nouă sesiune ar începe șase zile mai târziu, pe 14 octombrie, cu un discurs al reginei, care stabilește agenda legislativă a guvernului.

 

Scandalul armelor aruncă alegerile portugheze, programate peste trei zile, într-un imens scandal. Se părea că victoria pentru primul ministru Antònio Costa era o formalitate. Dar un scandal din 2017 care a implicat furtul armelor de la o bază militară a complicat situația. Rivalul său, Rui Rio, l-a acuzat acum pe premier că nu e străin de această operațiune.

Pe măsură ce cursa intră în faza finală, campania electorală se murdărește. "Totul s-a transformat într-o bombă care ar putea exploda oricând, iar efectele nu pot fi calculate deocamdată", scrie El Publico, în timp ce politologul Raul Almeida critică în "Jornal Economico" modul în care guvernul a gestionat acest caz: "Afacerea Tancos a început ca o anecdotă, dar erorile în serie ale Ministerului Apărării și bâlbele premierului i-ar putea face pe socialiști să piardă alegerile".

Ziarul "20 Minutos" amintește că acum 4 ani "nimeni nu credea că această coaliție va supraviețui. Dar cele trei partide aflate la guvernare, care au reușit atât de surprinzător să reînvie o economie distrusă și să consolideze prezența internațională a Portugaliei speră acum să-și îmbunătățească rezultatele alegerilor - fiecare dintre ele separat, desigur. Dacă va exista sau nu o coaliție din nou este incert. Dar, având în vedere percepția generală că au făcut o treabă bună, pare destul de probabil, în special deoarece programul Costa este în concordanță cu cel al partidelor mai mici: investiții publice sporite, salarii mai bune și mai multă justiție socială".

Scrutinul programat duminică aduce la urne peste 7 milioane de portughezi, iar sondajele de opinie îî creditează pe socialiștii lui Costa, cu 37 de procente, în timp ce social-democrații sunt undeva la 21 la sută din intențiile de vot ale cetățenilor.

 
Revista presei internationale - 3 octombrie 2019