Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rezerve pentru Skopje și Tirana la aderarea UE

Liderii principalelor instituții ale Uniunii Europene - Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Ursula von der Leyen şi David Sassoli - au cerut ieri statelor membre să înceapă discuțiile de aderare a Macedoniei de Nord și Albaniei la blocul comunitar.

"Macedonia de Nord şi Albania au făcut ceea ce le-am cerut să facă", subliniază cei patru în scrisoarea lor către membrii UE. "Șefii UE solicită începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania", scrie Politico, portalul amintind că "unele țări sunt dispuse să vadă o dezbatere privind extinderea la summit, potrivit declarațiilor a doi diplomați. La o întâlnire a ambasadorilor UE, miercuri și joi, pozițiile au fost neschimbate, majoritatea statelor membre fiind în favoarea deschiderii negocierilor".

Cele patru ţări din Europa Centrală din Grupul de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) şi-au exprimat sprijinul în 12 septembrie pentru Skopje şi Tirana în vederea unei aderări la UE. „Din perspectiva progresului înregistrat în ceea ce priveşte reformele, miniştrii UE vor cădea de acord să deschidă negocierile de aderare“, scrie BBC. Franţa, Danemarca, Bulgaria şi Olanda s-au opus anterior unei astfel de decizii, iar Germania a avut o poziție rezervată.

"Guvernele de la Skopje și Tirana sperau să obțină o dată clară pentru a începe discuțiile de aderare la UE înainte de sfârșitul anului", notează site-ul Balkan Insight, care adaugă că "există încă rezervele unor țări ale UE, care au criticat în special rezultatele slabe ale Albaniei în lupta împotriva corupției și comerțului de droguri".

UE ceruse în special Tiranei să-şi sporească eforturile în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei, în timp ce Skopje a acceptat să-şi redenumească ţara "Republica Macedonia de Nord" pentru a-şi reglementa diferendul cu Grecia.

 

Planul propus de Boris Johnson nu convinge pe nimeni. Nici UE, nici Irlanda și nici pe comentatorii politici. Zilele următoare se anunță extrem de critice.

"Johnson rămâne în continuare neconvingător", scrie The Guardian, în timp ce Euronews admite "lipsa de garanții a noului acord".  Următoarele două zile sunt tensionate din cauza faptului că Boris Johnson a avertizat că ar putea abandona în totalitate negocierile cu Uniunea Europeană dacă aceasta nu este de acord să utilizeze acordul înaintat de el ca punct de pornire pentru alte negocieri.

Primul ministru Boris Johnson a declarat că a făcut o „adevărată încercare de a pune capăt prăpastiei” pentru a obține o nouă înțelegere Brexit cu UE. El a recunoscut în fața parlamentarilor că planul său - care prevede ca Irlanda de Nord să rămână pe piața unică europeană a mărfurilor, dar să părăsească uniunea vamală - erau un „compromis”. Dar Jeremy Corbyn a criticat „propunerile nerealiste și dăunătoare”. Premierul irlandez, Leo Varadkar, a declarat că noile planuri sunt binevenite, dar „nu pot fi acceptate mai multe capitole”, anunță BBC.

Parlamentul European a respins în forma sa actuală planul propus de prim-ministrul britanic Boris Johnson pentru un acord privind termenii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, au avertizat reprezentanţii legislativului UE, potrivit AFP. Sunt mari incertitudini după Brexit, încât este evocată chiar posibilitatea unui referendum în Irlanda de Nord pentru unirea regiunii cu Irlanda.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis joi, într-o postare pe Twitter, că “nu este convins” de noua propunere a prim-ministrului britanic Boris Johnson cu privire la Brexit, scrie The Telegraph. Mesajul lui Tusk pentru premierul britanic, cu care a discutat telefonic joi, a fost acela că "rămânem în zona discuțiilor și a negocierilor, dar deocamdată nu suntem convinşi de ultimul plan".

 
Revista presei internaționale din 4 octombrie 2019